k0mandos 0 Napisano 4 października 2008 Mam problem. Czy ktoś mi podpowie jaką drogę całkowania objąć, aby z prawa Ampera udowodnić, że indukcja magnetyczne na zewnątrz toroidu jest 0? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldi888231200 9 Napisano 4 października 2008 objąć Czy obrać?? Prawo Ampera dotyczy prądów stałych , a transformator tego nie przenosi i w ogóle co to za śmieszny dowód to można zobaczyć na You tube. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0mandos 0 Napisano 4 października 2008 Tak, obrać brzmi znacznie lepiej A co do reszty Twojej wypowiedzi, można jaśniej? Oczywiście, że rozmawiamy o prądach stałych, taki w tej cewce ma płynąć. Jaki ma to związek z transformatorem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldi888231200 9 Napisano 4 października 2008 Na zewnątrz toroidu wydaje mi się że indukcja nie będzie zero bo materiał toroidu nie jest doskonały, ale będzie bardzo małe w proporcji przenikalności materiału toroidu i powietrza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0mandos 0 Napisano 5 października 2008 Materiał toroidu? Hmm, może się nie rozumiemy. Chodzi mi o cewkę, której zwoje nawinięte są na toroid (w książce, z której zaczerpnąłem przykład nazywa się to po prostu toroid). Zakładamy, że jest to toroid idealny, więc obierając drogę całkowania jako okrąg zawierający się w toroidzie, ze środkiem w centrum układu, można obliczyć indukcję. Ale nie wiem jaką drogę obrać, by np. policzyć indukcję "wewnątrz obwarzanka" - gdzie, jak sugeruje książka, jest 0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldi888231200 9 Napisano 5 października 2008 wewnątrz obwarzanka" Tylko taka nitka środkiem będzie zero. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0mandos 0 Napisano 5 października 2008 Czemu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldi888231200 9 Napisano 5 października 2008 Linie sie odpychają, wiec środkiem musi być taka nitka. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach