k0mandos 0 Posted September 19, 2008 Spróbujcie swoich oczu Patrzymy na kropkę przez 30 sekund, a potem najeżdżamy myszką na obrazek nie ruszając oczyma. http://www.johnsadowski.com/big_spanish_castle.php Share this post Link to post Share on other sites
patrykus 11 Posted September 19, 2008 Heh to się jeszcze da łatwo wyjaśnić Zobaczcie sobie to. Ja osobiście jak pierwszy raz to zobaczyłem odpalałem painta bo nie wierzyłem ;D edit// Coś mi się kojarzy że chyba dawno temu na kopalni to zresztą widziałem Share this post Link to post Share on other sites
k0mandos 0 Posted September 19, 2008 To też widziałem. Ciekawe dlaczego tak to widzimy, przecież różnica wizualna zdaje się być potężna. Share this post Link to post Share on other sites
patrykus 11 Posted September 19, 2008 Jeśli dobrze pamiętam, to to było wyjaśnione na kopalni. Chodziło o to, że mózg podpowiada nam jaki to kolor jest w rzeczywistości (a przecierz w rzeczywistości jest to jasna kratka) i pomimo zacienienia potrafimy ocenić do której grupy należy element. Share this post Link to post Share on other sites
este perfil es muy tonto 9 Posted September 19, 2008 ani pierwszego ani drugiego nie łapię > co się zmienia w tym zamku?kolor?a gdzie mam patrzeć na te pola z interii? Share this post Link to post Share on other sites
patrykus 11 Posted September 19, 2008 Wszystko masz napisane . W zamku po okresie 30 sekund wpatrywania się w punkt zamek jest kolorowy, ale TYLKO gdy nadal patrzysz w punkt, gdy nie patrzysz na punkt zdjęcie staje sie czarnobiałe. W szachownicy tak jak napisane, pola A i B mają identyczny kolor Share this post Link to post Share on other sites
k0mandos 0 Posted September 19, 2008 Gdy najedziesz na zdjęcie zamku, przeładowuje się na czarno-białe. Ale jeżeli odpowiednio długo wpatrywałeś się w zaznaczony punkt, zobaczysz kolory. Share this post Link to post Share on other sites
este perfil es muy tonto 9 Posted September 20, 2008 nom działa najpierw pomyślałem że jest jakieś trzecie zdjęcie,fajne Share this post Link to post Share on other sites
Guest cogito Posted September 22, 2008 http://brainden.com/eye-illusions.htm more optical ilusions Share this post Link to post Share on other sites
luka 0 Posted September 23, 2008 ani pierwszego ani drugiego nie łapię > co się zmienia w tym zamku?kolor?a gdzie mam patrzeć na te pola z interii? to był test na inteligencję... oblałeś. jesteś umysłowym bankrutem Share this post Link to post Share on other sites
Guest tymeknafali Posted September 28, 2008 to był test na inteligencję... oblałeś.jesteś umysłowym bankrutem Co Ty pierdzielisz?! http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_inteligencji#Krytyka_test.C3.B3w_IQ Poczytaj trochę i doucz się a nie a nie szerzysz rasizm intelektualny! Share this post Link to post Share on other sites
Acrux 4 Posted September 28, 2008 Znaczy się... to chyba działa na zasadzie odwróconych kolorów...? Share this post Link to post Share on other sites
Acrux 4 Posted September 29, 2008 Przeciwieństwem takiego... żółto-pomarańczowego jest niebieski, fioletowego - zielony itd. (przynajmniej na paintcie ) Share this post Link to post Share on other sites
k0mandos 0 Posted September 29, 2008 Coś w tym stylu, ale raczej nie dokładnie - jest taka wtyczka do Photoshopa, pozwalająca przerabiać zdjęcia na takie obrazki. Share this post Link to post Share on other sites
Guest tymeknafali Posted September 29, 2008 Toż to wielka ściema a nie żadna magia! Share this post Link to post Share on other sites
patrykus 11 Posted September 29, 2008 Przeciwieństwem takiego... żółto-pomarańczowego jest niebieski, fioletowego - zielony itd. (przynajmniej na paintcie ) Tu raczej nie chodzi o przeciwieństwa a mieszanie. Najpierw utrwala ci się obraz na który patrzysz najpierw (nie wiem, wypala się na siatkówce, czy utrwala w pamięci ?), a następnie to co ci się utrwaliło miesza się z czarnobiałym obrazem. Czyli gdybyś dała w photoshopie 50% przeźroczystość i nałożyła oba obrazki na siebie efektem powinna być kolorowa fotografia. Może to później sprawdzę bo nie jestem pewien czy tak jest na pewno. Share this post Link to post Share on other sites
waldi888231200 9 Posted September 29, 2008 Jak pochyli się ekran w notebooku to a jest koloru b. 8) Share this post Link to post Share on other sites
k0mandos 0 Posted September 29, 2008 A czego się spodziewałeś? Czerwonego? Share this post Link to post Share on other sites
waldi888231200 9 Posted September 29, 2008 Jak pochyli się ekran w notebooku to a jest koloru b. A sasiednie pola mają kolory odwrócone. Ciekawe ile rzeczy codziennie nie widzimy przez to nadpisywanie umysłu. 8) Share this post Link to post Share on other sites
patrykus 11 Posted September 29, 2008 Ale ten mechanizm właśnie po to jest, by lepiej interpretować otoczenie. Share this post Link to post Share on other sites
waldi888231200 9 Posted September 29, 2008 A przypadkiem, nie martwi cię że swojego Anioła Stróża nie widzisz ?? Share this post Link to post Share on other sites
mikroos 70 Posted September 29, 2008 A może to, że niektórzy widzą, to urojenia? Share this post Link to post Share on other sites
Guest tymeknafali Posted September 29, 2008 Panowie, może to nie jest jednak wątek o religii i poglądach, ok? Share this post Link to post Share on other sites
mikroos 70 Posted September 29, 2008 Złudzenia optyczne także nie są magią, ok? Share this post Link to post Share on other sites