Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Odkryto białko, które zmniejsza lepkość komórek raka trzustki

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Queen Mary, University of London zidentyfikowali nowe białko S100PBP, które sprawia, że komórki raka trzustki są mniej lepkie. Przez to nie są w stanie przylegać do siebie i tworzyć przerzutów w okolicznych tkankach.

S100PBP doprowadza do takiej sytuacji, hamując kolejne białko - katepsynę Z. Zespół dr Tatjany Crnogorac-Jurcevic wykazał, że S100PBP reguluje produkcję katepsyny Z. Przy dużych stężeniach S100PBP komórki rakowe wytwarzają mniej katepsyny Z, co ogranicza ich zdolność przerzutowania.

W przyszłości akademicy chcieliby odtworzyć dokładny mechanizm działania S100PBP. Dzięki temu sami mogliby zapobiegać wzrostowi poziomu katepsyny Z w komórkach guza.

Średnie 5-letnie przeżycie w przypadku raka trzustki wynosi zaledwie 2-3%. Nie istnieją testy do wczesnego wykrywania, a objawy są często mylone z lżejszymi chorobami, dlatego niejednokrotnie diagnoza jest stawiana zbyt późno, by przeprowadzić operację inną niż paliatywna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...