Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

MaciekZ

Nowi użytkownicy
  • Liczba zawartości

    4
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana MaciekZ w dniu 2 stycznia 2017

Użytkownicy przyznają MaciekZ punkty reputacji!

Reputacja

1 Neutralna

O MaciekZ

  • Tytuł
    Fuks
  1. Odnoszę wrażenie jakby tekst nie został poprawiony... ?
  2. Witaj, moim zdaniem w każdej chorobie jest drugie dno i trzeba poszukać jego przyczyny, np.: stanu psychicznego czy duchowego człowieka. W literaturze znalazłem że liszaj może być związany z silnym wstrząsem psychicznym. Najlepiej zająć się od tej strony i poszukać co jest w środku człowieka co taką chorobę wywołuje. Co do pomocy miodem to można szukać różnych metod. Jeżeli chodzi o miód manuka to pewnie proponowałbym Ci kupowanie maści z dużą jego zwartością (niektóre produkty z manuka mają jego niską zawartość) oraz wysokim stężeniem czynnika antybakteryjnego. Są też maści które zawierają dodatkowe sterydy lub parabeny a to już kwestia wyboru na ile naturalny ma być ta maść. Miejsc gdzie dziś można kupić preparaty z manuka jest wiele, na pewno znajdziesz w internecie kilka propozycji. Może skontaktuj się z głównymi dostawcami tego typu produktów i porozmawiaj. Pozdrawiam Cię,
  3. Witam, należy uwzględnić w tej wypowiedzi, że w Australii nie występują wystarczające obszary roślin na których można zbierać miód manuka. Manuka to roślina Leptospermum scoparium a Australijczycy zbierają miody z innych roślin z rodziny Leptospermum i przypisują im pochodzenie z manuki a miody te nie są miodami manuka. Według pracy Dr hab. Jarosława Proćko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rośliny o nazwach Leptospermum scoparium i Leptospermum polygalifolium to dwa odrębne gatunki, a nazwa Manuka (z języka maoryskiego) dotyczy tylko rośliny Leptospermum scoparium. również w Polsce były badane miody australijskie o nazwie manuka i w badaniach tych stwierdzono, że miody te są istotnie przegrzane (HMF ponad 200) - nawet kilkakrotnie przewyższając normę co może oznaczać zafałszowanie produktu. Badania te były przeprowadzone w instytucie w Puławach.Według literatury naukowej istnieje ryzyko, że miody z wysokim wskaźnikiem HMF nie posiadają aktywności biologicznej miodu. Ponadto według J. White jr. (Bee Word 61,1, 1980) miody o wartości HMF większej niż 200 mg/kg mogą być miodami zafałszowanymi z dodatkiem cukru inwertowanego.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...