Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Ciężarne nie muszą unikać orzeszków ziemnych

Rekomendowane odpowiedzi

Alergie na orzeszki ziemne i orzechy drzewne są rzadsze u dzieci kobiet, które jadały je w czasie ciąży.

Nasze studium wykazało, że zwiększone spożycie orzechów ziemnych przez nieuczulone ciężarne wiązało się z niższym ryzykiem alergii na fistaszki u potomstwa - podkreśla dr Michael Young.

Wcześniej kobietom odradzano spożywanie wysoce alergizujących pokarmów, takich jak orzeszki ziemne czy orzechy drzewne, w czasie ciąży i karmienia. Twierdzono także, że dzieci powinny unikać fistaszków do 3. r.ż. Celem takich działań było minimalizowanie ryzyka wczesnej ekspozycji na alergeny i uwrażliwienia.

Choć Amerykańska Akademia Pediatryczna (AAP) wspierała te wytyczne od 2000 r., w latach 1997-2007 liczba przypadków alergii na orzechy ziemne w USA się potroiła. Bazując na braku dowodów, że unikanie orzechów na wczesnych etapach życia pomaga, w 2008 r. AAP wycofała swoje rekomendacje.

Nikt nie może powiedzieć ze 100-proc. pewnością, że zalecanie unikania orzechów ziemnych wiązało się z rosnącą liczbą przypadków alergii pod koniec lat 90. XX w. i na początku XXI w., ale jedno jest pewne: strategia nie zapobiegła wzrostom. Było jasne, że potrzeba nowego podejścia, co utorowało drogę nowym badaniom.

By lepiej zdefiniować zależność między matczyną dietą a rozwojem alergii pokarmowych u potomstwa, zespół Younga przeanalizował dane zgromadzone w ramach Growing Up Today Study (GUTS). Analizując dokumentację medyczną 8205 dzieci, naukowcy zidentyfikowali 140 przypadków alergii na orzechy ziemne/drzewne. Później przyglądano się menu matek tych maluchów, a zwłaszcza konsumpcji orzechów, w okresie okołociążowym. Porównywano to z nawykami dietetycznymi kobiet, których dzieci nie zapadły na alergie pokarmowe.

Young i inni zauważyli, że wskaźnik alergii na fistaszki był znacząco niższy u dzieci, których marki jadły orzeszki w okresie okołociążowym.

Dane nie są na tyle silne, by uprawomocniać związek przyczynowo-skutkowy. Z tego powodu nie możemy z przekonaniem powiedzieć, że jedzenie większej ilości orzeszków ziemnych w czasie ciąży zapobiegnie alergii na fistaszki u dzieci. Łącząc matczyne spożycie ze zmniejszonym ryzykiem alergii, dostarczyliśmy [natomiast] nowe dane na poparcie hipotezy, że wczesne wystawienie na oddziaływanie alergenów zwiększa tolerancję i zmniejsza ryzyko dziecięcej alergii pokarmowej.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...