Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Ta sama winnica, lecz kadź kadzi nierówna...

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomość rocznika czy winnicy nie gwarantuje wyboru dobrego trunku. Na poszczególnych winoroślach mogą bowiem bytować różne mikroorganizmy, co wpływa nie tylko na jakość owoców przed zbiorem, ale i na proces fermentacji.

W winiarstwie mykospołeczności z winogron odgrywają bardzo ważną rolę. [...] Oddziałując na fermentację, określają one np. właściwości zapachowe [i smakowe] napoju.

Mathabatha Setati z Uniwersytetu w Stellenbosch badał z zespołem 3 komercyjne winnice: organiczną, uprawianą metodami tradycyjnymi i biodynamiczną. Leżały one blisko siebie i miały podobną powierzchnię. Próbki pobierano w kilku wyznaczonych punktach.

Okazało się, że choć we wszystkich winnicach dominowały te same utleniające gatunki drożdży, to w winnicy ekologicznej różnorodność grzybów była największa. Naukowcy zauważyli również, że w pojedynczej winnicy niewielkie różnice między krzewami, które dotyczyły np. temperatury czy ekspozycji słonecznej, mogły w dużym stopniu zmienić skład mykospołeczności z powierzchni owoców.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...