Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi

Rekomendowane odpowiedzi

Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.

Robert Vince, Swati More i Ashish Vartak, autorzy raportu, który ukazał się w Chemical Research in Toxicology, podkreślają, że ostatnio DA poświęcono sporo badań, ponieważ powiązano go m.in. z problemami oddechowymi pracowników fabryk popcornu. Zespół Vince'a zwrócił za to uwagę na fakt, że architektura diacetylu jest bardzo podobna do budowy substancji sprzyjającej zlepianiu się beta-amyloidu.

Eksperymenty wykazały, że DA także sprzyja agregacji. Kiedy zastosowano z życia wzięte stężenia DA (odpowiadające ekspozycji w fabryce), diacetyl nasilał toksyczne oddziaływanie beta-amyloidu na hodowle neuronów. Kolejne testy zademonstrowały, że DA z łatwością pokona barierę krew-mózg; badania prowadzono w warunkach in vitro na sztucznych układach błonowych. Co więcej, DA eliminował ochronę zapewnianą komórkom nerwowym przez enzym glioksalazę I. W normalnych warunkach białko to jest pierwotnym inicjatorem odtruwania z "działających na rzecz" beta-amyloidu reaktywnych związków dikarbonylowych, które powstają naturalnie w dużych ilościach w tkance nerwowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...