Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
k0mandos

Magia :)

Recommended Posts

Heh to się jeszcze da łatwo wyjaśnić ;) Zobaczcie sobie to. Ja osobiście jak pierwszy raz to zobaczyłem odpalałem painta bo nie wierzyłem  ;D

ae8c784fd862b0admed.png

edit// Coś mi się kojarzy że chyba dawno temu na kopalni to zresztą widziałem

To też widziałem. Ciekawe dlaczego tak to widzimy, przecież różnica wizualna zdaje się być potężna.

Jeśli dobrze pamiętam, to to było wyjaśnione na kopalni. Chodziło o to, że mózg podpowiada nam jaki to kolor jest w rzeczywistości (a przecierz w rzeczywistości jest to jasna kratka) i pomimo zacienienia potrafimy ocenić do której grupy należy element.

Wszystko masz napisane  ;) . W zamku po okresie 30 sekund wpatrywania się w punkt zamek jest kolorowy, ale TYLKO gdy nadal patrzysz w punkt, gdy nie patrzysz na punkt zdjęcie staje sie czarnobiałe. W szachownicy tak jak napisane, pola A i B mają identyczny kolor

Gdy najedziesz na zdjęcie zamku, przeładowuje się na czarno-białe. Ale jeżeli odpowiednio długo wpatrywałeś się w zaznaczony punkt, zobaczysz kolory.

ani pierwszego ani drugiego nie łapię  >;) co się zmienia w tym zamku?kolor?a gdzie mam patrzeć na te pola z interii?

to był test na inteligencję... oblałeś.

jesteś umysłowym bankrutem

Przeciwieństwem takiego... żółto-pomarańczowego jest niebieski, fioletowego - zielony itd. (przynajmniej na paintcie ;) )

Coś w tym stylu, ale raczej nie dokładnie - jest taka wtyczka do Photoshopa, pozwalająca przerabiać zdjęcia na takie obrazki.

Guest tymeknafali

Toż to wielka ściema a nie żadna magia! ;)

Przeciwieństwem takiego... żółto-pomarańczowego jest niebieski, fioletowego - zielony itd. (przynajmniej na paintcie ;) )

Tu raczej nie chodzi o przeciwieństwa a mieszanie. Najpierw utrwala ci się obraz na który patrzysz najpierw (nie wiem, wypala się na siatkówce, czy utrwala w pamięci ?), a następnie to co ci się utrwaliło miesza się z czarnobiałym obrazem. Czyli gdybyś dała w photoshopie 50% przeźroczystość i nałożyła oba obrazki na siebie efektem powinna być kolorowa fotografia. Może to później sprawdzę bo nie jestem pewien czy tak jest na pewno. 

Jak pochyli się ekran w notebooku to a jest koloru b.

A sasiednie pola mają kolory odwrócone.

Ciekawe ile rzeczy codziennie nie widzimy przez to nadpisywanie umysłu. 8)

Guest tymeknafali

Panowie, może to nie jest jednak wątek o religii i poglądach, ok?