Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Jak szybko alkohol uderza do głowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak szybko alkohol uderza do głowy? Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Heidelbergu, potrzeba na to zaledwie sześciu minut. Już po takim czasie w mózgu pojawia się ilość etanolu wystarczająca do upośledzenia pracy neuronów. 

Odkrycia dokonał zespół dr. Armina Billera z Wydziału Neuroradiologii Uniwersytetu w Heidelbergu. Do badań wykorzystano magnetyczną spektroskopię rezonansową - zaawansowaną metodę wykrywania związków chemicznych na podstawie ich unikalnej reakcji na działanie pola magnetycznego. 

W eksperymencie wzięło udział 15 zdrowych ochotników - 8 mężczyzn i 7 kobiet. Każdego z uczestników ułożono wewnątrz gantry ("tunelu" otoczonego detektorami odpowiedzialnymi za wykonanie pomiarów) aparatu i zaopatrzono w 90-mililitrową rurkę wypełnioną napojem o zawartości etanolu zbliżonej do trzech kufli piwa lub dwóch lampek wina. Zaraz po zakończeniu konsumpcji rozpoczęto badanie.

Jak wykazały pomiary, już po sześciu minutach od konsumpcji stężenie alkoholu w mózgu osiągnęło stężenie 0,05-0,06%, wystarczające w zupełności do upośledzenia pracy neuronów. Oprócz pojawienia się etanolu, badacze zaobserwowali wyraźne zaburzenie ilości ważnych dla mózgu związków, takich jak kreatyna, cholina, glukoza, inozytol czy kwas asparaginowy. 

Wyniki badania nie tylko świadczą o pogorszeniu funkcjonowania komórek nerwowych, lecz także wyjaśniają możliwy mechanizm tego zjawiska. Zdaniem autorów, polega on najprawdopodobniej na zaburzaniu stabilności błon komórkowych neuronów, przez co ich interakcja z otoczeniem może być nieprawidłowa.

Na szczęście jest też dobra wiadomość. Testy wykonane na drugi dzień (tym razem bez spożycia zaraz przed badaniem) wykazały, że zaburzenia wywołane przez alkohol są w pełni odwracalne. Autorzy studium zastrzegają jednak, że sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku picia systematycznego lub bardzo intensywnego, wiadomo bowiem doskonale, że intensywna ekspozycja na alkohol niszczy układ nerwowy w sposób nieodwracalny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm.. czy eksperyment nie został przeprowadzony nieco nieprawidłowo? Kto jest w stanie wypić 3 piwa lub 2 lampki wina w czasie wystarczającym na JEDEN łyk? Taką ilość alkoholu można wypić jedynie wypijając 120ml wódki lub 50ml spirytusu - życzę powodzenia temu, kto w ten sposób pije alkohol.. Z reguły 3 piwa pije się w 1-2 godziny, a 2 lampki wina w 0,5-1 godzinę.. I uważam że takie powinno być tempo dawkowania alkoholu - wtedy w danej jednostce czasu trafiałoby go znacznie mniej niż w przypadku takim jak w przeprowadzonym eksperymencie - a to znacznie zmienia postać rzeczy, ponieważ mogło by się okazać, że z tak obniżonym natężeniem alkoholu organizm jest w stanie sobie znacznie lepiej poradzić niż w przypadku 'zalania'.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Otóż to, wypić hejnała a sączyć piwko przez kwadrans to jednak spora różnica :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że główny cel eksperymentu był tak naprawdę nieco inny. Mogę się mylić, ale badaczom mogło chodzić właśnie o szybkie wywołanie efektu, żeby dokładnie sprawdzić, co dzieje się w mózgu. Powolne narastanie zmian nie dałoby tak dokładnego obrazu zmian biochemicznych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jednak pytanie na samym początku notki nie sprawia takiego wrażenia :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

''Przyleciało dwóch kosmitów na łąkę i patrzą zwierze w łaty, spoglądają do atlasu: Krowa pije wodę daje mleko. Wzięli ją nad strumień, jeden wsadził jej łeb do wody, a drugi nadstawia miskę od tyłu. Po chwili wylatuje krowi placek wtedy ten z miską mówi:

- Podnieś jej łeb wyżej bo muł z dna bierze. ''

 

:P) :D) nie mogłem się opanować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehe a mi dzis poszlo szybciuchno do glowy-dwa piwa i pare kielichow wodki i urwalem film okolo 20:)mialem sporą przerwę w związku z sesją i antybiotykami ale było całkiem pozytywnie i całkiem wesoło 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mikroos, zdaję sobie sprawę że chcieli wywołać silny efekt żeby był bardziej widoczny. Ale weź pod uwagę, że w tej sytuacji takie badania mają się nijak do rzeczywistości - no chyba, że badamy reakcję na alkohol u żuli, którzy faktycznie jak to określił k0mandos, strzelają hejnała, a nie piją jak normalni ludzie.

 

Z tego co wiem, dąży się do tego, aby w warunkach eksperymentalnych możliwie jak najbardziej zbliżyć się do warunków realistycznych, nawet gdy zaczyna się od modelu uproszczonego. W przeciwnym razie wszelkie badania byłyby zupełnie oderwane od rzeczywistości, i służyły wyłącznie czczej dyskusji na temat układów idealnych - bez oporów, strat energii, turbulencji, dodatkowych zmiennych..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, o czym mówisz :P Tylko zobacz, że pewne uproszczenia są czasem potrzebne, żeby dostrzec różnicę. Gdyby kazali tym biednym ludziom leżeć przez godzinę w gantrze i sączyć powoli drinki, a do tego przez cały czas analizowaliby stan ich mózgów, to chyba by zbankrutowali przez rachunki za prąd :D Poza tym same zmiany byłyby ciężko dostrzegalne, a tak dodatkowo udowodniono coś ciekawego: alkohol powoduje destabilizację błon i stąd może się brać upośledzenie pracy neuronów.

 

Poza tym podanie makymalnej możliwej dawki alkoholu sprawia, że można obliczyć np. szczelność/przepuszczalność bariery krew-mózg, co też nie jest bez znaczenia, bo można w ten sposób (przynajmniej częściowo) obliczyć czas do upicia się po innych dawkach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czemu rozmijają się rzecywistością? Mówisz, że nie pije się wódki po 120 ml i 50 ml spirytusu? No błagam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No można pić ze szklanki i jeść kawior chochlą do tego, czemu nie :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Douger: Nie mówię że się tak nie pije, tylko że z reguły się tak nie pije :D Pomijam tu imprezy studenckie itd ;)

 

@mikroos: No zgadzam się z Tobą :P Niemniej uważam że nie powinno się tego co zrobili przenosić jako analogię do rzeczywistości :D Najlepiej jakby zrobili teraz drugie badanie bardziej zbliżone do warunków rzeczywistych (bo zgodzę się że trzeba zacząć od układów uproszczonych) i porównali wyniki - z tymi z pierwszego badania lub z obliczonymi efektami, o których to obliczeniach wspomniałeś, że są możliwe do przeprowadzenia :D

 

Wtedy byłby pełny obraz sytuacji - warunki progowe oraz sposób dochodzenia do nich w czasie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehe a mi dzis poszlo szybciuchno do glowy-dwa piwa i pare kielichow wodki i urwalem film okolo 20:)mialem sporą przerwę w związku z sesją i antybiotykami ale było całkiem pozytywnie i całkiem wesoło 8)

 

poprawka-z rekonstrukcji zdarzeń wynika że jednak nie było potem tak całkiem pozytywnie :-\ potłukłem lusterka w jakimś samochodzie a potem jak miałem iść kupić kolejną butelkę poszedłem sobie do domu z kasą ::P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A przede mną całe wakacje chlania. I dzisiaj właśnie się upiłem. I nie wiem czy dam rade o końca. Uznajcie ten post za nieistniejący bo mam w zylach za duzo etanolu i inncyh gowien. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak to jest z jedzeniem i piciem ? Czy ktoś prowadził na ten temat badania ? Czasami można wypić pół litra na głowę i kac (zatrucie) trzyma jeszcze przez 2 dni, a czasem można i 0,7 a następnego dnia człowiek się czuje jak nowo narodzony. Obie popijawy różniły się ilością i różnorodnością zakąsek/potraw z alkoholem przyjmowanych, ale ciekawie by było poznać jakieś badania na ten temat. Co lepiej jeść z jakim alkoholem i w jakich ilościach dane potrawy potrafią neutralizować wchłaniany przez organizm alkohol...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

'' neutralizować wchłaniany przez organizm alkohol ''

Wystarczy setka wódki i ogórek.... zamiast zakładać bulgoczący przez kilka dni reaktor chemiczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Czasami można wypić pół litra na głowę i kac (zatrucie) trzyma jeszcze przez 2 dni, a czasem można i 0,7 a następnego dnia człowiek się czuje jak nowo narodzony.

Czasami oddycham i czuję się dobrze a czasami oddycham i czuję się źle. Dostrzegasz związek ? :P

Diagnostyka stanów "czasami" nie jest szczególnie rozwinięta :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale nie mam pojęcia co ze spożywanych pokarmów mogło pomóc w odmienności tych stanów. Dlatego też zadałem pytanie, czy ktoś czasami nie zna jakichś opracowań, albo badań na ten temat. Być może to cukier tak wpływa na alkohol, albo kwaśne PH potraw - a może po prostu ma być dużo żarcia, nie ważne jakiego. Dostrzegasz różnice między cytowanym przez Ciebie zdaniem (oznajmującym) a całym sensem mojego wcześniejszego postu, który miał wydźwięk pytający ? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie da się nie dostrzec różnic :P. Nie wiem czemu jednak piszesz w formie jakby zdziwienia że na zdanie pytające dostałeś zdanie oznajmujące.

Problem który poruszyłeś pisząc o alkoholu jest z gatunku problemów diet. Wymyślono ich tysiące jak wiesz pewnie. Tak samo i w przypadku alkoholu są setki jak nie tysiące porad w rodzaju:

-zagryzaj tym a tym

-popijaj tym a tym i wymienone dziesiątki przepisów. Jeśli zdajesz sobie sprawę czemu wymyślono tysiące diet to chyba już znasz odpowiedź na swoje pytanie. :D

Dlatego właśnie Ci napisałem o tym że raz dobrze się czuję bez powodu a raz źle bez powodu. I prawie każdy tak ma. Nałóż sobie teraz na to jakiekolwiek badania na jakiejkolwiek grupie ludzi a zauważysz że zależenie do dwóch czynników:

-ludzi

-czasu badania

możesz udowodnić dosłownie wszystko. Od szkodliwości warzyw do pozytywnego wpływu jedzenia smoły.

Wystarczy tylko wybrać ludzi którzy akurat dobrze lub źle się będą mieli w danym czasie.

I tak właśnie powstało 1000 i jedna dieta. Żadne z tych badań tak naprawdę nie ma większej wartości bo jest to problem na który działa zbyt wiele czynników. Natomiast w znanych mi badaniach uwzględnia się 2-5 najwyżej kilkanaście czynników :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dlatego właśnie Ci napisałem o tym że raz dobrze się czuję bez powodu a raz źle bez powodu. I prawie każdy tak ma.

Powód leży w PM , popularnie nazywa się to upijaniem na smutno albo na wesoło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak nie podkreśliłem że nie chodzi o upijanie się tylko o zwykłe samopoczucie. Bedące czasem wynikiem ciśnienia, wilgotności, źle przespanej nocy i wielu wielu innych rzeczy (ale nie alkoholu w tym wypadku). Ogólnie czynników jest zbyt wiele aby można tu było zrobić radosne hura badania jak większość badań wygląda. Dlatego diet mamy tysiące. Ktoś tam coś odkrył na jakimś człowieku i stwierdził oto dieta cud. A na innych nie działa. Tak samo z alkoholem (teraz już pisze o alkoholu). Ktoś coś tam pamięta albo i nie (jak to po alkoholu) i znalazł metodę na kaca. Tylko że na innego to inaczej działa i już d... blada.

Ogólna prawda jest taka że dużo wody pomaga (nie mylić z wódą). Tylko woda szybko z organizmu się wydala. Zatem stosują ludzie warzywa owoce cokolwiek co ją trzyma dłużej i uwalnia wolniej.

Wszystkie badania na temat wpływu alkoholu są nawet mniej wiarygodne od tych związanych z dietami. Na diety przynajmniej masa kasy idzie, bada się geny itp.

A alkohol każdy bada sam. I taka jest prawda. I jak uniwersalną prawdą jest: każdy pije inaczej. Tak i metody zapobiegania są różne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Mózg chroniony jest przez czaszkę, opony mózgowo-rdzeniowe i barierę krew-mózg. Dlatego leczenie chorób go dotykających – jak udary czy choroba Alzheimera – nie jest łatwe. Jakiś czas temu naukowcy odkryli szlaki umożliwiające przemieszczanie się komórek układ odpornościowego ze szpiku kości czaszki do mózgu. Niemieccy naukowcy zauważyli, że komórki te przedostają się poza oponę twardą. Zaczęli więc zastanawiać się, czy kości czaszki zawierają jakieś szczególne komórki i molekuły, wyspecjalizowane do interakcji z mózgiem. Okazało się, że tak.
      Badania prowadził zespół profesora Alego Ertürka z Helmholtz Zentrum München we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Ludwika i Maksymiliana w Monachium oraz Uniwersytetu Technicznego w Monachium. Analizy RNA i białek zarówno w kościach mysich, jak i ludzkich, wykazały, że rzeczywiście kości czaszki są pod tym względem wyjątkowe. Zawierają unikatową populację neutrofili, odgrywających szczególną rolę w odpowiedzi immunologicznej. Odkrycie to ma olbrzymie znaczenie, gdyż wskazuje, że istnieje złożony system interakcji pomiędzy czaszką a mózgiem, mówi doktorant Ilgin Kolabas z Helmholtz München.
      To otwiera przed nami olbrzymie możliwości diagnostyczne i terapeutyczne, potencjalnie może zrewolucjonizować naszą wiedzę o chorobach neurologicznych. Ten przełom może doprowadzić do opracowania bardziej efektywnych sposobów monitorowania takich schorzeń jak udar czy choroba Alzheimer i, potencjalnie, pomóc w zapobieżeniu im poprzez wczesne wykrycie ich objawów, dodaje profesor Ertürk.
      Co więcej, badania techniką pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) ujawniły, że sygnały z czaszki odpowiadają sygnałom z mózgu, a zmiany tych sygnałów odpowiadają postępom choroby Alzhaimera i udaru. To wskazuje na możliwość monitorowania stanu pacjenta za pomocą skanowania powierzchni jego głowy.
      Członkowie zespołu badawczego przewidują, że w przyszłości ich odkrycie przełoży się na opracowanie metod łatwego monitorowania stanu zdrowia mózgu oraz postępów chorób neurologicznych za pomocą prostych przenośnych urządzeń. Nie można wykluczyć, że dzięki niemu opracowane zostaną efektywne metody ich leczenia.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Spożycie alkoholu zwiększa ryzyko 61 chorób u chińskich mężczyzn. Wielu z tych chorób nie łączono dotychczas ze spożyciem alkoholu, mówią autorzy najnowszych badań, naukowcy z Uniwersytetów w Oxfordzie i Pekinie. Wyniki ich badań ukazały się na łamach Nature Medicine.
      Szacuje się, że na całym świecie alkohol odpowiada za około 3 miliony zgonów rocznie. Liczba ta rośnie w wielu krajach o niskich i średnich dochodach. Między innymi w Chinach. Część negatywnych skutków spożycia alkoholu znamy. Wiemy, że zwiększa on ryzyko marskości wątroby, udaru czy wielu rodzajów nowotworów. Jednak dotychczas przeprowadzono niewiele badań na temat wpływu alkoholu na szeroką gamę chorób w tej samej populacji.
      Chińsko-brytyjski zespół naukowy wykazał, że u mężczyzn w Chinach alkohol wpływa na rozwój 61 chorób. Może to oznaczać, że jego spożywanie jest powiązane ze znacznie większym ryzykiem niż sądzono, a ryzyka tego nie znano z powodu ograniczonej liczby dowodów.
      Naukowcy zaprosili do współpracy ponad 512 000 dorosłych osób, których dane znaleźli w bazie China Kadoorie Biobank (CKB). Zapytali się ich o styl życia, w tym spożywanie alkoholu. Okazało się, że regularnie – czyli co najmniej raz w tygodniu – alkohol pije 2% kobiet i 33% mężczyzn. Badacze przyjrzeli się więc wpływowi alkoholu na rozwój 207 chorób. Wykorzystali w tym celu dane medyczne uczestników badań z okresu około 12 lat. Przeprowadzili też analizy genetyczne, które miały pokazać, czy alkohol rzeczywiście miał wpływ na zachorowania.
      Okazało się, że konsumpcja alkoholu powiązana była ze zwiększeniem ryzyka 61 z 207 wziętych pod uwagę chorób. Było wśród nich 28 chorób, które WHO wiąże ze spożyciem alkoholu oraz 33, których Światowa Organizacja Zdrowia nie wymieniała jako powodowane przez alkohol, jak rak płuc, katarakta czy dna moczanowa. Osoby biorące udział w badaniu trafiły do szpitali w sumie 1,1 miliona razy, a mężczyźni pijący regularnie trafiali do szpitali częściej i cierpieli na więcej chorób niż mężczyźni pijący okazjonalnie. Niektóre z zachowań, jak codzienne picie alkoholu, epizody upijania się czy picie poza posiłkami były szczególnie silnie związane z rozwojem niektórych chorób, szczególnie marskości wątroby. Badania ujawniły też, że każde 4 dawki alkoholu dziennie o 14% zwiększały ryzyko rozwoju chorób wiązanych wcześniej z alkoholem, o 6% rozwoju chorób niewiązanych z alkoholem oraz o ponad 200% ryzyko rozwoju marskości wątroby i dny moczanowej. Ponadto im wyższe spożycie alkoholu, tym wyższe ryzyko udaru, jednak związku takiego nie stwierdzono w przypadku choroby niedokrwiennej serca. Jednak umiarkowane spożywanie alkoholu nie chroniło przed rozwojem tej choroby.
      Spożycie alkoholu jest powiązane z ryzykiem wystąpienia znacznie większej liczby chorób niż dotychczas sądzono, a nasze badania pokazują, że prawdopodobnie mamy tutaj do czynienia ze związkiem przyczynowo-skutkowym, mówi Pek Kei Im z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Na łamach Human Brain Mapping ukazał się artykuł, którego autorzy informują o zauważeniu międzypłciowych różnic w budowie mózgu u 5-letnich dzieci. Różnice zaobserwowane w istocie białej uwidaczniają różnice w rozwoju obu płci. Wyraźnie widoczny jest dymorfizm płciowy, a już w 5-letnim mózgu widać znaczne różnice w wielu regionach mózgu. Uzyskane wyniki zgadzają się z wynikami wcześniejszych badań, które wskazywały na szybszy rozwój mózgu kobiet.
      Podczas badań naukowcy wykorzystali technikę MRI obrazowania tensora dyfuzji. Polega ona na wykrywaniu mikroskopijnych ruchów dyfuzyjnych cząsteczek wody w przestrzeni zewnątrzkomórkowej tkanek. Jednym z głównych parametrów ocenianych tą metodą jest frakcjonowana anizotropia (FA). Jako, że tkanka nerwowa ośrodkowego układu nerwowego ma uporządkowaną budowę, oceniając współczynnik FA można zauważyć różnice w budowę istoty białej.
      Uczeni z Uniwersytetu w Turku porównali tą metodą budowę istoty białej u 166 zdrowych niemowląt w wieku 2–5 tygodni oraz 144 zdrowych dzieci w wieku od 5,1 do 5,8 lat. O ile u niemowląt nie zauważono istotnych statystycznie różnic pomiędzy płciami, to już u 5-latków wyraźnie widoczne były różnice międzypłciowe. U dziewczynek wartości FA dla całej istoty białej były wyższe we wszystkich regionach mózgu. Szczególnie zaś duża różnica występowała dla tylnych i bocznych obszarów oraz dla prawej półkuli.
      W naszej próbce typowo rozwijających się zdrowych 5-latków odkryliśmy szeroko zakrojone różnice międzypłciowe we frakcjonowanej anizotropii istoty białej. Dziewczynki miały wyższą wartość FA we wszystkich obszarach, a różnice te były istotne. [...] W naszych badaniach uwidoczniliśmy znacząco większe różnice niż wcześniej opisywane. Uzyskane przez nas wyniki pokazują dymorfizm płciowy w strukturze rozwijającego się 5-letniego mózgu, z wyraźnie wykrywalnymi zmianami w wielu regionach, czytamy na łamach Human Brain Mapping.
      Autorzy przypuszczają, że różnice te mogą wynikać z różnej dynamiki rozwoju mózgu u obu płci. Przypominają też, że z innych badań wynika, iż w późniejszym wieku dynamika ta jest wyższa u chłopców, przez co z wiekiem różnice się minimalizują. To zaś może wyjaśniać, dlaczego autorzy niektórych badań nie zauważali różnic w próbkach starszych osób.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Gdy ponad 100 lat temu z pewnej angielskiej kopalni węgla wydobyto skamieniałą rybią czaszkę, jej odkrywcy z pewnością nie zdawali sobie sprawy, jaką sensację skrywa ich znalezisko. Przeprowadzone niedawno badania tomograficzne wykazały, że w czaszce zwierzęcia sprzed 319 milionów lat zachował się mózg. To najstarszy znany nam dobrze zachowany mózg kręgowca.
      Organ ma około 2,5 cm długości. Widoczne są nerwy, dzięki czemu naukowcy mają szansę na lepsze poznanie wczesnej ewolucji centralnego układu nerwowego promieniopłetwych, największej współcześnie żyjącej gromady ryb, w skład której wchodzi około 30 000 gatunków. Odkrycie rzuca też światło na możliwość zachowania się tkanek miękkich kręgowców w skamieniałościach i pokazuje, że muzealne kolekcje mogą kryć liczne niespodzianki.
      Ryba, której mózg się zachował, to Coccocephalus wildi, wczesny przedstawiciel promieniopłetwych, który żył w estuariach żywiąc się niewielkimi skorupiakami, owadami i głowonogami. Tan konkretny osobnik miał 15-20 centymetrów długości. Naukowcy z Uniwersytetów w Birmingham i Michigan nie spodziewali się odkrycia. Badali czaszkę, a jako że jest to jedyna skamieniałość tego gatunku, posługiwali się wyłącznie metodami niedestrukcyjnymi. Na zdjęciach z tomografu zauważyli, że czaszka nie jest pusta.
      Niespodziewane odkrycie zachowanego w trzech wymiarach mózgu kręgowca daje nam niezwykłą okazję do zbadania anatomii i ewolucji promieniopłetwych, cieszy się doktor Sam Giles. To pokazuje, że ewolucja mózgu była bardziej złożona, niż możemy wnioskować wyłącznie na podstawie obecnie żyjących gatunków i pozwala nam lepiej zdefiniować sposób i czas ewolucji współczesnych ryb, dodaje uczona. Badania zostały opublikowane na łamach Nature.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Pittsburghu są prawdopodobnie pierwszymi, którzy donoszą o istnieniu w ludzkim mózgu 12-godzinnego cyklu aktywności genetycznej. Co więcej, na podstawie pośmiertnych badań tkanki mózgowej stwierdzili, że niektóre elementy tego cyklu są nieobecne lub zburzone u osób cierpiących na schizofrenię.
      Niewiele wiemy o aktywności genetycznej ludzkiego mózgu w cyklach krótszych niż 24-godzinne. Od dawna zaś obserwujemy 12-godzinny cykl aktywności genetycznej u morskich, które muszą dostosować swoją aktywność do pływów, a ostatnie badania wskazują na istnienie takich cykli u wielu różnych gatunków, od nicienia C. elegans, poprzez myszy po pawiana oliwkowego.
      Wiele aspektów ludzkiego zachowania – wzorzec snu czy wydajność procesów poznawczych – oraz fizjologii – ciśnienie krwi, poziom hormonów czy temperatura ciała – również wykazują rytm 12-godzinny, stwierdzają autorzy badań. Niewiele jednak wiemy o tym rytmie, szczególnie w odniesieniu do mózgu.
      Na podstawie badań tkanki mózgowej naukowcy stwierdzili, że w mózgach osób bez zdiagnozowanych chorób układu nerwowego, w ich grzbietowo-bocznej korze przedczołowej, widoczne są dwa 12-godzinne cykle genetyczne. Zwiększona aktywność genów ma miejsce w godzinach około 9 i 21 oraz 3 i 15. W cyklu poranno-wieczornym dochodzi do zwiększonej aktywności genów związanych z funkcjonowaniem mitochondriów, a zatem z zapewnieniem mózgowi energii. Natomiast w godzinach popołudniowych i nocnych – czyli ok. 15:00 i 3:00 – zwiększała się aktywność genów powiązanych z tworzeniem połączeń między neuronami.
      O ile nam wiadomo, są to pierwsze badania wykazujące istnienie 12-godzinnych cykli w ekspresji genów w ludzkim mózgu. Rytmy te są powiązane z podstawowymi procesami komórkowymi. Jednak u osób ze schizofrenią zaobserwowaliśmy silną redukcję aktywności w tych cyklach, informują naukowcy. U cierpiących na schizofrenię cykl związany z rozwojem i podtrzymywaniem struktury neuronalnej w ogóle nie istniał, a cykl mitochondrialny nie miał swoich szczytów w godzinach porannych i wieczornych, gdy człowiek się budzi i kładzie spać, a był przesunięty.
      W tej chwili autorzy badań nie potrafią rozstrzygnąć, czy zaobserwowane zaburzenia cykli u osób ze schizofrenią są przyczyną ich choroby, czy też są spowodowane innymi czynnikami, jak np. zażywanie leków lub zaburzenia snu.

      « powrót do artykułu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...