Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Wysokotłuszczowa dieta szkodzi młodemu mózgowi (i pamięci)

Rekomendowane odpowiedzi

Wysokotłuszczowa dieta w wieku młodzieńczym długotrwale upośledza pamięć i uczenie się.

Gdy myszy w wieku dorastania karmiono paszą o odpowiedniej kaloryczności, ale z podwyższoną zawartością tłuszczu, stawały się umiarkowanie otyłe. Naukowcy z Universidad CEU-San Pablo w Madrycie podkreślają, że zwierzęta miały znaczące problemy z pamięcią przestrzenną, nie zapadały jednak na cukrzycę.

Kiedy identyczną paszę podawano dorosłym gryzoniom, nie miało to wpływu na wyniki osiągane w zadaniach pamięciowych. Dr Mariano Ruiz-Gayo tłumaczy, że dojrzałe myszy okazały się niewrażliwe na wpływ tłustego menu.

Studium wykazało, że normokaloryczna dieta z podwyższoną zawartością tłuszczów nasyconych może mieć szkodliwy i długotrwały wpływ na rozwijający się mózg. Dzieje się tak nawet pod nieobecność [...] cukrzycy.

Podczas eksperymentów Hiszpanie utworzyli dwie grupy. Obie składały się z 15 młodocianych samców. Przedstawicielom pierwszej grupy przez 2 miesiące podawano wysokotłuszczową paszę; niezdrowe tłuszcze nasycone zapewniały 45% kalorii. W grupie kontrolnej wprowadzono konwencjonalną dietę o identycznej wartości energetycznej. Zespół przeprowadził też analogiczne studium na dorosłych osobnikach.

By ocenić pamięć przestrzenną myszy, zorganizowano test rozpoznania nowej lokalizacji. Gryzonie umieszczano w znajomej skrzynce z pojedynczą komorą, gdzie znajdowały się 2 klocki lego - znany i nowy. Zwierzętom dawano 10 min na rekonesans. Po godzinie i dobie ponownie wsadzano je do pudełka. Za każdym razem nowy klocek znajdował się w innym miejscu. Naukowcy sprawdzali, po jakim czasie myszy znajdowały nowy obiekt.

Okazało się, że myszy, którym w okresie dojrzewania mózgu podawano dużo tłuszczów nasyconych, szukały o wiele dłużej. Ruiz-Gayo twierdzi, że takie zachowanie unaoczniło braki w pamięci przestrzennej. Problemy pamięciowe nie zanikały po zmianie diety na mniej kaloryczną.

Badanie mózgu wykazało, że neurony z hipokampa tych samców były inaczej zbudowane. Ruiz-Gayo uważa, że ośrodki pamięciowe młodocianych osobników są podatne na wpływ wysokotłuszczowej diety przez zmiany hormonalne zachodzące w mózgu (głównie dotyczące leptyny).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...