Acrux 4 Posted May 14, 2009 Witam po długiej nieobecości! Mam propozycję, aby każdy chętny podzielił się z forumowiczami ulubioną literaturą. Tak np. polecam książki Davida Gemmella (m. in. Opowieści Sipstrassi), Ursuli K. Le Guin (m. in. Cykl o Ziemiomorzu), Maurice'a Leblanca (powieści kryminalne z Arsenem Lupinem w roli głównej), R. A. Salvatore (m. in. Trylogia Mrocznego elfa), Harlana Cobena (Obiecaj mi, W głębi lasu itd.) i opowiadania Howarda Phillipsa Lovecrafta (Reanimator). A, no i Forrest Gump Winstona Grooma. Aaaa, dużo tego jest... Skończcie za mnie Share this post Link to post Share on other sites
thibris 4 Posted May 15, 2009 Również polecę cykl o ziemiomorzu Ursuli K. Le Guin i R. A. Salvatore - wsio co dotyczy Drizzta... Z mojej strony mogę dodać jedynie "Sagę o zbóju Twardokęsku" Anny Brzezińskiej oraz cykl "Pieśń lodu i ognia" Martina. Dwie ostatnie pozycje są raczej dla starszych czytelników, tak ze względu na język, nagość i brutalność, jak i skomplikowanie świata, jego wielobiegunowość i bliższą realizmowi brudność Share this post Link to post Share on other sites
murgen 2 Posted May 15, 2009 W takim razie może polecę coś z tzw. twardej sf - czterotomowy cykl "Hyperion" Dana Simmonsa, trzytomowa (ale wydana w Polsce w siedmiu książkach) "Dysfunkcja rzeczywistości" Petera Hamiltona, oraz nie do końca sf, trzytomowa "Helikonia" Briana Aldissa. Dwie pierwsze książki to oryginalne space opery, z dużą ilością wątków, miejsc i wydarzeń. Brian Aldiss natomiast, stworzył barwny, ciekawy i oryginalny świat a akcja obejmuje znaczny okres czasu - to dziełko może się również spodobać miłośnikom fantasy (pewnie nie wszystkim). Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 16, 2009 Ktoś kto lubi dobry, mroczny klimat, alternatywne światy, ostry horror: cykl "Kretochłony" (Mity Cthulhu, Historia Tytusa Crow) Briana Lumleya - głęboko w skorupie ziemi, żyją istoty pochodzenia demonicznego, z którymi nie chcielibyśmy się spotkać, ale one już od tysiącleci planują wyjść na powierzchnie i kosztować... Bardzo trzyma w napięciu i strachu pierwszy tom, następne to wyprawa w krainy fantazji. "Kobierzec" Clive'a Barkera - wspaniały baśniowy, magiczny świat spleciony w kobiercu, walka ludzi z demonami chcącymi go zniszczyć. cykl "Psychomech" B. Lumleya - jest o... sam poczytaj: http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/brian_lumley/psychomech Ostatnio zacząłem "Nekroskop" Lumleya, mam pierwszy tom za sobą i wciągnął mnie. Seria składa się z piętnastu tomów, więc jeszcze sporo. Wszystko gorąco polecam. Mam pytanie, moglibyście mi coś o Lovecrafcie napisać? Albo coś dobrego w ostrym horrorze? Share this post Link to post Share on other sites
macintosh 6 Posted May 17, 2009 Albo coś dobrego w ostrym horrorze? Czy to stąd, że chcesz umieć wczuwać się w psychikę ofiar?Oto: "Wczuwanie się, czyli inteligencja serca" Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 17, 2009 Ja chce akcji a nie dokument Share this post Link to post Share on other sites
macintosh 6 Posted May 17, 2009 Ja chce akcji a nie dokument Nie dokument - jak zobaczyć uczucia w przechodniu/koledze/...Taka lektura pomoże Ci mieć więcej wrażeń podczas czytania twardych horrorów. Share this post Link to post Share on other sites
Natsume 0 Posted May 17, 2009 bardzo polecam "My" Zamiatin'a jest to opowieść o totalitarnym świecie, gdzie ludzie nie mają imion tylko numery, ubierają się tak samo, wstają o tej samej godzinie, o tej samej godzinie kładą się spać. Jeśli ktoś miewa sny uważany jest za osobnika chorego. Jeśli ktoś czytał Orwella "rok 1984" to z pewnością i po tą książkę sięgnie. Polecam jeszcze kilka innych bardzo dobrych antyutopii: "Wehikuł czasu" - tutaj G.H. Wells opowiada o tym jak rodzaj ludzki ewoluował na przestrzeni wieków. A, że autor pisał to na początku XIX w, w jego książce współistnieją dwie klasy; klasa robotnicza, która w toku ewolucji staje się potworami żyjącymi w podziemiach i klasa panów, która jest pożywieniem dla klasy robotniczej.(nakręcono film na podstawie książki, ale książka, jak wiadomo o niebo lepsza ) "Władca much"- W. Goldinga. kolejna opowieść o mrocznej naturze człowieka, z tym, że tutaj głównymi bohaterami są dzieci. Nieszczęśliwie trafiają na bezludną wyspę i tam starają się stworzyć własne prawo. Dzielą się na tych, którzy chcą demokracji i tych, którzy rządzą się prawem "oko za oko, ząb za ząb". Naprawdę wstrząsająca książka. "Ludzkie dzieci"- to opowieść o końcu rodzaju ludzkiego, w 1995 rodzi się ostatnie dziecko. Kilkanaście lat później świat zaczyna wariować; państwo stara się ratować sytuacje wprowadzając przymusowe badania. Na całym świecie trwa wyścig, bo kto znajdzie płodnego mężczyznę/kobietę ten będzie miał władze nad wszystkimi. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 18, 2009 Czytałem "Władcę Much" i powiem, że mało co tak mi krew zmroziło. Ps. też miałaś psychozę po tym jak widzieli "potwora, bojąc sie doń pójść" ? "Wehikuł czasu" jak na razie tylko oglądałem. Genialna produkcja, scenariusz. Bardzo głęboki filozoficznie, świetne efekty i obsada. Jeżeli film był tak dobry, to wyobrażam sobie jak książka musiała być. Dodam coś od siebie: "Khai z Krainy Khem" - B. Lumley - dla kogoś kto w przygodę się zanurza i brutalny horror preferuje. Młody chłopiec, syn zdradzonego architekta w Khem zostaje oszczędzony jako jedyny z całej rodziny, która zostaje na jego oczach brutalnie zamordowana. W planie ma on służyć faraonowi, który okazuje się bestią, zarówno fizycznie jak i mentalnie. Khai'owi udaje się uciec z piramidy faraona, tułając się przez miesiące ucieknie do odległej krainy, gdzie będzie jednoczył wojsko przeciwko faraonowi. Ten ma jednak za sobą podporę w nikczemnych magach i pochodzenie z gwiazd. Share this post Link to post Share on other sites
k0mandos 0 Posted May 18, 2009 Z tych klimatów to polecam "Nowy wspaniały świat" Huxleya. Kastowe społeczeństwo narkotyzujące się somą i przetrzymujące ludzi takich jak my w rezerwacie pod nazwą tubylców. Share this post Link to post Share on other sites
macintosh 6 Posted May 18, 2009 Myślałem, że nie gadamy tu o filmach. Sprostuje Waszą wiedzę co do adaptacji Wehikułu Czasu. Były dwie. Wersja z 2002 oraz 1960. Z 1960 jest ciekawsza. Bardziej skłoniła mnie do przemyśleń niż 2002 Share this post Link to post Share on other sites
azzzzz 0 Posted May 18, 2009 ze swojej strony moge polecic: "Swiat Zofii" - Jostein Gaarder "Wilk Stepowy" - Herman Hesse "Neuromancer" - William Gibson "Mistrz i Malgorzata" - Michał Bułhakow cykl powiesci fantasy "Swiat czarownic" - Andre Norton Share this post Link to post Share on other sites
Natsume 0 Posted May 18, 2009 Czytałem "Władcę Much" i powiem, że mało co tak mi krew zmroziło. Ps. też miałaś psychozę po tym jak widzieli "potwora, bojąc sie doń pójść" ? na początku trochę mi to przypominało ten serial "lost"; katastrofa lotnicza, bezludna wyspa, coś dziwnego czai się w lesie... i ten "potwór" brrr... Ale i tak najgorsze było to jak traktowali siebie nawzajem... przecież oni mieli po kila, kilkanaście lat a zachowywali się jak ludzie na froncie.Byłam nieźle zszokowana. A końcówka książki jest po prostu napisana po mistrzowsku! Niesamowicie trzyma w napięciu Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 18, 2009 @mały maczek Porównanie książki do filmu ok, ale na filmy załóż sobie osobny wątek @azzzzz A może coś więcej napiszesz o tych książkach? @Natsume Mnie najbardziej wstrząsnęło jak zabili małe świni, ją i oczywiście Prosiaczka. Dziś wypożyczyłem sobie "Imajica" (pierwszy tom) C. Barker'a i "Prawda" T. Pratchett'a. Jak przeczytam to zdam relacje Share this post Link to post Share on other sites
thibris 4 Posted May 18, 2009 @Tomek Skoro czytasz Barkera - to może się orientujesz czy ma w portfolio coś takiego jak Undying ? Gierka była rewelacyjna, ale nie wiem czy na podstawie jakiejś książki, czy tak po prostu mu wyszło... A przeczytałbym Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 18, 2009 O kurde... ale trafiłeś w sedno sprawy Sam przeszedłem kilka razy Udyinga, najlepsza gra horror w jaką kiedykolwiek grałem. Info znajdziesz jakieś na Wikipedii, tam jest jako scenariusz dla gier komputerowych http://pl.wikipedia.org/wiki/Clive_Barker#Bibliografia Wiesz co, założe atek na gry komputerowe http://kopalniawiedzy.pl/forum/index.php/topic,12523.0.html Share this post Link to post Share on other sites
azzzzz 0 Posted May 20, 2009 @azzzzz A może coś więcej napiszesz o tych książkach? odsylam na www.merlin.pl, badz zawsze mozna zapytac wujka google Share this post Link to post Share on other sites
macintosh 6 Posted May 20, 2009 odsylam na www.merlin.pl, badz zawsze mozna zapytac wujka google azzzzz'ecie raczej chodziło o Twoją WŁASNĄ opinię. A każdy wie o google, które zresztą kłamie - nikt nie lubi grzebania w wynikach, zwł. jak ma dużego pinga. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 20, 2009 Wiesz, samo "Polecam tę książkę!" to zostawmy sklepom i sprzedawcą na allegro. Jeżeli piszesz coś od siebie o książce, to zrób to porządnie, Ok? Share this post Link to post Share on other sites
dziki98 0 Posted May 20, 2009 Napiszę o świetnej książce Sapkowskiego . "Wiedźmin" Idealna książka ! Share this post Link to post Share on other sites
Faja 0 Posted May 22, 2009 Ja trochę z innej beczki Jeżeli jest ktoś zainteresowany zagadnieniem kłamania i o emocjach to polecam książki Paula Ekmana który specjalizuje się w tych dziedzinach. Napisał wiele książek i artykułów lecz niestety została przetłumaczona tylko jedna książka "Kłamstwo i jego wykrywanie..." polecam, świetna lektura. Share this post Link to post Share on other sites
Natsume 0 Posted May 22, 2009 Napisał wiele książek i artykułów lecz niestety została przetłumaczona tylko jedna książka "Kłamstwo i jego wykrywanie..." polecam, świetna lektura. i co? wykorzystujesz ją w praktyce? bo często jest tak, że jak się o czymś tam przeczyta, to potem ma się manie sprawdzania tego na ludziach Share this post Link to post Share on other sites
waldi888231200 9 Posted May 22, 2009 ''i co? wykorzystujesz ją w praktyce? bo często jest tak, że jak się o czymś tam przeczyta, to potem ma się manie sprawdzania tego na ludziach '' Właśnie tak było z energią jądrową i innymi odkryciami , które są na nas sprawdzane - więc może to i dobrze ze szkół wyższych wychodzą debile z zepsutą wątrobą - bo etyki to im brak (skoro ze streszczeń znają lektury). Share this post Link to post Share on other sites
Natsume 0 Posted May 22, 2009 nie chodziło mi o testowanie na ludziach różnych dziwnych substancji, związków chem, albo też wykorzystywanie książek kryminalnych do planowania jakiegoś morderstwa. Chodziło mi o obserwację ludzkiego zachowania(nie o manipulacje). ale skoro zna się już np. zachowanie, cechy charakteryzujące osobę kłamiącą, to potem to aż razi w oczy. Share this post Link to post Share on other sites
k0mandos 0 Posted May 22, 2009 Sicilians are great liars. The best in the world. I'm a Sicilian. And my old man was the world heavyweight champion of Sicilian liars. And from growin' up with him I learned the pantomime. Now there are seventeen different things a guy can do when he lies to give him away. A guy has seventeen pantomimes. A woman's got twenty, but a guy's got seventeen. And if you know 'em like ya know your own face, they beat lie detectors to hell. What we got here is a little game of show and tell. You don't wanna show me nothin'. But you're tellin' me everything. Now I know you know where they are. So tell me, before I do some damage you won't walk away from. Share this post Link to post Share on other sites