Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Acrux

Polecane książki.

Recommended Posts

Witam po długiej nieobecości!

Mam propozycję, aby każdy chętny podzielił się z forumowiczami ulubioną literaturą.

Tak np. polecam książki Davida Gemmella (m. in. Opowieści Sipstrassi), Ursuli K. Le Guin (m. in. Cykl o Ziemiomorzu), Maurice'a Leblanca (powieści kryminalne z Arsenem Lupinem w roli głównej), R. A. Salvatore (m. in. Trylogia Mrocznego elfa), Harlana Cobena (Obiecaj mi, W głębi lasu itd.) i opowiadania Howarda Phillipsa Lovecrafta (Reanimator). A, no i Forrest Gump Winstona Grooma. Aaaa, dużo tego jest... Skończcie za mnie  ;)

Również polecę cykl o ziemiomorzu Ursuli K. Le Guin i R. A. Salvatore - wsio co dotyczy Drizzta...

Z mojej strony mogę dodać jedynie "Sagę o zbóju Twardokęsku" Anny Brzezińskiej oraz cykl "Pieśń lodu i ognia" Martina.

Dwie ostatnie pozycje są raczej dla starszych czytelników, tak ze względu na język, nagość i brutalność, jak i skomplikowanie świata, jego wielobiegunowość i bliższą realizmowi brudność ;)

W takim razie może polecę coś z tzw. twardej sf - czterotomowy cykl "Hyperion" Dana Simmonsa, trzytomowa (ale wydana w Polsce w siedmiu książkach) "Dysfunkcja rzeczywistości" Petera Hamiltona, oraz nie do końca sf, trzytomowa "Helikonia" Briana Aldissa.

Dwie pierwsze książki to oryginalne space opery, z dużą ilością wątków, miejsc i wydarzeń. Brian Aldiss natomiast, stworzył barwny, ciekawy i oryginalny świat a akcja obejmuje znaczny okres czasu - to dziełko może się również spodobać miłośnikom fantasy (pewnie nie wszystkim).

Ktoś kto lubi dobry, mroczny klimat, alternatywne światy, ostry horror:

cykl "Kretochłony" (Mity Cthulhu, Historia Tytusa Crow) Briana Lumleya - głęboko w skorupie ziemi, żyją istoty pochodzenia demonicznego, z którymi nie chcielibyśmy się spotkać, ale one już od tysiącleci planują wyjść na powierzchnie i kosztować... ;) Bardzo trzyma w napięciu i strachu pierwszy tom, następne to wyprawa w krainy fantazji.

"Kobierzec" Clive'a Barkera - wspaniały baśniowy, magiczny świat spleciony w kobiercu, walka ludzi z demonami chcącymi go zniszczyć.

cykl "Psychomech" B. Lumleya - jest o... sam poczytaj:

http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/brian_lumley/psychomech

Ostatnio zacząłem "Nekroskop" Lumleya, mam pierwszy tom za sobą i wciągnął mnie. Seria składa się z piętnastu tomów, więc jeszcze sporo.

Wszystko gorąco polecam.

Mam pytanie, moglibyście mi coś o Lovecrafcie napisać?

Albo coś dobrego w ostrym horrorze?

Ja chce akcji a nie dokument ;)

Nie dokument - jak zobaczyć uczucia w przechodniu/koledze/...

Taka lektura pomoże Ci mieć więcej wrażeń podczas czytania twardych horrorów.

bardzo polecam "My" Zamiatin'a

jest to opowieść o totalitarnym świecie, gdzie ludzie nie mają imion tylko numery, ubierają się tak samo, wstają o tej samej godzinie, o tej samej godzinie kładą się spać. Jeśli ktoś miewa sny uważany jest za osobnika chorego.

Jeśli ktoś czytał Orwella "rok 1984" to z pewnością i po tą książkę sięgnie.

Polecam jeszcze kilka innych bardzo dobrych antyutopii:

"Wehikuł czasu" - tutaj G.H. Wells opowiada o tym jak rodzaj ludzki ewoluował na przestrzeni wieków. A, że autor pisał to na początku XIX w, w jego książce  współistnieją dwie klasy; klasa robotnicza, która w toku ewolucji staje się potworami żyjącymi w podziemiach i klasa panów, która jest pożywieniem dla klasy robotniczej.(nakręcono film na podstawie książki, ale książka, jak wiadomo o niebo lepsza ;))

"Władca much"- W. Goldinga. kolejna opowieść o mrocznej naturze człowieka, z tym, że tutaj głównymi bohaterami są dzieci. Nieszczęśliwie trafiają na bezludną wyspę i tam starają się stworzyć własne prawo. Dzielą się na tych, którzy chcą demokracji i tych, którzy rządzą się prawem "oko za oko, ząb za ząb". Naprawdę wstrząsająca książka.

"Ludzkie dzieci"- to opowieść o końcu rodzaju ludzkiego, w 1995 rodzi się ostatnie dziecko. Kilkanaście lat później świat zaczyna wariować; państwo stara się ratować sytuacje wprowadzając przymusowe badania. Na całym świecie trwa wyścig, bo kto znajdzie płodnego mężczyznę/kobietę ten będzie miał władze nad wszystkimi.

Czytałem "Władcę Much" i powiem, że mało co tak mi krew zmroziło.

Ps. też miałaś psychozę po tym jak widzieli "potwora, bojąc sie doń pójść" ?

"Wehikuł czasu" jak na razie tylko oglądałem. Genialna produkcja, scenariusz. Bardzo głęboki filozoficznie, świetne efekty i obsada. Jeżeli film był tak dobry, to wyobrażam sobie jak książka musiała być.

Dodam coś od siebie:

"Khai z Krainy Khem" - B. Lumley - dla kogoś kto w przygodę się zanurza i brutalny horror preferuje. Młody chłopiec, syn zdradzonego architekta w Khem zostaje oszczędzony jako jedyny z całej rodziny, która zostaje na jego oczach brutalnie zamordowana. W planie ma on służyć faraonowi, który okazuje się bestią, zarówno fizycznie jak i mentalnie. Khai'owi udaje się uciec z piramidy faraona, tułając się przez miesiące ucieknie do odległej krainy, gdzie będzie jednoczył wojsko przeciwko faraonowi. Ten ma jednak za sobą podporę w nikczemnych magach i pochodzenie z gwiazd.

Z tych klimatów to polecam "Nowy wspaniały świat" Huxleya. Kastowe społeczeństwo narkotyzujące się somą i przetrzymujące ludzi takich jak my w rezerwacie pod nazwą tubylców.

Myślałem, że nie gadamy tu o filmach. Sprostuje Waszą wiedzę co do adaptacji Wehikułu Czasu.

Były dwie. Wersja z 2002 oraz 1960.

Z 1960 jest ciekawsza. Bardziej skłoniła mnie do przemyśleń niż 2002

ze swojej strony moge polecic:

"Swiat Zofii" - Jostein Gaarder

"Wilk Stepowy" - Herman Hesse

"Neuromancer" - William Gibson

"Mistrz i Malgorzata" - Michał Bułhakow

cykl powiesci fantasy "Swiat czarownic" - Andre Norton

Czytałem "Władcę Much" i powiem, że mało co tak mi krew zmroziło.

Ps. też miałaś psychozę po tym jak widzieli "potwora, bojąc sie doń pójść" ?

na początku trochę mi to przypominało ten serial "lost"; katastrofa lotnicza, bezludna wyspa, coś dziwnego czai się w lesie... i ten "potwór" brrr... Ale i tak najgorsze było to jak traktowali siebie nawzajem... przecież oni mieli po kila, kilkanaście lat a zachowywali się jak ludzie na froncie.Byłam nieźle zszokowana. A końcówka książki jest po prostu napisana po mistrzowsku! Niesamowicie trzyma w napięciu  ;)

@mały maczek

Porównanie książki do filmu ok, ale na filmy załóż sobie osobny wątek ;)

@azzzzz

A może coś więcej napiszesz o tych książkach?

@Natsume

Mnie najbardziej wstrząsnęło jak zabili małe świni, ją i oczywiście Prosiaczka.

Dziś wypożyczyłem sobie "Imajica" (pierwszy tom) C. Barker'a i "Prawda" T. Pratchett'a.

Jak przeczytam to zdam relacje :)

@Tomek

Skoro czytasz Barkera - to może się orientujesz czy ma w portfolio coś takiego jak Undying ? Gierka była rewelacyjna, ale nie wiem czy na podstawie jakiejś książki, czy tak po prostu mu wyszło... A przeczytałbym ;)

@azzzzz

A może coś więcej napiszesz o tych książkach?

odsylam na www.merlin.pl, badz zawsze mozna zapytac wujka google ;)

odsylam na www.merlin.pl, badz zawsze mozna zapytac wujka google ;)

azzzzz'ecie raczej chodziło o Twoją WŁASNĄ opinię. A każdy wie o google, które zresztą kłamie - nikt nie lubi grzebania w wynikach, zwł. jak ma dużego pinga.

Wiesz, samo "Polecam tę książkę!" to zostawmy sklepom i sprzedawcą na allegro.

Jeżeli piszesz coś od siebie o książce, to zrób to porządnie, Ok?

Ja trochę z innej beczki ;) Jeżeli jest ktoś zainteresowany zagadnieniem kłamania i  o emocjach to polecam książki Paula Ekmana który specjalizuje się w tych dziedzinach.

Napisał wiele książek i artykułów lecz niestety została przetłumaczona tylko jedna książka "Kłamstwo i jego wykrywanie..." polecam, świetna lektura.

Napisał wiele książek i artykułów lecz niestety została przetłumaczona tylko jedna książka "Kłamstwo i jego wykrywanie..." polecam, świetna lektura.

i co? wykorzystujesz ją w praktyce? bo często jest tak, że jak się o czymś tam przeczyta, to potem ma się manie sprawdzania tego na ludziach ;)

''i co? wykorzystujesz ją w praktyce? bo często jest tak, że jak się o czymś tam przeczyta, to potem ma się manie sprawdzania tego na ludziach ''

Właśnie tak było z energią jądrową i innymi odkryciami , które są na nas sprawdzane - więc może to i dobrze ze szkół wyższych wychodzą debile z zepsutą wątrobą - bo etyki to im brak (skoro ze streszczeń znają lektury).

nie chodziło mi o testowanie na ludziach różnych dziwnych substancji, związków chem, albo też wykorzystywanie książek kryminalnych do planowania jakiegoś morderstwa.

Chodziło mi o obserwację ludzkiego zachowania(nie o manipulacje).

ale skoro zna się już np. zachowanie, cechy charakteryzujące osobę kłamiącą, to potem to aż razi w oczy. 

Sicilians are great liars. The best in the world. I'm a Sicilian. And my old man was the world heavyweight champion of Sicilian liars. And from growin' up with him I learned the pantomime. Now there are seventeen different things a guy can do when he lies to give him away. A guy has seventeen pantomimes. A woman's got twenty, but a guy's got seventeen. And if you know 'em like ya know your own face, they beat lie detectors to hell. What we got here is a little game of show and tell. You don't wanna show me nothin'. But you're tellin' me everything. Now I know you know where they are. So tell me, before I do some damage you won't walk away from.