Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dłuższe życie to efekt uboczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy nie od dzisiaj wiedzą, że dieta o bardzo ograniczonej ilości kalorii zmniejsza liczbę chorób związanych ze starzeniem się i wydłuża życie. Takie zjawisko obserwowaliśmy w laboratoriach na całym świecie. Dotyczyło ono najróżniejszych gatunków, od drożdży, poprzez muszki owocówki po myszy. Istnieją nawet pewne dowody, że może to dotyczyć też naczelnych - mówi doktor Margo Adler z australijskiego Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW).

Zwykle zjawisko takie wyjaśnia się ewolucyjnym przystosowaniem do okresów głodu. Ma ono pomóc w przetrwaniu, gdy brakuje pożywienia. Jednak Australijczycy mają nową, niezwykłą teorię.

Sądzimy, że wydłużenie życia spowodowane restrykcyjną dietą występuje tylko w laboratorium - mówi Adler.

Zdaniem naukowców z antypodów zjawiska takiego raczej nie zaobserwujemy w naturze, gdyż ograniczenie dostępu do pożywienia wpływa negatywnie na układ odpornościowy oraz osłabia mięśnie, potrzebne do ucieczki przed drapieżnikiem. W przeciwieństwie do warunków, jakie panują w laboratoriach, na wolności większość zwierząt ginie w młodym wieku wskutek działań pasożytów i drapieżników. Ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii może wydłużać życie zwierząt laboratoryjnych chroniąc je przed chorobami, ale mało prawdopodobne, by miało jakieś znaczenie dla dzikich zwierząt, które nie żyją na tyle długo, by choroby takie u nich wystąpiły - stwierdza Adler.

Jednak to nie cała teoria uczonych UNSW. Ich zdaniem ograniczenie diety przyczynia się do szybszego odnawiania komórek i wydajniejszego działania mechanizmów naprawczych. Australijczycy uważają, że mechanizm taki wykształcił się po to, by zwierzęta mogły rozmnażać się w warunkach ograniczonego dostępu do pożywienia. Niejako przy okazji wydłuża to życie zwierząt laboratoryjnych, jednak głównym celem istnienia takiego mechanizmu jest właśnie zapewnienie gatunkowi zdolności do rozmnażania się. To właśnie jest najciekawszy aspekt tej sprawy. Wydłużenie życia może być efektem ubocznym ograniczonej diety, jeśli jednak lepiej zrozumiemy mechanizm z tym związany, to być może zapewnimy ludziom dłuższe, zdrowsze życie - stwierdza Adler. Niewykluczone na przykład, że w przyszłości powstaną leki pobudzające mechanizmy wymiany i naprawy komórkowej.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...