Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Enzym dla osób z celiakią

Rekomendowane odpowiedzi

Glutenospecyficzny enzym ALV003 ogranicza kontakt chorych na celiakię z glutenem, zmniejszając ewentualne uszkodzenia jelita cienkiego.

W ramach eksperymentu ochotnikom codziennie podawano do 2 g glutenu (stanowi to odpowiednik połowy kromki białego chleba z USA). Zespół ze Szpitala Uniwersytetu w Tampere zauważył, że doustne podanie ALV003 w czasie spożycia glutenu zmniejszało uszkodzenia jelita cienkiego. Wydaje się, że enzym jest dobrze tolerowany, gdyż objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak mdłości i ból brzucha, były większe w grupie zażywającej placebo.

Jak podkreśla szefowa fińskiego zespołu Marja-Leena Lahdeaho, całkowite wyeliminowanie glutenu jest bardzo trudne. Trudno przecenić potencjał ALV003, zważywszy, że ciągła ekspozycja na niskie dawki glutenu prowadzi do występowania u pacjentów uporczywych objawów i przewlekłego stanu zapalnego jelit [...].

Naukowcy podkreślają, że przez wszechobecność glutenu w fabrykach może dochodzić do skażenia teoretycznie bezglutenowych pokarmów (oznacza to, że towary są niewłaściwie oznaczane). Ponieważ gluten w śladowych ilościach występuje także w kleju kopert czy w produktach do makijażu, spożywają go nawet najbardziej zdyscyplinowani pacjenci. Mając to wszystko na uwadze, Finowie zaznaczają, że powstanie terapii farmakologicznej, która uzupełniłaby lub zastąpiła bezglutenową dietę, jest konieczne.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...