Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.

Próbujemy ustalić, jakie sygnały sprawiają, że niskokaloryczne posiłki wydają się mózgowi tak nieatrakcyjne - wyjaśnia dr Ivan de Araujo z Uniwersytetu Yale.

Wcześniejsze badania wykazały, że u osób na wysokokalorycznej diecie lub uzależnionych od narkotyków występują deficyty dopaminy - neuroprzekaźnika układu nagrody. "Uważa się, że narkomani lub ludzie otyli potrzebują, odpowiednio, więcej narkotyku lub jedzenia, by odczuwać satysfakcję". Dotąd jednak nie odkryto mechanizmu fizjologicznego, który łączyłby przedłużoną ekspozycję na duże ilości tłuszczu z niedoborami dopaminy.

Podczas eksperymentów na myszach skupiono się na oleyloetanoloaminie (OEA). To substancja powstająca z tłuszczów dietetycznych, spełniająca funkcje przekaźnika sygnałów. W przeszłości zademonstrowano, że u zwierząt karmionych wysokokaloryczną paszą występuje niski poziom OEA i że odpowiada on stopniowi stłumienia układu dopaminowego. Za istotną cechę tych zwierząt uznano brak zainteresowania posiłkami niskokalorycznymi.

Zespół Araujo wykazał, że odbudowanie poziomu OEA w jelicie cienkim wystarczy, by zwiększyć odpowiedź dopaminową, a zatem i zainteresowanie niskokaloryczną karmą.

W osobnym eksperymencie naukowcy odkryli, że ograniczona konsumpcja tłuszczów i wyższe stężenie oleyloetanoloaminy w jelicie cienkim wiążą się ze spadkiem wagi.

Ustalenia autorów artykułu z pisma Science wspierają hipotezę, że dieta wysokotłuszczowa zaburza komunikację między przewodem pokarmowy a mózgiem, która zachodzi za pośrednictwem OEA. Nagradzająca wartość przypisywana danemu pokarmowi wiąże się z poziomem OEA w przewodzie pokarmowym - tłumaczy Araujo.

Z naszego raportu nie wynika, że po zażyciu OEA ludzie schudną. Mówimy o systemie biologicznym umożliwiającym komunikację przewodu pokarmowego z komórkami dopaminowymi. Amerykanin uważa jednak, że mimo wszystko można w ten sposób wyjaśnić rezultaty badań klinicznych, które demonstrowały, że ludzie częściej trzymają się niskokalorycznej diety z dodatkiem substancji zwiększającej stężenie OEA.

Wg Araujo, OEA zwiększa wrażliwość jelita na kalorie. Dzięki OEA może ono zakomunikować mózgowi, że znajdują się w nim kalorie, nawet jeśli są to kalorie z niskoenergetycznych produktów. Oleyloetanoloamina kontroluje, w jakim stopniu jedzenie jest dla zwierzęcia nagradzające.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...