Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
l_smolinski

No dobra, kto wygra wybory do sejmu najbliższe?

Recommended Posts

Jakie macie typy co do końcowego wyniku?
Moje to takie na dzisiaj:

PIS: 34%
KO: 33%
Konfa: 7%
3D: 7%
Lewica: 7%

Edited by wilk
Poprawiłem Ci tytuł ;-)

W dniu 8.09.2023 o 14:59, l_smolinski napisał:

Jakie macie typy co do końcowego wyniku?
Moje to takie na dzisiaj:

PIS: 34%
KO: 33%
Konfa: 7%
3D: 7%
Lewica: 7%

PiS - 35,38%
KO - 30,70%
3D - 14,40%
Lewica - 8,61%
Konfa - 7,16%

Ogólnie dużo się nie pomyliłem. Przestrzeliłem z 3D - jak wszyscy. Kto mógł przewidzieć, że Tusk wyskoczy z apelem, że jak nie chcą głosować na niego niech zagłosują na 3D?
Łączny błąd na poziomie ok 9%.

Edited by l_smolinski

22 godziny temu, l_smolinski napisał:

Kto mógł przewidzieć, że Tusk wyskoczy z apelem, że jak nie chcą głosować na niego niech zagłosują na 3D?

To śmieszne, co mówisz. Sukces Trzeciej Drogi ma bardzo niewiele wspólnego z tym co głosi Tusk. To może przyniosłoby 0,5 pkta proc. Przykładowo, mnie to w ogóle nie obchodzi - a faktycznie zagłosowałem za TD. Takich jak ja sa miliony. Odeszliśmy od Konfederacji na rzecz TD i dlatego Konfa miała tak słaby wynik, a TD tak dobry. Hołownia wypadł znakomicie w "debacie" TVP, gdzie jawił się jako prawdziwy liberał. Z drugiej strony dostałem Bosaka, który agresywnie atakował Ukraińców, a jednocześnie potwierdził, że świadczenia socjalne Konfa utrzyma, mimo obniżania podatków. Za dużo chciał na raz. Nie da się wszystkich zadowolić. To się jakoś nie kleiło razem. Narodowcy mają zbyt socjalistyczne poglądy. Korwin miał tutaj częściowo rację - trzeba było iść o wiele bardziej ostro jeśli chodzi o cięcie socjali i podatków, czyli pod koniec kampanii powinni byli skoncentrować się maksymalnie na liberalizmie, nawet ppwinni ryzykować i trochę nakłamać - że chcą absolutnie znieść 500+ i inne dodatki. Ale poszli w centrum. Po co mi taka Konfa, skoro to samo oferuje TD i jednocześnie jest bardziej wiarygodna, jeśli chodzi o praworządność i przyszłe rozliczenia PISu, w dodatku chcą rozdzielenia państwa od Kościoła? Wniosek jest oczywisty. Na marginesie dodam, że Balcerowicz pomógł także TD, bo przyznał, że ich poprze. Widać ekonomiści się rozumieją nawzajem.

Podsumowując, twoje zdanie świadczy o twojej słabej kondycji intelektualnej, gdyż nie łączysz faktów, a wierzysz w propagandę głoszoną przez media. Zakładam, że blisko ci do PISu, ewentualnie PO.

• Upvote (+1) 1

19 godzin temu, Antylogik napisał:

Po co mi taka Konfa, skoro to samo oferuje TD i jednocześnie jest bardziej wiarygodna, jeśli chodzi o praworządność i przyszłe rozliczenia PISu,

19 godzin temu, Antylogik napisał:

twoje zdanie świadczy o twojej słabej kondycji intelektualnej, gdyż nie łączysz faktów, a wierzysz w propagandę

Jeżeli wg Ciebie TD oferuje to samo co Konfa i w dodatku TD jest w czymkolwiek bardziej wiarygodna to pod wątpliwość poddawałbym raczej Twoją kondycję intelektualną. Dodatkowo jesteś najwyraźniej naiwny.

Dałeś się zrobić w bambuko, dokładnie tak samo jak ci co głosowali na Kukiza przed laty. Gratulacje.

Wrócimy tu za jakiś czas jak będzie chęć i zweryfikujemy.

Edited by Maximus

Zaczęło się spokojnie, a potem już standardowy tor o słabościach intelektualnych... No więc zamykam temat dla ostudzenia nastrojów, zanim osiągną wrzenie.

• Sad 1
  • Upvote (+1) 2

Podobno emocje opadły, więc na specjalną prośbę otwieram. Jeśli jednak znowu będzie się zaczynało nieprzyjemnie, zlikwiduję temat :)

• Like (+1) 1

W dniu 18.10.2023 o 14:46, Antylogik napisał:

To śmieszne, co mówisz. Sukces Trzeciej Drogi ma bardzo niewiele wspólnego z tym co głosi Tusk. To może przyniosłoby 0,5 pkta proc. Przykładowo, mnie to w ogóle nie obchodzi - a faktycznie zagłosowałem za TD. Takich jak ja sa miliony. Odeszliśmy od Konfederacji na rzecz TD i dlatego Konfa miała tak słaby wynik, a TD tak dobry. Hołownia wypadł znakomicie w "debacie" TVP, gdzie jawił się jako prawdziwy liberał. Z drugiej strony dostałem Bosaka, który agresywnie atakował Ukraińców, a jednocześnie potwierdził, że świadczenia socjalne Konfa utrzyma, mimo obniżania podatków. Za dużo chciał na raz. Nie da się wszystkich zadowolić. To się jakoś nie kleiło razem. Narodowcy mają zbyt socjalistyczne poglądy. Korwin miał tutaj częściowo rację - trzeba było iść o wiele bardziej ostro jeśli chodzi o cięcie socjali i podatków, czyli pod koniec kampanii powinni byli skoncentrować się maksymalnie na liberalizmie, nawet ppwinni ryzykować i trochę nakłamać - że chcą absolutnie znieść 500+ i inne dodatki. Ale poszli w centrum. Po co mi taka Konfa, skoro to samo oferuje TD i jednocześnie jest bardziej wiarygodna, jeśli chodzi o praworządność i przyszłe rozliczenia PISu, w dodatku chcą rozdzielenia państwa od Kościoła? Wniosek jest oczywisty.

Ok, masz trochę racji. Na moje usprawiedliwienie powiem, że byłem na wakacjach i nie śledziłem tak mocno ostatnich 2 tygodni przed wyborami :).

Jednak DT nie przeszkadzał 3D i finalnie ją wsparł. Zgadzam się, że 3D pomogły:

1. Fatalna strategia konfederacji.
2. Dobre wystąpienie SH w debacie.
3. Wspomagający i nie przeszkadzający Tusk. 

Rola Tuska jednak była, aczkolwiek nie najbardziej znacząca.

W dniu 19.10.2023 o 10:04, Maximus napisał:

Jeżeli wg Ciebie TD oferuje to samo co Konfa i w dodatku TD jest w czymkolwiek bardziej wiarygodna to pod wątpliwość poddawałbym raczej Twoją kondycję intelektualną. Dodatkowo jesteś najwyraźniej naiwny.

Dałeś się zrobić w bambuko, dokładnie tak samo jak ci co głosowali na Kukiza przed laty. Gratulacje.

Mam podobne zdanie co do naiwności wyborców 3D.

Zakładając, że 3D nie jest to wydmuszka, to dużo zależy od możliwości okiełznania SH przez PSL. Bo mam wrażenie, że megalomania i samouwielbienie SH wynikające z własnego sukcesu może zakończyć się podobnie jak sukces Kukiza wyborach prezydenckich, jeżeli SH nie zostanie umiejętnie schłodzony. 

Przed podobnym losem jak .N i Kukiz może ich obronić mariaż z PSL. Jest to bardzo dobra alternatywa programowo jak się okazuje (dla suwerena). 
SH wchodzi  w świetnie zorganizowane struktury PSL, dlatego 3D ma szansę pozostać w polityce na długo.

Aczkolwiek łaska suwerena na pstrym koniu jeździ. 

Co do Lewicy to uwierzyła, że wybory zmienią kobiety, a wybory zmieniła młodzież. O ile podejrzewałem, że kobiety nie będą miały takiego wpływu na wynik, to zryw młodzieży, która powiedziała dość, miło mnie zaskoczył.

Jak jeszcze ktoś pyta dlaczego PiS przegrał to według mnie:

1. Złe zarządzanie sytuacją covidową na wszystkich poziomach abstrakcji.
2. Kampania negatywna i nic poza tym.
3. Przeszarżowali z nieudolnością i rozkradaniem - uśpiony wcześniej suweren nie był wstanie tego zaakceptować. 

Bo jak to się mówi, kraść też trzeba umieć.

Edited by l_smolinski

Czy nie wystarczającym powodem aby odejść od Konfy było głosowanie przeciwko projektowi ustawy o przemocy domowej?

W dniu 23.10.2023 o 22:57, Krzychoo napisał:

Czy nie wystarczającym powodem aby odejść od Konfy było głosowanie przeciwko projektowi ustawy o przemocy domowej?

Nie i to z dwóch powodów. Po pierwsze to był temat mało istotny dla przeciętnego wyborcy-liberała. Dla porównania dużo ważniejszym argumentem dla takiego wyborcy (czyli dla mnie), żeby nie głosować za opozycją demokratyczną, byłoby poparcie tej opozycji (w tym PSL) dla lockdownów. Gdyby COVID był w 2022 lub 2023 r., to opozycja dostałaby wpie..ol , miałaby znacznie gorszy wynik Tusk czy nie Tusk, a Konfederacja lepszy. Ale to się zdezaktualizowało, więc mieli szczęście. Czyli też stał się mało istotny. 

Po drugie należy też zrozumieć podejście Konfederatów do tego tematu. Właściwie mówię tu o stronie liberalnej, bo ci narodowcy to fałszywa zgraja zamordystów, to narodowi socjaliści. Liberałowie się opowiadają za wolnością i prawem własności nie tylko do majątku, ale też swojego ciała i dzieci. Zatem logiczne, że musieli się sprzeciwić ustawie, w której państwo przejmuje rolę rodzica. Nawiasem mówiąc w kwestii aborcji liberałowie są średnio biorąc neutralni, dlatego że z jednej strony jest to właśnie wyrażenie prawa do rozporządzania swoim ciałem, ale z drugiej strony jest to zabicie żywej istoty potencjalnie ludzkiej. Wierzący w boga są na nie, korwiniści są na tak (czyli liberałowie dzielą się na wierzących i korwinistów). Przykładowo, Korwin w jednym wywiadzie przed wyborami powiedział, że za ich rządów aborcja będzie nielegalna, ale nikt nie będzie ścigał za to, jeśli nie będzie się tego nagłaśniać i afiszować. Podoba mi się to podejście. Oczywiście Korwin ma też zupełnie antyliberalne poglądy na temat kobiet, ale to już inna historia i mnie jako wyborcy to w ogóle nie interesuje. Na usprawiedliwienie tej "hipokryzji" powiem tylko, że jego stosunek do kobiet wynika częściowo z pogardy dla demokracji. Ponieważ wg niego dyktator musi kierować państwem tak jak kapitan statkiem, a nie wszyscy pasażerowie jednocześnie. Nawet jeśli jest team, to kieruje nim lider. Wg Korwina kobiety bardziej głosują na demokratów, dlatego należy odebrać im prawa głosu. Oczywiście w ten sposób dyskryminuje kobiety, które chciałyby głosować na republikanów czy nawet autokratów. Ale to już inna dyskusja. 

Dodatkowo jesteś najwyraźniej naiwny.

W dniu 23.10.2023 o 11:06, l_smolinski napisał:

Mam podobne zdanie co do naiwności wyborców 3D.

Kompletnie się mylicie. Naiwność to może być w przypadku jakiejś miłości do partii. W tym przypadku wygrała zimna kalkulacja. 

Jeżeli wg Ciebie TD oferuje to samo co Konfa i w dodatku TD jest w czymkolwiek bardziej wiarygodna to pod wątpliwość poddawałbym raczej Twoją kondycję intelektualną.

Zabawny jesteś, bo ostatnie wydarzenia pokazują, że miałem rację. Raz, że się Konfa rozsypuje, nagle po wyborach pozbywa się Korwina z partii, jakby pierwszy raz się dowiedzieli jakie ma poglądy. Dostali już żółtą kartkę w 2022 r., kiedy Korwin z Braunem zaczęli uprawiać propagandę rosyjsko-antyukraińską. I wtedy nic nie zrobili. Teraz się obudzili. 

Jeszcze inne - Menzten jak dziecko ucieszył się i pochwalił na tt, że duda się do niego uśmiechnął i był dla niego miły. Tak wyglądać będzie rozliczanie PISu i dudy w wykonaniu Konfy. Udawanie i śmieszki, hiszki. A teraz porównaj sobie ostatnie wypowiedzi Hołowni w stosunku do dudy. Z każdym dniem coraz bardziej sie cieszę, że na Konfe nie głosowałem, bo po prostu mam rację (jak zwykle zresztą).

W dniu 23.10.2023 o 11:06, l_smolinski napisał:

Przed podobnym losem jak .N i Kukiz może ich obronić mariaż z PSL. Jest to bardzo dobra alternatywa programowo jak się okazuje (dla suwerena). 
SH wchodzi  w świetnie zorganizowane struktury PSL, dlatego 3D ma szansę pozostać w polityce na długo.

Jaki sens mają tego typu rozkminy, kiedy dalej układ okrągłostołowy jest nieruszony. Nie ma żadnego znaczenia dla przyszłości tego nieszczęsnego kraju czy to będzie po, ko, lewica, sld, nowocz., pis, hołownia, kukiz... Wszystkie te partie pchają Polskę w tym samym kierunku, a cała reszta i te przepychanki to teatrzyk dla gawiedzi. Podział Polski na pis i po/ko to klasyka klasyki - divide et impera. Niestety te wybory pokazały dobitnie, że ludzie w tym kraju w znakomitej większości są po prostu głupi.

2 godziny temu, Antylogik napisał:

bo po prostu mam rację (jak zwykle zresztą)

Nie rozśmieszaj mnie. Oddałeś swój głos na partię "wentyl bezpieczeństwa". To samo było z Kukiz 15, który wchłonął antysystemowe nastroje jak gąbka, jako "mniej kontrowersyjna" opcja niż Korwin. Mówisz coś o jakiejś wiarygodności 3d w rozliczaniu pis. Urodziłeś się w trakcie wyborów? To nie słyszałeś tych hucznych zapowiedzi w 2007 o rozliczaniu pis? Później kolejnych hucznych zapowiedzi o rozliczaniu po? I tak na przemian przez prawie dwie dekady? Komuś włos z głowy spadł za jakąkolwiek aferę? Coś mi umknęło? Dałeś się zrobić jak dziecko, a zadzierasz wysoko nos.

Hołownia to wynalazek. Zdanie zmienia jak wiatr zawieje. To ta wiarygodność? Nie chce mi się teraz szukać jakichś artykułów czy filmów, bo polemika i jakieś produkowanie się na argumenty tutaj nie ma sensu. Tak było choćby w temacie kopalni Turów. Szymek zmieniał zdanie chyba ze trzy razy. Zamykać, nie zamykać, zamykać. W zależności jaki sms przychodził od pijarowców. Poszukaj sobie. Ten gość to totalna pacynka. Zrobi co mu każą i tyle.

Konfa popełniła sporo błędów, między innymi właśnie zluzowali przekaz i poszli w centrum, a to był błąd, bo w centrum jest tłoczno. Trzeba było jechać po bandzie tak jak wtedy, kiedy sondaże dawały im ponad 10%. Ugrzecznili się, zrobili pożal się Boże "trasę koncertową" z banknotami lecącymi z nieba i dziwią się, że efekt słaby. Gadki Korwina raczej nie były głównym powodem słabego wyniku, wszakże Braun "będziesz pan wisiał" nie tyle co dostał się ponownie do sejmu, co nawet wprowadził trzech dodatkowych posłów.

2 godziny temu, Antylogik napisał:

Korwin z Braunem zaczęli uprawiać propagandę rosyjsko-antyukraińską

Jak ty mało wiesz chłopie o otaczającej cię rzeczywistości to poezja. Powstrzymam konie i nie będę dalej tego ciągnął, bo szkoda mi czasu na ciebie, a zaraz znowu dojdzie do jakichś wycieczek osobistych, bo ostatnio jakiś nerwowy zrobiłem się, chyba przez wszechotaczają zewsząd głupotę ludzką.

Brawo. Brawo ludziom, którzy kolejny raz po 89' dali się nabrać tym samym ulanym ryjom przy korycie. Ręce opadają.

6 godzin temu, Maximus napisał:

Jaki sens mają tego typu rozkminy, kiedy dalej układ okrągłostołowy jest nieruszony.

Ano taki, że postacie okrągłego stołu w naturalny sposób już dogrywają, zostało im z 5 latek. Poza kilkoma wyjątkami. Świeża krew wypiera stare. Patrz na Korwina, którego wywali z partii (abstrahuję od genezy). Czy zmiana idzie na lepsze? Wątpię. 

6 godzin temu, Maximus napisał:

Niestety te wybory pokazały dobitnie, że ludzie w tym kraju w znakomitej większości są po prostu głupi.

95% populacji tego świata to ludzie głupi, niektórzy wykształceni ale nadal głupi. Nie trzeba wyborów w Polsce, aby dojść do takich wniosków. Naród polski nie odbiega od normy. Każdej innej nacji też można wytknąć całe masę błędów. Największą wadą demokracji jest to, że żuli spod budki z piwem jest znacznie więcej niż profesorów, a i w gronie profesorów znajdzie się sporo idiotów. Nie win narodu tylko system, który zastali. Alternatywą jest jakiś system statutowy oczywiście posiadający też swoje wady. Czyli jak jesteś profesorem to moc twojego głosu ma mnożnik * 1000 itp. Oczywiście wszystko można wypaczyć i taki system też.   

11 godzin temu, Maximus napisał:

Jaki sens mają tego typu rozkminy, kiedy dalej układ okrągłostołowy jest nieruszony. Nie ma żadnego znaczenia dla przyszłości tego nieszczęsnego kraju czy to będzie po, ko, lewica, sld, nowocz., pis, hołownia, kukiz...

Korwin i tak był marginalizowany przed wyborami, a dużą część trzymają narodowi socjaliści, czyli Bosak i spółka. Są to ludzie po prostu niebezpieczni.

Gdyby nawet liberałowie mieli tam większy udział, to i tak zbyt ryzykowne byłoby oddac im całą władzę, choćby dlatego, że mogliby zrobić z Polski dyktaturę jak na Białorusi. O ile jeszcze korwinowską dyktaturę bym przyjął z pewną rezerwą, o tyle nie godziłbym się za żadne skarby na dyktaturę narodowców.

11 godzin temu, Maximus napisał:

Mówisz coś o jakiejś wiarygodności 3d w rozliczaniu pis. Urodziłeś się w trakcie wyborów? To nie słyszałeś tych hucznych zapowiedzi w 2007 o rozliczaniu pis? Później kolejnych hucznych zapowiedzi o rozliczaniu po? I tak na przemian przez prawie dwie dekady? Komuś włos z głowy spadł za jakąkolwiek aferę? Coś mi umknęło? Dałeś się zrobić jak dziecko, a zadzierasz wysoko nos.

Jeszcze bardziej mnie utwierdzasz w przekonaniu, że to ja mam rację. Rzeczywiście wiekszość jest głupia, lecz ja się do niej zaliczam, a ciebie zaliczam. Inteligencja polega m.in. na umiejętności rozróżniania (pozornie podobnych) rzeczy. Ty jak cała masa tzw. antysystemowców  wrzuca wszystkich i wszystko do jednego worka - nie tylko w przestrzeni, ale i czasie. Dlatego cała masa ludzi była pewna, że nie będzie dużej inflacji, bo przecież ostatnie 10 lat była niska. Jako jeden z niewielu przewidywałem, że dojdzie do 15-20%, kiedy dochodziła do 5%. Oni się śmiali. Tacy jak ty teraz. Żałuję, że się nie zakładałem o pieniądze. Więc załóżmy się o kasę - ja mówię, że będą rozliczenia i to bardzo mocne. Niestety na razie wszystko będzie się przeciągać. Ale powiedzmy, że od momentu kiedy prokuratura stanie się niezależna razem z sądami, od tego momentu możemy zacząć liczyć czas. Nie wiem, wydaje mi się, że za rok to będzie można włączyć licznik do końca kadencji. Przyjmujesz zakład czy się boisz? Bo może tylko lubisz głośno gadać? O 1000 zł niech będzie, chyba że chcesz więcej.  Czekam 24 godz na odp.

16 godzin temu, Maximus napisał:

? To nie słyszałeś tych hucznych zapowiedzi w 2007 o rozliczaniu pis? Później kolejnych hucznych zapowiedzi o rozliczaniu po? I tak na przemian przez prawie dwie dekady?

Ja tam żyje złudzeniami, że rozliczenia będą. Mam kilka argumentów za tym:

1. Zwykła chęć zemsty Gawłowskiego, Giertycha, Niesiołowskiego, Nitrasa, Brejzy itd...
2. Suweren żąda igrzysk i chleba. Igrzyska można dość łatwo zorganizować wsadzając do więzień tych co się ewidentnie wystawili na strzał.
3. Skoro dało się jechać przez 10 lat na paliwie Smoleński, to paliwo pt. PiS to Mafia, jak najbardziej się sprawdzi. 

W dniu 29.10.2023 o 12:32, Antylogik napisał:

24 godziny minęły.

Masz farta, zaoszczędziłem ci 1k. A tak na serio to sory, ale nie miałbym najmniejszego zamiaru wchodzić z tobą w jakieś układy/zakłady. Nie jesteśmy znajomymi, żebyś mi składał takie propozycje. To w ogóle jakiś absurd, jak niby mielibyśmy się z tego rozliczyć, miałbyś mi wysłać kartę podarunkową do rossmana? Przecież nie podam ci numeru konta czy tam paypala. :lol:

Twoi wybrańcy już zdążyli się wycofać rakiem z "dobrowolnego ZUSu". Zagłosowałeś jak naiwniak i tyle, jeszcze się o tym przekonasz. Wrócę tu i się z ciebie pośmieje, tak samo jak mógłbym to robić dzień w dzień z forumowych covidian i ukrainofili. Mam wrażenie, że masz albo problemy z pamięcią (chyba, że masz góra z 25 lat), albo z kojarzeniem kto jest kim na naszej scenie politycznej. Po prostu się nie znasz. Ale cóż, czego można oczekiwać od autora określenia "prawicowi komuniści z PiS"?

W dniu 28.10.2023 o 17:14, l_smolinski napisał:

Ja tam żyje złudzeniami, że rozliczenia będą.

Zwykła chęć zemsty Gawłowskiego, Giertycha, Niesiołowskiego, Nitrasa, Brejzy itd

Igrzyska można dość łatwo zorganizować wsadzając do więzień tych co się ewidentnie wystawili na strzał

PiS też szedł do władzy na karkach takich zapowiedzi, pamiętasz chociażby Amber Gold jeszcze? Syn Tuska był umoczony chyba wystarczająco na strzał, i co?

Skoro dało się jechać przez 10 lat na paliwie Smoleński, to paliwo pt. PiS to Mafia, jak najbardziej się sprawdzi.

No oczywiście, że się sprawdzi tak samo dobrze propagandowo, tylko że te 10 lat pierdzielenia o smoleńsku to było strzelanie ślepakami, nie widzisz tego? Włos spadł komuś z głowy?

Dokładnie tak samo będzie teraz, ewentualnie znajdą jakiegoś kozła ofiarnego, ale i to wątpliwe. Pożyjemy zobaczymy.

Daj spokój, naprawdę, nie bądźcie naiwni. Jedyną autentycznie antysystemową opcją jest Konfa. Widać to było doskonale, ponieważ rzucały się jej do gardła wszystkie inne partie, ciekawe dlaczego...? Jednak teraz w związku z tym co się w niej dzieje, odkąd Mentzen kretyńsko ogłosił "porażkę" (pomimo wprowadzenia znacznie większej liczny posłów) oraz szarpanina z Korwinem to sam mam do niej awers. W tej chwili popełniają głupstwa, jedno po drugim, a głównym mącicielem jest tam w moim mniemaniu Wipler. Ale jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie.

W dniu 28.10.2023 o 12:30, Antylogik napisał:

Dlatego cała masa ludzi była pewna, że nie będzie dużej inflacji, bo przecież ostatnie 10 lat była niska. Jako jeden z niewielu przewidywałem, że dojdzie do 15-20%, kiedy dochodziła do 5%. Oni się śmiali. Tacy jak ty teraz.

Gratulacje. Naprawdę potrzeba prawdziwego geniuszu do przewidzenia, że kiedy stopuje się prawie całą gospodarkę i jednocześnie drukuje banknoty do płacenia odszkodowań za to wstrzymanie spowoduje to wystrzał inflacji w kosmos. Brawo ty. :lol:

Nos masz zadarty do nieba, trochę więcej pokory.

Tacy jak ja mówią, żeś dał się nabrać jak dziecko na trzecią "nogę". Pożyjemy zobaczymy jaki z ciebie geniusz. :)

W dniu 28.10.2023 o 12:30, Antylogik napisał:

Rzeczywiście wiekszość jest głupia, lecz ja się do niej zaliczam, a ciebie zaliczam.

Zapomniałeś nie dostawić. :lol:

"Prawicowi komuniści z PiS". Co tu więcej dodawać? :lol:

Mam nadzieje, że nie było zbyt ostro, co by moderacja nie przyjechała na sygnale. Naprawdę starałem się trzymać określenia na wodzy. :P

Edited by Maximus

W dniu 7.11.2023 o 11:00, Maximus napisał:

A tak na serio to sory, ale nie miałbym najmniejszego zamiaru wchodzić z tobą w jakieś układy/zakłady. Nie jesteśmy znajomymi, żebyś mi składał takie propozycje. To w ogóle jakiś absurd, jak niby mielibyśmy się z tego rozliczyć, miałbyś mi wysłać kartę podarunkową do rossmana? Przecież nie podam ci numeru konta czy tam paypala. :lol:

Tchórz. Ja bym podał ci nr konta na priv, a ty byś mi podał. To jak rozliczenia mają wyglądać, to da się ustalić. Jest oczywiste, że chodzi aż o 4 lata, bo tyle trwa kadencja. Najlepiej podzielić kwotę na 4 lata, min. 250 zł dywidendy co rok. Dałbym ci jeszcze jedną szansę. Ale że teraz coraz głośniej się mówi o rozliczeniach PISowców, to pewnie już całkowicie spękałeś. Wy prawiczki jesteście wszyscy tacy sami: zawsze dużo gadacie, a prawie nigdy nie macie racji. 

W dniu 7.11.2023 o 11:00, Maximus napisał:

Tacy jak ja mówią, żeś dał się nabrać jak dziecko

Dla przypomnienia napisałeś:

Cytat

Mówisz coś o jakiejś wiarygodności 3d w rozliczaniu pis. Urodziłeś się w trakcie wyborów? To nie słyszałeś tych hucznych zapowiedzi w 2007 o rozliczaniu pis? Później kolejnych hucznych zapowiedzi o rozliczaniu po? I tak na przemian przez prawie dwie dekady

Trzeba być istotnie dzieckiem, żeby nie dostrzegać różnicy pomiędzy 2007-2014 a 2015-2023. Dwa różne światy. Poziom bezczelności, chamstwa, bezprawia i złodziejstwa nieporównywalny z niczym wcześniej. Ty po prostu żyjesz w tej swojej prawicowej bańce, z której ulewa się tylko jedna i ta sama teoria spiskowa okrągłostołowa pt. "Wy nie szkodzicie nam, my nie szkodzimy wam". Oczywiście, że teorie spiskowe są przyjemne, a jak wiadomo, dzieci garną się tylko do rzeczy przyjemnych. I z jakiegoś powodu dotyczą tylko prawicy:

Teoria spiskowa Okrągłego Stołu a dzisiejsze podziały polityczne w Polsce | Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk (ifispan.pl)

P.S. Ten naukowiec nazywa PISowców prawicowcami. Nawet jeżeli nazwa ci się nie podoba, to wskazuje pewną reprezentację osób o tym samym profilu - konserwatywnym i wierzącym w spiski, tak jak ty, dlatego to podaję. 

On 10/27/2023 at 10:02 PM, Antylogik said:

Liberałowie się opowiadają za wolnością i prawem własności nie tylko do majątku, ale też swojego ciała i dzieci.

To jest główny punkt z którym się nie zgadzam. Dzieci nie są własnością. Są małymi LUDŹMI.

11 godzin temu, Antylogik napisał:

Ja bym podał ci nr konta

A ja bym ci nie podał. I tyle. Moja prywatność jest dla mnie bezcenna, a co dopiero 1k.

Ale że teraz coraz głośniej się mówi o rozliczeniach PISowców

I o to chodzi. Hałastra ma uwierzyć, że to naprawdę. Jak widać - działa.

P.S. Ten naukowiec nazywa PISowców prawicowcami.

Za dużo czytujesz bredni. Później kwiatki w stylu "prawicowi komuniści z PIS". Mam takie wrażenie, że w twojej głowie panuje jakiś totalny chaos. Wnioskuję tak nie tylko po tej rozmowie, ale też po tym co czytałem wcześniej. Kto normalny czytuje marksa, aby się nad nim zastanawiać... A no właśnie.

Różnica między prawicowcem z definicji (tej takiej klasycznej, nie zdeformowanej nowomową), a "prawicowcem" z pisu to, jak to mawiał klasyk- jak różnica między krzesłem, a krzesłem elektrycznym. :lol:

Dlatego nie czytam popłuczyn, w których ktoś nazywa pisowców prawicowcami. Bo nimi nie są...? :lol:

A co do rozliczania to ok, pożyjemy zobaczymy- przekonamy się... ^_^

7 hours ago, Maximus said:

Kto normalny czytuje marksa

Przydało byś przeczytał że zrozumieniem.

8 godzin temu, Maximus napisał:

Kto normalny czytuje marksa, aby się nad nim zastanawiać... A no właśnie.

A no właśnie, aby poznać jak meandrują ludzkie idee. Maximus, jak przystało na standardowego konfiarza, odurzony piwem* Mentzena, zamkniety jest tylko w świecie wynaturzeń Korwina i prorosyjskości Brauna. 

Oprócz Marksa (wybiórczo) i  Czerwonej Książeczki |(fragmentarycznie) Mao Zedonga przeczytałem Mein Kampf i być może dzięki temu mogę stwierdzić jak wsteczny cywilizacyjnie jest program Konfederacji.

* po piwie też pisali ustawę podatkową ( z kardynalnymi błędami), aby w ośmieszaniu się** nie ustawać.

** https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,30407151,opieka-okoloporodowa-wedlug-konfederacji-czyli-10-poslow.html

Edited by 3grosze

23 godziny temu, 3grosze napisał:

* po piwie też pisali ustawę podatkową ( z kardynalnymi błędami), aby w ośmieszaniu się** nie ustawać.

Faktycznie. Strach się bać. Wychodzi, że Konfa intelektualnie jest gdzieś po między psem a niedźwiedziem. Nie zapomnę jak w Poznaniu  postulowano zamknięcie ZUS, a na pytanie: Kto będzie wypłacał świadczenia socjalne? ... wyborcy zamiast się zastanowić nad pytaniem, dalej oklaskiwali postulat. Sorry, ale z wyborcami też nie wszystko jest w porządku.  Jakby nie dochodziła do nich prosta ludowa prawda, że na trudne problemy nie ma łatwych odpowiedzi, a droga na skróty nie istnieje.

• Upvote (+1) 1

W dniu 18.11.2023 o 18:48, l_smolinski napisał:

Wychodzi, że Konfa intelektualnie jest gdzieś po między psem a niedźwiedziem

No dobra, trochę mi konfa poprawiła mniemanie o nich:

Skoro i nawet konfa chce ich rozliczyć to rozliczenia będą.
Ament.

W dniu 17.11.2023 o 18:58, Krzychoo napisał:

Przydało byś przeczytał że zrozumieniem.

Przydało byś poczytał słownik.

W dniu 18.11.2023 o 18:48, l_smolinski napisał:

Faktycznie. Strach się bać. Wychodzi, że Konfa intelektualnie jest gdzieś po między psem a niedźwiedziem.

Brawo, pięknie odbiłeś piłeczkę wystawioną przez człekokształtnego wartego mniej niż trzy grosze. :lol: Jedna pomyłka i od razu cały dorobek do wora, no nie? :lol:

Mało miałeś z nim do czynienia w temacie "cząstek", żeby wiedzieć co to za typ człekokształtnego? Dostałeś od niego nawet plusa. Ja bym się wstydził.

W dniu 17.11.2023 o 19:33, 3grosze napisał:

przeczytałem Mein Kampf i być może dzięki temu mogę stwierdzić jak wsteczny cywilizacyjnie jest program Konfederacji

Co przez to rozumiesz? Dobrze rozumiem, że jesteś naziolem i nie po drodze ci z konserwatywnym liberalizmem konfederacji? Chociaż byś to przyznał uczciwie lawirancie. Naganiaczu szczepionkowy, ukrainofilu forumowy. Przyznaj, że jesteś etatystą-socjalistą, i chcesz brać wolnych ludzi za twarz. I przyznaj wreszcie ile przyjąłeś dawek szczepionki na ****d, bo na pewno nie 4. :lol:

po piwie też pisali ustawę podatkową

Ajajaj, tragedia. Pooglądajmy co mają mądrego do powiedzenia twoi faworyci. :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=hOca48SX-eI

https://www.youtube.com/watch?v=WnLRDQke1lY

Poziom logiki podobny do twego @3grosze :lol:

Kto cię w ogóle z oddziału wypuścił? Cieć wyszedł na szluga? :lol:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@Antylogik https://wolnosc.info/holownia-trzeba-obnizyc-wiek-wyborczy-w-polsce-do-16-roku-zycia/

A co będziemy się rozdrabniać, od razu do 12 roku życia. :lol:

Wódka od 18, decydowanie o przyszłości narodu od 16, a co!

Większości ludzi nawet do 30 r.ż. to ciągle intelektualne dzieci. Dajmy głosować od 16 r.ż! (Nie, żebym był jakimś zwolennikiem załganej demokracji :rolleyes:) Mądrość tego pomysłu aż kipi wierzchem, co za (mam) talent, co za pomysł!! :lol:

Brawo brawo, sejmowa hucpa trwa. Gdzie te rozliczenia @Antylogik bo nie mogę doczekać??

Edited by Maximus

Regułą jest, że jak wierchuszka śmieszna:

** https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,30407151,opieka-okoloporodowa-wedlug-konfederacji-czyli-10-poslow.html

to członki ( nie członkowie ) komiczne:

8 godzin temu, Maximus napisał:

jesteś naziolem (...) lawirancie. Naganiaczu szczepionkowy, ukrainofilu forumowy. Przyznaj, że jesteś etatystą-socjalistą, i chcesz brać wolnych ludzi za twarz. I przyznaj wreszcie ile przyjąłeś dawek szczepionki na ****d, bo na pewno nie 4. :lol:

ten to jeszcze jakiś taki panicznie nieopanowany nerwowo i zapomniał jak jęcząc płakał i skarżył, że go tu obrażają.

Edited by 3grosze