Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Sztuka współczesna na talerzu

Rekomendowane odpowiedzi

Blue Bottle Coffee Bar przy Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco oferuje desery wzorowane na słynnych dziełach z tutejszej kolekcji. Zmęczeni chodzeniem goście mogą skosztować np. ciast à la Piet Mondrian czy Wayne Thiebaud.

O ile w przypadku Mondriana wykorzystano sam motyw, o tyle w przypadku Thiebauda inspiracją stał się konkretny tort z obrazu "Display Cakes" z 1963 r.

Menu jest naprawdę rozbudowane. Oprócz typowych ciast z kremem znalazły się w nim choćby lody inspirowane olejem "Arabella" Johna Zuriera. Zwiedzając muzeum w porze (drugiego) śniadania czy obiadu, można zamówić tosty z dżemem, które do złudzenia przypominają obraz No. 14 Marka Rothko albo zupę pomidorową z szafranowym krakersem nawiązującą do niezatytułowanego dzieła minimalisty Donalda Clarence'a Judda.

Kafejka rozkwita od 2008 r. dzięki Caitlin Freeman, która już w kwietniu zadebiutuje na rynku księgarskim pozycją pt. "Modern Art Desserts". Jeśli więc kogoś interesują ciasteczka ślubne Fridy Kahlo czy parfait Matisse'a, zapraszamy do lektury...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...