Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Gnojaki drążą i zmieniają wpływ bydła na klimat

Rekomendowane odpowiedzi

Gnojaki zmniejszają ilość uwalnianego z krowich odchodów metanu. Metan powstaje w warunkach beztlenowych, a drążąc w ekskrementach tunele, owady napowietrzają swój "dom".

Krowie placki są podstawowym pokarmem dla dużej liczby organizmów. Prawdopodobnie liczba gatunków chrząszczy zamieszkujących odchody dorównuje liczbie gatunków ptaków na Ziemi - przekonuje Atte Penttilä z Uniwersytetu Helsińskiego.

Szef zespołu Tomas Roslin podkreśla, że bardzo ważną kwestią pozostaje postać, w jakiej uwalnia się węgiel. Jeśli węgiel jest najpierw wychwytywany przez rośliny jako dwutlenek węgla, a potem uwalniany w tej samej postaci przez jedzące rośliny krowy, [...] w kategoriach globalnego ocieplenia efekt będzie niewielki. Kiedy jednak w procesie ten sam węgiel jest przekształcany z CO2 w metan - gaz o wiele silniej wpływający na klimat - mamy się czym martwić. Gdyby chrząszcze były w stanie ograniczyć emisję CH4, powinniśmy im dziękować i upewnić się, że są one uwzględniane w naszych wyliczeniach dotyczących ogólnego oddziaływania mleczarstwa i hodowli bydła na klimat.

Podczas eksperymentu Finowie zajmowali się 3 gazami: dwutlenkiem węgla, metanem i tlenkiem diazotu. Zastosowano system zamkniętych komór. W 10 modelowych układach (ang. mesocosm) umieszczono odchody z chrząszczami, w 10 placki bez lokatorów, a w 2 kontrolnych nie było ani placków, ani owadów. Te ostatnie pozwalały określić uwalnianie gazów z gleby pastwiska.

Przeznaczenie komory losowano, a poszczególne "boksy" dzieliła odległość 70 cm. W badaniach wykorzystywano odchody ok. 20 dorosłych krów rasy Ayrshire. W tym czasie uniwersyteckie stado wypasano na wzbogaconych pastwiskach, obsianych tymotką i kostrzewą łąkową z domieszką koniczyny. Krowy żerowały 4-5 godzin dziennie między 8 a 14. Placki zbierano w czasie dojenia.

W świeżych plackach w obecności owadów dobowe uwalnianie CO2 było wyższe, a CH4 niższe.

Wg Eleanor Slade, kiedy uwzględni się światowy wzrost konsumpcji mięsa i spadek liczebności wielu gatunków gnojaków, "zaobserwowane efekty można uznać za tyleż intrygujące, co niepokojące".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...