Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy

Recommended Posts

Jak w temacie - czy zdarzy się w końcu coś takiego? Nie chodzi mi koniecznie o ekologię i przekomarzania prawicowców (ciemny motyw żre mniej prądu :)), ale zwyczajnie KOPALNIA jakoś intuicyjnie powinna mniej po oczach dawać... Mylę się?

• Upvote (+1) 1

22 godziny temu, Astro napisał:

ciemny motyw żre mniej prądu :)

Zwłaszcza na monitorach lcd

W dniu 9.03.2024 o 16:50, Astro napisał:

ale zwyczajnie KOPALNIA jakoś intuicyjnie powinna mniej po oczach dawać... Mylę się

google: "Dark Mode extension"
Działa na kopalni.
Nie, nie używałem wcześniej, po prostu to jeden z tych problemów które rozwiązuje się w ten sposób ;)

Posted (edited)
W dniu 10.03.2024 o 18:53, peceed napisał:

google: "Dark Mode extension" Działa na kopalni.

Z wielu powodów nie, choć znam parę rozszerzeń tego typu na różne inne rzeczy. Też działają, ale niekoniecznie wygląda to tak, jakbym chciał - tu tkwi problem. Dobrze zaprojektowany ciemny motyw wygląda zwykle jak tysiąc razy więcej dolarów. :)

W dniu 11.03.2024 o 09:54, Mariusz Błoński napisał:

Wolimy, by widziano tu jasność, a nie ciemność ;)

Noweś... Jasny i czytelny przekaz pozostaje takim nawet w całkowitej ciemności. :)
W ogóle wydaje mi się, że jakoś podskórnie próbujesz przemycić św. Augustyna bodaj ;) (najwyżej 3grosze mnie poprawi), który światłość jako dzieło stworzenia przeciwstawia ciemności jako brakowi stworzenia, a wystarczy może cytatem choćby z Urszulki:

Cytat

Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie

Cytat

Zapalić świecę znaczy rzucić cień...

P.S. Zapomniałem, ale nie chodzi Mariusz o to, by "przyciemniać Kopalnię". Fajnie jest zwyczajnie dać ludziom WYBÓR, bo osobiście wolę fedrować w warunkach zbliżonych do RZECZYWISTOŚCI niż z żarówą na oczy. Z żarówką w twarz kiepsko się myśli. ;)

2xP.S. @peceed, może to mój błąd, że w nawiasie się uśmiechnąłem zamiast przymknąć oko. ;)

Ed. Jeśli cieszycie się dobrym wzorkiem, to cieszcie się (macie jeszcze czas młodzieniaszkowie :P). To tylko jednak do czasu; u mnie na kompach tryby nocne są całą dobę (precyzyjniej 23h 59m, bo muszę podać od i do...). :) Czas zrobi Wam różnicę. Prędzej czy później nie ma znaczenia - życzę jednak powodzenia, choć wszyscy chyba wiemy jak będzie...

Edited by Astro

1 hour ago, Astro said:

cieszycie się dobrym wzorkiem

To interesujące bo gdzieś czytałem, że oko się bardziej męczy przy dark mode:

Ponieważ jest ciemno to źrenica się rozszerza ale potrzebuje się zmniejszyć aby wyostrzyć obraz. 

Może jakiś okulista się wypowie?

4 godziny temu, Astro napisał:

P.S. Zapomniałem, ale nie chodzi Mariusz o to, by "przyciemniać Kopalnię". Fajnie jest zwyczajnie dać ludziom WYBÓR, bo osobiście wolę fedrować w warunkach zbliżonych do RZECZYWISTOŚCI niż z żarówą na oczy. Z żarówką w twarz kiepsko się myśli. ;)

2xP.S. @peceed, może to mój błąd, że w nawiasie się uśmiechnąłem zamiast przymknąć oko. ;)

To projekt sprzed lat wielu. Wiesz, z czasów, gdy ludzie parę w ręcach mieli i sieczkarni nie potrzebowali.
Nie jesteśmy w stanie tego zmienić. Jacek pracuje nad całkiem nową Kopalnią i prace te już ponad 2 lata trwają (z powodów różnych). A gdy się skończą, mamy nadzieję, że w tym roku, będzie dizajn z tych bardziej współczesnych, więc pewnie łatwo da się tam różne zmiany wprowadzać. I za to trzymajmy kciuki :)

15 godzin temu, Astro napisał:

Jasny i czytelny przekaz pozostaje takim nawet w całkowitej ciemności. :)
W ogóle wydaje mi się, że jakoś podskórnie próbujesz przemycić św. Augustyna bodaj ;) (najwyżej 3grosze mnie poprawi),

Już poprawiam. Od widocznej ciemności był nie Augustyn, tylko Maksymilian i wcale nie święty: https://www.youtube.com/watch?v=XG6GjCxUOfM

W dniu 13.03.2024 o 07:46, KONTO USUNIĘTE napisał:

tylko Maksymilian i wcale nie święty

Jak nie, jak tak:

Cytat

Ja cię na rączkach nosiłem. I po pupci klepałem. Jadwiniu! Proszę natychmiast wypuścić tatusia i przeprosić!

W dniu 12.03.2024 o 16:35, Astro napisał:

Nic nie szkodzi, i tak zareaguję na zaloty:

Z wielu powodów nie, choć znam parę rozszerzeń tego typu na różne inne rzeczy. Też działają, ale niekoniecznie wygląda to tak, jakbym chciał - tu tkwi problem. Dobrze zaprojektowany ciemny motyw wygląda zwykle jak tysiąc razy więcej dolarów. :)

To może coś w stylu CSS Override Extension?

Ech... No i znów. Nie jestem jak ten wróbelek z CHROMĄ nóżką, czyli tą, którą pociąga.
P.S. Dzięki za zaloty (czyli niby reakcję ;)), ale ja naprawdę mam już żylaki i wiele innych rzeczy, które niekoniecznie Ci się spodobają. Romans nie ma sensu, wierz mi. :P

Dodam jeszcze, że gdybym był młodszy, to chętnie:

Dam wszystkim Sasha Grey plakat hasło wyborcze - Paczaizm.pl

;)

Pozwolę sobie jeszcze w tym przypływie emocji na autocytat:

Dobrze zaprojektowany ciemny motyw wygląda zwykle jak tysiąc razy więcej dolarów. :)