Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Aspiryna - spalacz tłuszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Dotąd słyszeliśmy głównie o przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym działaniu aspiryny. Teraz naukowcy zauważyli, że kwas salicylowy bezpośrednio zwiększa aktywność enzymu AMPK (kinazy aktywowanej 5'AMP), który prowadzi m.in. do oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, wychwytu glukozy i wydzielania insuliny.

W przewodzie pokarmowym aspiryna (kwas acetylosalicylowy) ulega po części hydrolitycznemu rozkładowi do kwasu salicylowego. Z jelita wchłaniany jest więc zarówno kwas salicylowy, jak i niezhydrolizowana aspiryna. Ostatnio międzynarodowy szkocko-kanadyjsko-australijski zespół przyjrzał się wpływowi kwasu salicylowego na metabolizm. Wyniki badań ukazały się w piśmie Science.

Prof. Grahame Hardie z University of Dundee podejrzewał, że kwas salicylowy wpływa na AMPK. Aby sprawdzić, czy tak jest, akademicy porównali 2 grupy myszy. Gryzoniom z jednej z nich brakowało podjednostki AMPK. Wszystkim gryzoniom podawano wysokie stężenia jednej z 2 pochodnych kwasy salicylowego - salsalatu lub aspiryny - i zmierzono tempo, w jakim zużywały tłuszcz. Okazało się, że zwierzęta ze "sprawnym" AMPK były w stanie szybciej zużywać tłuszcz. Sugeruje to, że kwas salicylowy aktywuje enzym, który działa jak dopalacz.

W artykule pokazujemy, że w odróżnieniu od ćwiczeń czy metforminy, które zwiększają aktywność AMPK, zmieniając równowagę energetyczną [przesuwając stosunek AMP:ATP na korzyść AMP], wpływ kwasu salicylowego zależy w całości od pojedynczego aminokwasu Ser108 w podjednostce beta 1 [enzymu; jak widać, jest to oddziaływanie bezpośrednie]. Wykazaliśmy, że kwas salicylowy nasila spalanie tłuszczu i zmniejsza otłuszczenie wątroby u otyłych myszy i że zjawiska te nie zachodzą u genetycznie zmodyfikowanych zwierząt, u których w AMPK nie ma podjednostki beta 1 - wyjaśnia dr Greg Steinberg z McMaster University.

Ludzie, którzy przez dłuższy czas zażywają aspirynę, wydają się rzadziej chorować na nowotwory, np. piersi czy jelita grubego. Hardie przypuszcza, że może to mieć związek właśnie z aktywacją AMPK, ponieważ leki przeciwcukrzycowe, które wpływają na ten enzym (np. metformina), także powiązano ze zmniejszoną zapadalnością na choroby nowotworowe.

Ponieważ długotrwałe przyjmowanie aspiryny może powodować krwawienia z przewodu pokarmowego, w przyszłości Hardie chce popracować nad innymi drogami dostarczania kwasu salicylowego, które wiązałyby się z mniejszą liczbą skutków ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście to wolę unikać wszelkiego rodzaju leków farmaceutycznych - używam tylko wtedy, kiedy muszę. Wolę raczej naturalne środki na przykład ziołowe. Czasami stosowałam aspirynę (w trakcie choroby) jednak nie działa ona na mnie zbyt korzystnie - mam po niej pewne problemy żołądkowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od kiedy kofeina jest trucizną? o_O Akurat w tym zestawie, gdybym miał szukać najbardziej szkodliwej substancji, postawiłbym zdecydowanie na efedrynę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Otóż właśnie! Skoro już obciążasz wątrobę efedryną, po co jeszcze dokładać kofeinę? Oczywiście kofeina może jakoś fajnie synergicznie działać z efedryną, dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Synergizm zachodzi i to bardzo silny. Właśnie dlatego ECA jest tak skuteczne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...