Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

A co tu jest dogmatyczne? 

Najciemniej pod latarnią:Twoje myślenie. Jajcenty subtelnie Cię naprowadza .Za subtelnie, skoro nieefektywnie.

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Podałem wykres z którego wynika, że olej palmowy ma ponad 2x tyle kwasów nasyconych co smalec i na tym się skupiłem. Na temat wpływu kwasów nasyconych na zdrowie jest konsensus naukowy.

Przez setki tysięcy lat tłuszcze nasycone nie szkodziły i nagle w XXw. zaczęły szkodzić. To tłuszcze szkodzą czy XXw. (i XXI w.) ?  Jest szansa, że coś zacznie świtać?

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Pochwal się wiedzą.

Ty już w tym wątku wiedzą na temat się pochwaliłeś lapsusem z tokotrienolem i "witaminą E".

Dyskusja z takim poziomem traci sens.

 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Może jesteś dystrybutorem oleju albo supli :)

Gdybym był złośliwy, to napisałbym aby producenci oleju sezamowego i dyniowego zmienili przedstawiciela handlowego na bardziej kumatego, ale ponieważ na siłę się przekomarzasz, a z braku argumentów walisz płytkim i insynuacyjnym  ad personam, to tylko napiszę, że ta "dyskusja" straciła sens.

Edytowane przez 3grosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 hours ago, 3grosze said:

Najciemniej pod latarnią:Twoje myślenie. Jajcenty subtelnie Cię naprowadza .Za subtelnie, skoro nieefektywnie.

Pewnie już zapomniałeś, ale wypowiadasz się w wątku: "Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów", ekspercie od subtelnego naprowadzania na olej palmowy :) Opinia forumowiczów, która nie jest zgodna z oficjalnymi zalecaniami żywnościowymi miało mnie obchodzi, co nie znaczy, że nie mogą mieć racji, jeżeli faktycznie są badania, które nie dowodzą wpływu albo nie ma wskazań na problemy natury metodologicznej.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Przez setki tysięcy lat tłuszcze nasycone nie szkodziły i nagle w XXw. zaczęły szkodzić. To tłuszcze szkodzą czy XXw. (i XXI w.) ?  Jest szansa, że coś zacznie świtać?

Przez setki tysięcy lat ludzie nie siedzieli przed komputerem, telewizorem, w autobusie czy samochodzie przez kilkanaście godzin dziennie. Nie tracili czasu na pierdolenie w internecie. Nie wspominając, że średnia długość życia ostatnio wzrosła, co powoduje większą kumulację problemów na starość. Jest szansa, że coś zacznie świtać? Po za tym, możesz podeprzeć się źródłem, że tłuszcze nie szkodziły przez setki tysięcy lat? Ötzi miał zmiany miażdżycowe, o ile mnie pamięć nie myli.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Ty już w tym wątku wiedzą na temat się pochwaliłeś lapsusem z tokotrienolem i "witaminą E".

Wykaż ten lapsus.

Napisałem: Właśnie doczytałem, że jest to typ witaminy E, która jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Za angielską Wikipedią: Vitamin E is a group of eight fat soluble compounds that include four tocopherols and four tocotrienols.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Gdybym był złośliwy, to napisałbym aby producenci oleju sezamowego i dyniowego zmienili przedstawiciela handlowego na bardziej kumatego

Jestem największym producentem oliwy z oliwek w Arktyce :) Dobre ad personam nie jest złe, ale kto o tym nie wie lepiej jak TrzyGrosze? Uczę się od najlepszych :)

Edytowane przez cyjanobakteria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

wypowiadasz się w wątku: "Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów"

Problem masz taki, że Twoja logika nie chwyta różnicy semantycznej "wspomaga"  od "inicjuje". 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Przez setki tysięcy lat ludzie nie siedzieli przed komputerem, telewizorem, w autobusie czy samochodzie przez kilkanaście godzin dziennie. Nie tracili czasu na pierdolenie w internecie.

No wreszcie!!! Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu jest hm... wymowny. (j.w.)

 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Po za tym, możesz podeprzeć się źródłem, że tłuszcze nie szkodziły przez setki tysięcy lat?

Ty myślisz jak piszesz, czy siłujesz się w temacie Tobie nieznanym? Tłuszcze  są niezbędnym składnikiem diety.

Ponieważ muszę tutaj myśleć za Ciebie:P, miałeś pewnie "na myśli";)  tłuszcze nasycone. Klasyczny przykład, nie do zakwestionowania przez takich jak Ty dyletantów, to dieta Inuitów i Masajów. Nie słyszał, więc niech pogógla.

 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Wykaż ten lapsus.

To demencja też?

Miałeś już  tłumaczone, gdy tokotrienol z oleju palmowego chciałeś zastąpić witaminą E z orzeszków. W ten sposób to możesz sobie zastąpić witaminę C z cytrynki, witaminą C w mandarynce, bo ona jedna jest. Witamina E to nazwa zwyczajowa dla gawiedzi i przez gawiedż stosowana, grupy związków o znaczącej różnicy w działaniu.

......................................

ć.d.n.:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prowadzisz dyskusję w sposób, który nieuchronnie prowadzi do gównoburzy. Niepotrzebnie przy tym udajesz, że ad personam "dystrybutor oleju palmowego" ci przeszkadza.

Quote

"Ty myślisz jak piszesz, czy siłujesz się w temacie Tobie nieznanym?"
"To demencja też?"
"Klasyczny przykład, nie do zakwestionowania przez takich jak Ty dyletantów"
"Problem masz taki, że Twoja logika nie chwyta różnicy"
"Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu"

 

5 hours ago, 3grosze said:

Problem masz taki, że Twoja logika nie chwyta różnicy semantycznej "wspomaga"  od "inicjuje".

Problem wynika z twojej projekcji problemu albo nadinterpretacji.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu jest hm... wymowny. (j.w.)

Jakbyś nie skupił się na uszczypliwościach, to byś może zrozumiał, że chodziło mi o styl życia. Masaj spala dziennie 4500 kcal, więc zmienił się kontekst diety. Powołałeś się na Inuitów, którzy mają o 10 lat niższą długość życia ze wszystkich społeczności żyjących w Kanadzie, ale pozwolę poczekać sobie aż wypomnisz mi, że to z innych powodów oraz że tacy dyletanci jak ja nie wiedzą, że Innuici nie żyją tylko w Kanadzie.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Ty myślisz jak piszesz, czy siłujesz się w temacie Tobie nieznanym? Tłuszcze  są niezbędnym składnikiem diety.

To już druga strona gównoburzy o tłuszczach nasyconych, ale dzięki za niezbędne doprecyzowanie. Dbamy tu na forum wszakże o jakość i precyzję wypowiedzi, jak dowiedziałem się kiedyś od twojego kolegi z wątku o JWST.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Miałeś już  tłumaczone, gdy tokotrienol z oleju palmowego chciałeś zastąpić witaminą E z orzeszków. W ten sposób to możesz sobie zastąpić witaminę C z cytrynki, witaminą C w mandarynce, bo ona jedna jest. Witamina E to nazwa zwyczajowa dla gawiedzi i przez gawiedż stosowana, grupy związków o znaczącej różnicy w działaniu.

Potrafisz coś napisać z sensem. Szkoda, że na końcu i trzeba się przekopać przez post pełen prymitywnych obelg. Przez co o witaminie zapomnę, a będę pamiętał tylko, że każda dyskusja z tobą na tym forum grozi bezsensowną napierdalanką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 14.11.2021 o 10:53, 3grosze napisał:

Więc jeżeli ktoś nie ma czerniaka lub nowotworów szczęki (kw. palmitynowy nie indukuje nowotworów - tylko jak wykazało badanie - przerzuty) i nie przesadza z konsumpcją z innych żródeł tłuszczy nasyconych, to nierafinowany olej palmowy jest mocno;) prozdrowotnym produktem.

Nie bierzesz pod uwagę dwóch elementów.

Po pierwsze primo, skoro wspomaga przerzutowanie 2 nowotworów, które akurat zbadano, to może wspomagać też inne.

Po drugie primo, zwykle nie mamy pojęcia, że zaczął się u nas proces nowotworowy. A skoro tak, to czy olej palmowy go w takim wypadku nie napędzi? I czy np. przerzuty nie wystąpią na wcześniejszym etapie?

  • Lubię to (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiele lat czytam forum i kojarzę już wasze Nicki 

I nie wiem jak to jest że niby czytacie wszystkie te newsy a zapominacie o roku mikrobiomu który zapewne kształtuje się w najwcześniejszym etapie życia i ulega w jego ciało tylko nieznacznym zmianom 

Weźmy Eskimosa żywiącego się od małego mięsem omega 3 i polskim dzieckiem wpieprzajacym chrupki kukurydziane, to są dwa różne przewody pokarmowe.

Wam się wydaje że bitwa rzepak/kokos jest najważniejsza bitwa podczas gdy prawdziwa zmiana to: surowość mięsa które dostarczamy (a razem z tym enzymy które szczepią nasz film), świeżość mięsa, pochodzenie mięsa (dziedziczna ma 3x więcej omega 3) + nie zwariowanie w tym wszystkim (tj omijanie całej sterty beznadziejnego łatwo dostępnego pożywienia żeby suplementowac się tylko tym sensownym - właściwe wypozycjonowanie potrzeb żywieniowych co nie jest jednak takie oczywiste)

To są zmienne które coś znaczą, to czym wy się w tym wątku zajmujecie to potwarz dla was i waszej wiedzy.

Był tu ziomek parę lat temu bastard co się znał, jeśli to czyta pozdrawiam go.

A jeżeli chodzi o temat oleju palmowego moim zdaniem ktoś za parę lat wykaże że przez to że ma w sobie te tokotrienole - to przez to łatwiej ulega zanieczyszczeniom od metali itd w trakcie ekstrakcji, przetwarzania i transportu i tak zanieczyszczony nie służy zdrowiu, coś jak czarna herbata plus cytryna

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ć.d.;)

17 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

. Niepotrzebnie przy tym udajesz, że ad personam "dystrybutor oleju palmowego" ci przeszkadza.(...) Potrafisz coś napisać z sensem. Szkoda, że na końcu i trzeba się przekopać przez post pełen prymitywnych obelg.

Udaję czy nie, to wystarczyło  (wczesniejsze szydery o łysieniu wspaniałomyslnie przemilczałem) abym został  zwolniony z konwenansów wobec Ciebie i dopiero wtedy odpłaciłem pięknym (zwanymi przez Ciebie obelgami) za nadobne. Jak Kuba Bogu tak Bóg kubie, więc nie rób z siebie niewinnego męczennika.

 

17 godzin temu, cyjanobakteria napisał:
23 godziny temu, 3grosze napisał:

Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu jest hm... wymowny. (j.w.)

Jakbyś nie skupił się na uszczypliwościach, to byś może zrozumiał, że chodziło mi o styl życia.

No własnie na eurekę  "styl  życia" wpadłes z lekkim;) opóżnienim. Kw.tłuszczowe nasycone są szkodliwe w a r u n k o w o. Ich szkodliwosć determinuje tryb życia i żywnosć towarzysząca.

17 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

. Powołałeś się na Inuitów, którzy mają o 10 lat niższą długość życia ze wszystkich społeczności żyjących w Kanadzie, ale pozwolę poczekać sobie aż wypomnisz mi, że to z innych powodów

Sam nie doszedłes z jakich, więc pomogę: bazując na tłuszczach posmakowali batoników Mars,  kajaki zamienili na motorówki, a psie  zaprzęgi na sanie motorowe i nieszczęscie gotowe. Ot zwesternizowali się, co na zdrowie nikomu nie wychodzi. A mogli być dalej zdrowymi Eskimosami.:)

 

 

@Mariusz Błoński zauważ, że oba prima to rozmyslania w trybie przypuszczenia, zakładające istnienie warunku, więc są to rozważania hipotetyczne.

A propos artykułu: 

- badanie przeprowadzone na myszkach, którego oczywiscie lekcewarzyc nie mozna, ale czy fizjologia myszek przystosowana jest do obróbki kw.palmitynowego, którego najbogatsze  żródła są w tam hen, wysoko, a myszki tu nisko? Olejowiec gwinejski pierwotnie rósł poza naturalnym zasięgiem myszy domowej, a nad skorupą orzecha kokosowego (po upadku na ziemię) musiałaby się mocno napracować.

- badanie sponsorowała  Worldwide Cancer Research,, co zawsze kładzie się cieniem na wiarygodnosci doswiadczenia, ktore łatwo zmanipulowac np niefizjologicznie duzymi dawkami badanej substancji. lub wybraniem podatnej lini genetycznej. Potem to się zweryfikuje, ale w swiat już poszło i dłuuugo zostanie.

I żeby nie było: wspieram  orangutany i jestem  za zochydzaniem ludziom oleju palmowego (z przyczyn ekologicznych i formt trans), ale w tym tutaj  gronie dopieszczamy:) fakty, a nie o faktach filozofujemy.

Edytowane przez 3grosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Vinyl napisał:

Był tu ziomek parę lat temu bastard co się znał, jeśli to czyta pozdrawiam go.

I on właśnie twierdził, że na zmianę 'bioty' potrzeba, zaledwie czy aż,  trzech miesięcy, a Ty piszesz że mikrobiom się nie zmienia?

 

6 godzin temu, Vinyl napisał:

A jeżeli chodzi o temat oleju palmowego moim zdaniem ktoś za parę lat wykaże że przez to że ma w sobie te tokotrienole - to przez to łatwiej ulega zanieczyszczeniom od metali itd w trakcie ekstrakcji, przetwarzania i transportu i tak zanieczyszczony nie służy zdrowiu, coś jak czarna herbata plus cytryna

Zapewne, jest jednak problem który podniósł 3grosze: konflikt interesów, p-hacking i nasze ulubione na forach: cherry picking. Np https://pl.wikipedia.org/wiki/John_A._McDougall gość bardzo poleca swoją dietę, ale jakoś pomija się milczeniem, że jego wypowiedzi to promocja biznesu, kurcze, gość nawet składnie gadał na TEDx https://www.youtube.com/watch?v=d5wfMNNr3ak

 

Edytowane przez Jajcenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
49 minut temu, Jajcenty napisał:

I on właśnie twierdził, że na zmianę 'bioty' potrzeba, zaledwie czy aż,  trzech miesięcy, a Ty piszesz że mikrobiom się nie zmienia

Mój empiryczny dowód na to że się nie zmienia aż tak bardzo: herbata 

Byłem pojony całe dzieciństwo herbatą i dla mego p pokarmowego słodka herbata=podstawa pożywienia 

Przestałem pić z momentem opuszczeniem domu rodzinnego jakieś ponad 10 lat temu i powiem ci jedno: nadal mam ochotę czasem się na te słodka herbaciana zupę rzucić, był to nas tyle dominujący substrat pokarmowy że moim zdaniem zostawił ślad w procesach metabolicznych organizmu który pojony przez tyle czasu był w ciągłej potrzebie radzenia sobie z tym zanieczyszczeniem (bo tylko tak w kwestiach dietetycznych należy pojmować suplementowanie się złej jakości herbata ale tak naprawdę to każda chyba jedna herbata)

3 miesiące, z tego co pamiętam bastard pisał że to jest tyle czasu żeby silny zdrowy człowiek przyzwyczaił się do innego profilu metabolicznego - i z tym zgoda. Przyzwyczaił nie mylić z wykorzystywać pokarm w najbardziej efektywny sposób

My z grubsza jako gatunek moim zdaniem wyglądamy nieco inaczej nawet (moim zdaniem) w wyniku tego co jemy: przykładowo nie wierzę że Azjaci, albo latynosi - że na to jak oni wyglądaja nie miały przez tysiąclecia suplementowanie przyprawy (z którymi tak jak z moją herbatą-organizm od pewnej ich ilości zaczyna radzić sobie jak z zanieczyszczeniem)

Przecież od niektórych z tych ich przypraw - wykręca gębę tak jak kotu :) <lol>

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Vinyl napisał:

Mój empiryczny dowód na to że się nie zmienia aż tak bardzo: herbata 

Byłem pojony całe dzieciństwo herbatą i dla mego p pokarmowego słodka herbata=podstawa pożywienia 

To raczej anegdota. Bo ja, na ten przykład, całe życie byłem karmiony zupą mleczną, lub budyniem na śniadanie. Nawet kiedy byłem już dorosły i okazyjnie nocowałem w domu rodzinnym, to i tak rano wjeżdżała mi pod nos micha budyniu. Odmowa zjedzenia była pacyfikowana klasycznym mobingiem rodzicielskim. I wiesz co? Darzę budyń i zupy mleczne szczerą nienawiścią. Tak więc u mnie to twierdzenie wygląda tak: czym cię pasą za młodu, tego nienawidzisz na starość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@up no właśnie czyli defacto potwierdzasz moje przypuszczenia odnośnie długotrwałej roli mikrobiomu a raczej osi: mikrobiom - wątroba- CPU (mózg który zawiaduje co jest dobre a co nie)

Sam widzisz że nawyki skądś się biorą, a samo "zochydzenie" czegoś świadczy o jakiejś formie obrony.

Twoim zdaniem gdzie ta obrona się zaczyna? Moim zdaniem, wspomniana os mikrobiom-wątroba-cpu ciągle pracuje na to żeby oszczędzić tobie trudności i zmaksymalizować twoje cele metabliczne.

Z drugiej strony: w obliczu jak to napisał ktoś wyżej sztuczności i westernu który się dzieje w kwestii naszej michy - układ ten jest dzisiaj oszukiwany i trzeba wspomagać go wiedzą, inaczej soy boy'ie tłuką się po głowach czy kokos jest lepszy czy rzepak lol

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, Vinyl napisał:

Twoim zdaniem gdzie ta obrona się zaczyna? Moim zdaniem, wspomniana os mikrobiom-wątroba-cpu ciągle pracuje na to żeby oszczędzić tobie trudności i zmaksymalizować twoje cele metabliczne.

Sam chciałeś, więc proszę bardzo, spekulacja: metabolity mikrobiomu sygnalizują mózgowi stan układu, ale mózg praktycznie nie ma możliwości sterowania* mikrobiomem. Całe to nasze życie wewnętrzne zawiera wszystkich jego przedstawicieli, tylko w różnych ilościach czy proporcjach. Zatem zasadniczo mamy potencjał  przejścia nawet na bardzo monotonne jedzenie. Przy zmianie diety jedne bakterie wymierają inne nagle zaczynają lepiej prosperować. Według opinii (można znaleźć na KW) budowanie nowego składu trwa trzy miesiące. W bardzo trudnych przypadkach da się proces przyspieszyć przeszczepami flory.

*) zachcianki - ale nie ma naukowych dowodów na celowość zachcianek typu mam niski wapń więc kocham jeść tynk.

Edytowane przez Jajcenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cytujesz pojedyncze artykuły gdzie wiadomo powszechnie że w kwestii połącz mikrobiom wątroba mózg to co wiadomo to nic.

I tyle. Jest to nasz największy organ (mikrobiom) i żenada jest że próbujesz imputowac cokolwiek w tym rejonie skoro naukowcy zgodnie mówią że dopiero zaczynają go poznawać.

A ty że rach ciach mozna go przeszczepić. 

Naukowcy zdaje się ostatnio wykazali dopiero że flora bakt pojawia się nawet w kom nerwowych w mózgu

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 hours ago, 3grosze said:

Udaję czy nie, to wystarczyło  (wczesniejsze szydery o łysieniu wspaniałomyslnie przemilczałem) abym został  zwolniony z konwenansów wobec Ciebie i dopiero wtedy odpłaciłem pięknym (zwanymi przez Ciebie obelgami) za nadobne. Jak Kuba Bogu tak Bóg kubie, więc nie rób z siebie niewinnego męczennika.

Nie tak zachowywać się nakazał twój bożek. Pofolguj, bo w niedzielę niegodzien będziesz przyjąć namaszczonego (olejem palmowym) wafelka :) Pycha to jeden z grzechów głównych, a i moderator może nakazać nieoczekiwanie pokutę w życiu doczesnym.

 

7 hours ago, 3grosze said:

Kw.tłuszczowe nasycone są szkodliwe w a r u n k o w o. Ich szkodliwosć determinuje tryb życia i żywnosć towarzysząca.

Nie jest forum dla Masajów. Więc nie rozmawiamy o hipotetycznych scenariuszach, gdzie ludzie przepalają 4500 kcal dziennie od pokoleń. Twój chytry plan się wykopyrtnął, bo nie tylko Eskimosi się przerzucili na batony i motorówki albo samochody. Średnia życia wzrosła wszystkim od tej westenizacji, ale im najmniej. Więc jeszcze musisz trochę doczytać.

 

7 hours ago, 3grosze said:

ć.d.n.
ć.d.

Ciąg nie zaczyna się od "ć" dyletancie ortograficzny. Ty myślisz w ogóle, jak piszesz? A może to demencja? Twoja logika nie chwyta różnicy pomiędzy literkami? Podoba się taki styl wypowiedzi?

Edytowane przez cyjanobakteria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Vinyl napisał:

A ty że rach ciach mozna go przeszczepić. 

0) Można

1) Nie znam się na tym i napisałem że spekuluję.

2) kiedy piszę, że nie ma dowodów oznacza to tylko, że ja nie znam dowodów.

3) sam chciałeś dyskusji na poziomie popularnym.

4) pewna liczba doniesień wskazuje że przeszczepy flory może poprawiać profil lipidowy oraz pomagać w cukrzycy II

5) A ty sam jesteś żenada.

6) Dej no jakieś fakty, poza niezrozumiałym upodobaniem do słodzonej herbaty.

7) Zrobiłeś mi dzień.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, cyjanobakteria napisał:
8 godzin temu, 3grosze napisał:

ć.d.n.
ć.d.

Ciąg nie zaczyna się od "ć" 

Możesz Cyjano mi podziekować, że dałem Tobie możliwosć... wreszcie sensownej wypowiedzi w tym wątku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie trzymaj mnie w napięciu! To ćąk dalszy nastompi czy nie nastompi? :)

Edytowane przez cyjanobakteria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dziecko...ale ty chyba ten etap zakonczyłes, więc dużo o Twej psyche up mówi.

Edytowane przez 3grosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Dermatolog Harald Kittler z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu stanął na czele austriacko-australijskiego zespołu, który porównał trafność diagnozy i zaleceń dotyczących postępowania z przebarwieniami na skórze stawianych przez lekarzy oraz przez dwa algorytmy sztucznej inteligencji pracujące na smartfonach. Okazało się, że algorytmy równie skutecznie co lekarze diagnozują przebarwienia. Natomiast lekarze podejmują znacznie lepsze decyzje dotyczące leczenia.
      Testy przeprowadzono na prawdziwych przypadkach pacjentów, którzy zgłosili się na Wydział Dermatologii Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz do Centrum Diagnozy Czerniaka w Sydney w Australii.
      Testowane były dwa scenariusze. W scenariuszu A porównywano 172 podejrzane przebarwienia na skórze (z których 84 były nowotworami), jakie wystąpiły u 124 pacjentów. W drugim (scenariuszu B) porównano 5696 przebarwień – niekoniecznie podejrzanych – u 66 pacjentów. Wśród nich było 18 przebarwień spowodowanych rozwojem nowotworu. Testowano skuteczność dwóch algorytmów. Jeden z nich był nowym zaawansowanym programem, drugi zaś to starszy algorytm ISIC (International Skin Imaging Collaboration), używany od pewnego czasu do badań retrospektywnych.
      W scenariuszu A nowy algorytm stawiał diagnozę równie dobrze jak eksperci i był wyraźnie lepszy od mniej doświadczonych lekarzy. Z kolei algorytm ISIC był znacząco gorszy od ekspertów, ale lepszy od niedoświadczonych lekarzy.
      Jeśli zaś chodzi o zalecenia odnośnie leczenia, nowoczesny algorytm sprawował się gorzej niż eksperci, ale lepiej niż niedoświadczeni lekarze. Aplikacja ma tendencję do usuwania łagodnych zmian skórnych z zaleceń leczenia, mówi Kittler.
      Algorytmy sztucznej inteligencji są więc już na tyle rozwinięte, że mogą służyć pomocą w diagnozowaniu nowotworów skóry, a szczególnie cenne będą tam, gdzie brak jest dostępu do doświadczonych lekarzy. Ze szczegółami badań można zapoznać się na łamach The Lancet.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Kobiety, które mieszkają w miejscach zachęcających do spacerów, są mniej narażone na nowotwory związane z otyłością, a szczególnie na postmenopauzalne nowotwory piersi, nowotwory jajników, endometrium oraz szpiczaka mnogiego, informują naukowcy z Columbia University Mailman School of Public Health i NYU Grossman School of Medicine. Otyłość powiązana jest z 13 rodzajami nowotworów, a aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych z nich. Dotychczas jednak brakowało badań nad architekturą miejsca zamieszkania, a występowaniem nowotworów powiązanych z otyłością.
      Amerykańscy naukowcy przez 24 lata przyglądali się 14 274 kobietom w wieku 34–65 lat, które w latach 1985–1991 wzięły udział w programie badań mammograficznych w Nowym Jorku. Naukowcy przeanalizowali okolicę, w jakiej każda z nich mieszkała, skupiając się przede wszystkim na tym, na ile zachęcała ona do spacerowania czy załatwiania codziennych rzeczy na piechotę. Ważna więc była nie tylko infrastruktura drogowa czy otoczenie przyrodnicze, ale też dostępność sklepów, kawiarni czy różnego typu usług w takiej odległości, by mieszkańcy chcieli przemieszczać się na własnych nogach. Okazało się, że tam, gdzie sąsiedztwo bardziej sprzyjało spacerom, panie rzadziej zapadały na nowotwory.
      Do końca roku 2016 na nowotwór powiązany z otyłością zapadło 18% badanych pań. Z tego 53% zachorowało na postmenopauzalny nowotwór piersi, 14% na raka jelita grubego, a 12% na nowotwór endometrium. To unikatowe długoterminowe badania, które pozwoliły nam określić związek pomiędzy otoczeniem sprzyjającym spacerom, a nowotworami, mówi doktor Yu Chen z NYU Grossman School of Medicine. Naukowcy zauważyli, że kobiety mieszkające w otoczeniu, które sprzyja spacerom, były narażone na o 26% mniejsze ryzyko rozwoju nowotworu powiązanego z otyłością. To kolejny dowód na to, jak architektura miejska wpływa na zdrowie coraz bardziej starzejących się społeczeństw, stwierdza profesor epidemiologii Andrew Rundle z Columbia Mailman School.
      Naukowcy zauważają, że zachęcanie ludzi do większej aktywności fizycznej jest często mało skuteczne. Wiele osób postanawia więcej się ruszać, jednak ich zapał trwa bardzo krótko i szybko wracają do starych zwyczajów. Zupełnie inaczej jest w sytuacji, gdy otoczenie sprzyja ruchowi. Wówczas bez zachęt, w sposób naturalny, wolą się przejść do sklepu, fryzjera czy kina, niż jechać samochodem, stać w korkach oraz szukać miejsca do zaparkowania.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Z każdym skutecznym lekarstwem związana jest historia jego wynalezienia. Badania takie jak nasze, stanowią glebę, z którego narodzą się nowe leki, mówi profesor Christopher Vakoc z Cold Spring Harbor Laboratory. Przez sześć ostatnich lat uczony i jego zespół pracowali nad zamianą komórek atakującego dzieci mięsaka w... prawidłowo funkcjonujące komórki mięśniowe. I w końcu się udało.
      Mięśniakomięsak prążkowanokomórkowy (RMS) to nowotwór złośliwy tkanek miękkich, atakujący przede wszystkim dzieci. Należy od do mięsaków, nowotworów pochodzących z tkanki łącznej. Ich leczenie wymaga często chemioterapii, zabiegu chirurgicznego oraz radioterapii. Jest szczególnie uciążliwe u dzieci. Vakoc i jego koledzy stwierdzili, że gdyby udało się zamienić komórki nowotworowe w zdrowe prawidłowo funkcjonujące, zaoszczędziliby dzieciom i ich rodzinom wiele cierpienia.
      Od wielu lat wiadomo, że w wyniku mutacji może dojść do fuzji dwóch genów kodujących czynniki transkrypcyjne PAX3 i FOXO1. Powstały w ten sposób gen fuzyjny PAX3-FOXO1 koduje białko, które upośledza miogenezę, czyli różnicowanie się komórek mięśniowych. W ten sposób pojawia się mięsak prążkowanokomórkowy.
      Naukowcy najpierw opracowali nową technikę genetycznych badań przesiewowych, a następnie wykorzystali technologie edycji genów do poszukiwania czynników, które współpracują z PAX3-FOXO1 przy blokowaniu miogenezy. Okazało się, że, że elementem, którego poszukują jest białko NF-Y. Gdy zablokowali jego działanie, doszło do zadziwiającej przemiany. Komórki nowotworowe po prostu zamieniły się w mięśnie. Straciły wszystkie cechy nowotworu. Przełączyły się z komórek, które po prostu chcą się namnażać, w komórki, których celem jest kurczenie się. Cała ich energia, całe zasoby, zostały skierowane na skurcze, nie mogły rozprzestrzeniać się w sposób niekontrolowany, mówi Vakoc. Szczegóły badań zostały opisane na łamach PNAS.
      Zaburzenie istniejącej zależności pomiędzy NF-Y a RMS wywołuje całą reakcję łańcuchową, która prowadzi do przemiany komórek nowotworowych. A na mięśniakomięsaku prążkowanokomórkowym się nie kończy. Naukowcy uważają, że ich technikę można będzie zastosować do innych rodzajów mięsaków, a może i w ogóle innych rodzajów nowotworów. "Można za jej pomocą wziąć pod lupę każdy nowotwór i sprawdzić, co powoduje, że staje się nowotworem. To może być kluczowym elementem do opracowania nowej terapii", stwierdza Vakoc.
      To nie pierwsze tego typu osiągnięcie Vakoca. Przed dwoma laty udało mu się zmienić komórki mięsaka Ewinga w zdrową tkankę. Prace te mogą doprowadzić do pojawienia się terapii różnicujących nowotworów.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Ryzyko zgonu na nowotwory spowodowane ekspozycją na niskie dawki promieniowania jonizującego jest znacznie wyższe, niż się obecnie przypuszcza, czytamy na łamach British Medical Journal. Ma to znaczenie zarówno dla osób wystawionych na promieniowanie jonizujące w pracy, jak i dla pacjentów poddawanych procedurom medycznym. Między rokiem 1985 a 2006 średnia dawka promieniowania jonizującego przyjęta przez mieszkańca USA zwiększyła się dwukrotnie, głównie za sprawą rozpowszechnienia takich technik medycznych jak tomografia komputerowa.
      Obecnie głównym źródłem informacji o wpływie promieniowania jonizującego na ludzkie zdrowie są dane uzyskane o osób, które przeżyły ataki za pomocą broni atomowej. Jednak sposób ekspozycji i przyjęte przez nie dawki znacząco różnią się od tego, w jaki sposób promieniowanie przedostaje się do organizmów pracowników, pacjentów i każdego z nas. Dlatego międzynarodowy zespół, w skład którego wchodzili m.in. specjaliści z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, brytyjskiej Agencji Ochrony Zdrowia, francuskiego Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire czy amerykańskiego Narodowego Instytutu Medycyny Pracy, przeprowadził analizy zdrowia osób, które w miejscu pracy mają styczność z promieniowaniem jonizującym.
      Pod uwagę wzięto informacje z International Nuclear Workers Study, gdzie zgromadzone są dane 309 932 pracowników przemysłu atomowego. Znajdziemy tam informacje zarówno o osobach, które od początku pracowały przy Projekcie Manhattan, jak i pracownikach elektrowni atomowych i innych miejsc we Francji, Wielkiej Brytanii i USA. Osoby te nosiły przy sobie indywidualne monitory promieniowania, dzięki czemu wiemy, na jakie dawki były narażone. Naukowcy postanowili poszukać związku pomiędzy dawkami promieniowania o zgonami z powodu nowotworów.
      Dotychczas zmarło 103 533 badanych, a nowotwory inne niż białaczka były przyczyną 28 089 zgonów. Z analiz wynika, że ryzyko zgonu na nowotwór rośnie o 52% wraz z każdym grejem (Gy) skumulowanej dawki przyjętego promieniowania. Grej to bardzo duża dawka. W obrazowaniu medycznym używa się miligrejów. Dawki liczone w grejach otrzymują pacjenci podczas radioterapii. Ponadto okazało się, że szczególnie niedoszacowywano dotychczas wpływu najniższych dawek. Tam, gdzie badani byli wystawieni na promieniowanie rzędu 0–100 mGy, ryzyko zgonu z powodu nowotworu rosło o 130% z każdym przyjętym grejem.
      Wbrew trendowi redukcji lub eliminacji ekspozycji na znane kancirogeny, ekspozycja społeczeństwa na promieniowanie jonizujące zwiększyła się w ostatnich dekadach. Zrozumienie ryzykz związanego z niskimi dawkami tego promieniowania jest niezbędne do prowadzenia odpowiedniej polityki zdrowotnej, stwierdził główny autor badań, profesor David B. Richardson z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Chemioterapia staje się coraz bardziej skuteczna, coraz więcej osób udaje się wyleczyć z nowotworów, jednak wiele z nich ma później problemy z sercem, które z czasem zabijają część byłych pacjentów onkologicznych. Pojawiła się więc nowa dziedzina medycyny, kardioonkologia. Zajmujący się nią naukowcy z University of Illinois Chicago zidentyfikowali właśnie mechanizm, za pomocą którego enzymy mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzenia mięśnia sercowego u osób poddawanych chemioterapii.
      Uczeni najpierw zauważyli, że gdy komórki mięśnia sercowego zostają poddane stresowi pod wpływem chemioterapii, enzymy mitochondrialne przemieszczają się do jądra komórkowego, co jest niezwykłym zjawiskiem. Badacze nie wiedzieli, co to oznacza – czy zjawisko to prowadzi do uszkodzenia komórek, czy też ma je chronić przed uszkodzeniem. Nie mieliśmy pojęcia, co wykażą badania, mówi doktor Jalees Rehman.
      Stworzyli więc wersje enzymów, które omijały mitochondria i przemieszczały się do jądra. Okazało się, że to wzmacniało komórkę, utrzymując ją przy życiu. Następnie wykazali, że proces ten działa tak samo zarówno w przypadku komórek ludzkiego serca uzyskanych z ludzkich komórek macierzystych jak i u myszy poddanych chemioterapii. Wydaje się, że mamy tutaj nieznany nam wcześniej mechanizm, za pomocą którego komórki mięśnia sercowego bronią się przed uszkodzeniem w wyniku chemioterapii, dodaje Rehman.
      Odkrycie daje nowe możliwości kliniczne. Lekarze mogą na przykład testować indywidualnych pacjentów pod kątem zdolności ich organizmu do ochrony serca. Mogliby z komórek macierzystych z krwi pacjenta uzyskiwać komórki serca i testować je pod kątem podatności na uszkodzenia. Oceniając przemieszczanie się enzymów z mitochondriów oraz uszkodzenia powodowane przez chemioterapię można by ocenić jej skutki dla pacjenta, wyjaśnia uczony. U pacjentów, u których taka ochrona jest niedostateczna, można by wywoływać zwiększony ruch enzymów do jąder komórkowych, chroniąc w ten sposób serce przed uszkodzeniem.
      Naukowcy chcą teraz przeprowadzić kolejne badania, by sprawdzić, czy ten sam mechanizm może chronić serce przed innymi uszkodzeniami, powodowanymi np. przez nadciśnienie czy zawały. Chcieliby też przekonać się, czy w ten sposób można chronić inne komórki np. tworzące naczynia krwionośne.

      « powrót do artykułu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...