Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

Rekomendowane odpowiedzi

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.

Nowozelandzcy i brytyjscy naukowcy przygotowali kwestionariusz, w którym pytali o objawy astmy, nieżytu nosa i wyprysku, a także o częstość spożywania różnych typów pokarmu w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W badaniach uwzględniono 2 grupy wiekowe: 13-14-latków oraz 6-7-latków.

Naukowcy analizowali wyłącznie przypadki uczestników International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC). Rodziców/opiekunów proszono m.in. o ocenę wpływu symptomów na codzienne życie i/lub wzorce snu. W sondażu uwzględniono takie produkty spożywcze, jak mięso, ryby, owoce i warzywa, płatki, chleb, makaron, ryż, masło, margaryna, orzechy, ziemniaki, mleko, jajka oraz fast food/burgery. Częstość spożycia podzielono na następujące kategorie: nigdy, okazjonalnie, raz-dwa razy w tygodniu, trzy lub więcej razy w tygodniu. Po wzięciu poprawki na czynniki, które mogą wpłynąć na wyniki, okazało się, że fast food był jedynym pokarmem wykazującym ten sam rodzaj wpływu w obu grupach wiekowych.

Okazało się, że zarówno w przypadku nastolatków, jak i młodszych dzieci przed ciężką astmą chroniło sięganie po owoce 3 lub więcej razy w tygodniu. Zamiłowanie do fast foodu, które przejawiało się pochłanianiem 3 lub więcej porcji na tydzień, prowadziło z kolei do wzrostu ryzyka wystąpienia tej choroby o, odpowiednio, 39% i 27%. Śmieciowe jedzenie podwyższało też prawdopodobieństwo wystąpienia ciężkiego alergicznego nieżytu nosa i wyprysku. W ramach analiz regionalnych stwierdzono, że dla obu grup wiekowych wzorzec zależności pokarmowo-symptomatycznych pozostawał podobny.

Autorzy raportu z pisma Thorax proponują wyjaśnienie opisanego zjawiska. Wg nich, fast food obfituje w tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans, które niekorzystnie wpływają na odporność, a w owocach występują np. przeciwutleniacze.

Akademicy podkreślają, że jeśli związek między fast foodem a objawami astmy, wyprysku i nieżytu ma charakter przyczynowo-skutkowy, to zważywszy na wzrost popularności śmieciowego jedzenia na świecie, ustalenia zespołu mają kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...