Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Uczulanie przez kontakt ze skórą

Rekomendowane odpowiedzi

U wielu dzieci alergia na orzeszki ziemne może się rozwijać jeszcze przed ich pierwszym zjedzeniem. Naukowcy z Mount Sinai uważają, że do wczesnej immunizacji przyczynia się nie tylko kontakt z białkami arachidów przez mleko matki bądź kurz, ale i wystawienie skóry na kontakt z alergenami.

Dzięki wynikom badań na myszach wiadomo, że celem przyszłych terapii bądź metod zapobiegania powinny się stać składowe układu odpornościowego skóry.

Białko orzeszków, które odpowiada za większość reakcji alergicznych u ludzi, jest postrzegane przez układ odpornościowy skóry jako obce lub niebezpieczne. Blokowanie szlaków immunologicznych aktywowanych w skórze zapobiegało rozwojowi alergii na fistaszki u myszy. Naszym następnym krokiem będzie potwierdzenie tego odkrycia u ludzi - wyjaśnia dr Cecilia Berin.

Podczas eksperymentów naukowcy nakładali na skórę gryzoni białkowy wyciąg z orzeszków ziemnych. Okazało się, że nastąpiło "uwrażliwienie" i przy drugiej ekspozycji na alergen rozwijała się anafilaksja.

Jeśli ustalimy, w jaki sposób układ odpornościowy rozpoznaje fistaszki jako zagrożenie, możemy nauczyć się, jak blokować odpowiedni szlak i całkowicie zapobiegać alergii. Jest to o tyle ważne, że reakcje na orzeszki bywają skrajne, alergia dotyczy 1-2% populacji i utrzymuje się całe życie.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...