Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Polscy naukowcy dowodzą, że 'kryptowaluty to poważny i pełnoprawny instrument finansowy'

Recommended Posts

O migracji to dokładnie nie tak dawno tacy jak Ty pisali że Polacy są źli bo nie przyjmują imigrantów :) Też mam spore podejrzenia że to podobni Tobie ludzie są za różnorodnością w tej strasznie homogenicznej Polsce :)
Więc powinieneś się cieszyć że będzie imigracja do Polski.
Jak też rozumiem, imigracja będzie wynikać stąd że Polska stanie się krajem atrakcyjnym dla imigrantów - to coś złego?
Ale zapytam jeszcze raz:

To powiedz co bardziej napchało kieszenie spekulantom? Krypto czy np. rynek gazu gdzie urządziliście przepisami eko Himalaje zmienności? I co napchało kieszenie Putinowi? Rynek krypto czy ekotransformacja na rosyjski gaz? :)
Za każdym razem gdy socjaliści naprawiają świat - jest coraz gorzej.

Edited by thikim

Z perspektywy Polski tysiące imigrantów to nie problem, miliony tak.
Francja właśnie przekroczyła 42 stopnie ( https://www.theguardian.com/world/2022/jun/18/europe-heatwave-france-braces-for-record-breaking-temperatures-as-spain-battles-forest-fires ), dekada-dwie i może być 50 ... i nie tylko pół świata zamienione w pustynię będzie miało problem m.in. z głodem, ale i może my będziemy uciekać do Norwegii.

No i temperatura to nie wszystko, dochodzi m.in. zatrzymanie prądów oceanicznych ( https://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_climate_change#Atlantic_Meridional_Overturning_Circulation_(AMOC) ), czy uwalnianie H2S ( https://www.space.com/permian-extinction-microbes-hydrogen-sulfide.html ) ...

Problemów, złodziei jest oczywiście pełno ... ale dawanie im dodatkowych miliardów na działalność przestępczą sytuacji nie poprawi.

W dniu 21.06.2022 o 12:09, thikim napisał:

A robiąc tranformację energetyczną - na którą brakuje surowców - to nie napychacie kieszeni spekulantom? Czy Wy naprawdę tak słabe macie pojęcie o biznesie że myślicie że tylko na wzroście spekulant zarabia?

https://www.youtube.com/watch?v=tp6KExqs_3o

W dniu 21.06.2022 o 13:18, Jarek Duda napisał:

Francja właśnie przekroczyła 42 stopnie ( https://www.theguardian.com/world/2022/jun/18/europe-heatwave-france-braces-for-record-breaking-temperatures-as-spain-battles-forest-fires ), dekada-dwie i może być 50 ... i nie tylko pół świata zamienione w pustynię będzie miało problem m.in. z głodem, ale i może my będziemy uciekać do Norwegii.

Ograniczanie emisji CO2 to "geoinżynieria dla idiotów". Należy wypracować lepsze, szybsze i tańsze metody dla kontroli pogody.

W dniu 21.06.2022 o 12:22, thikim napisał:

Za każdym razem gdy socjaliści naprawiają świat - jest coraz gorzej.

Że niby krypto to kapitalizm w czystej XIX wiecznej formie?

W dniu 21.06.2022 o 12:18, Jarek Duda napisał:

katastrofa klimatyczna uderzy też Polskę na wiele sposobów, np. w imigracji

To bezrefleksyjnie powielane bzdury. Afryka nie ma problemu ze zmianą klimatu tylko z przeludnieniem, i uchodźcy są wynikiem wyłącznie przeludnienia.
A Polska jest krajem który bardzo korzysta na ociepleniu.

W dniu 21.06.2022 o 08:09, Jarek Duda napisał:

prawnicy nie osiągną promila tego poziomu marnotrawstwa, mając szansę uratować trochę oszczędności ofiar, zabezpieczyć przed takimi przekrętami w przyszłości

Prawnicy marnują więcej przez stworzenie kultury prawnej restrykcji i regulacji. Aczkolwiek w tym przypadku razczej nie będą w stanie wyciągnąć za wiele :)

mając szansę uratować trochę oszczędności ofiar, zabezpieczyć przed takimi przekrętami w przyszłości

Problem z ofiarami polega na tym, że oprócz tego były takimi samymi przestępcami, chcącymi sprzedać swoje BTC kolejnym ofiarom za jeszcze więcej, mamy co najmniej zamiar popełnienia przestępstwa ;)

Podobne przekręty będą się trafiać "do końca świata", tzn. do momentu gdy ludzie nie zmądrzeją.

mając szansę uratować trochę oszczędności ofiar

O ofiarach mogłaby być mowa w przypadku, gdyby ktoś z pistoletem przy ich głowach kazał im kupować krypto. Równie dobrze tym tokiem rozumowania ofiarami można nazywać tzw. "frankowiczów". Ofiarami i ci pierwsi i ci drudzy to może są, ale co najwyżej własnych decyzji. Kto miał zarobić to zarobił, kto stracić ten stracił. Nikt nikomu raczej pod przymusem nie kazał tego dotykać, więc o co ten bój z wiatrakami w tym wątku?

• Upvote (+1) 1

9 hours ago, peceed said:

Problem z ofiarami polega na tym, że oprócz tego były takimi samymi przestępcami, chcącymi sprzedać swoje BTC kolejnym ofiarom za jeszcze więcej, mamy co najmniej zamiar popełnienia przestępstwa

Rzeczywiście dokładnie tak działają piramidy finansowe, dla których prawnicy często są w stanie odzyskać przynajmniej część strat - np. na podstawie kłamstw, zobaczymy - trzymamy kciuki! żeby zakończył się w końcu okres krypto-ponzi, miliony ofiar i miliardy dla przestępców.

Elon Musk sued for $258bn over claims he ran a pyramid scheme to promote Dogecoin

https://www.firmex.com/resources/uncategorized/five-famous-pyramid-schemes-that-ended-in-legal-action/

Five Famous Pyramid Scheme Companies That Ended in Legal Action

ps. Decentralized biking:

obraz.png

W dniu 29.06.2022 o 08:36, Astro napisał:

ale rozważmy przykładowo kwestię narkotyków, nawet tych "twardych". Co państwu do tego?

Moim zdaniem każdy dorosły pali, pije i bierze na co ma ochotę. O "dziwota" nawet pomimo tego, że wiele rzeczy jest nielegalne ludzie i tak mają do nich dostęp. Obławiają się przy tym mafie, różne męty społeczne i dilerzy. Lepiej, żeby było to dozwolone i wiadomego pochodzenia niż przemycone nie wiadomo skąd i kto wie co w składzie. Po legalizacji wzrosłaby jakość, spadłaby cena. A względy ograniczonej dostępności są śmieszne, kto chce wziąć to dostęp znajdzie, więc funta kłaków te ograniczenia nie są warte. Ćpunów tak czy siak się leczy, a z narkotyków nawet nic do budżetu nie wpływa. Podobnie np. alkohol, to też mocna używka, jednak nie każdy jest alkoholikiem itd. W jakichś stanach w USA zdaje się stosunkowo niedawno zalegalizowali marihuanę i świat się nie zawalił, zdaje się widziałem słupki, że i przestępczość spadła. Oczywisty skutek- jak już nie da się czymś dilować, bo leży na półce w sklepie to kończy się problem z przestępczością z tym związaną, a mafioźnicy muszą poszukać sobie uczciwej roboty. Piękne, prawda?

Edited by Maximus

W dniu 30.06.2022 o 13:18, Astro napisał:

Moim zdaniem nie

No to proszę Cię uprzejmie: od jutra nie pijesz alkoholu i nie palisz fajek. Jestem urzędnikiem, jestem mądrzejszy i mówię, że to szkodzi, a Ty grzecznie kooperować proszę. Serio jesteś zwolennikiem takich rozwiązań? Na horyzoncie już bajanie o zakazie jedzenia mięsa, bo krowy za dużo pierdzą, cukier też szkodzi przecież, podateczek adekwatny się już znalazł. Jesteś jak ta gotująca się żaba popierając takie rozwiązania. Smutne.

Proszę bardzo: https://nczas.com/2022/07/01/sadny-dzien-dla-polakow-finansowa-inwigilacja-stala-sie-faktem/

Zadowolony? Takiego chcesz państwa? Z jajami? To uważaj, bo pewnego dnia mogą za byle pierdołę urwać i Twoje.

Daj im palec: https://www.magnapolonia.org/niemcy-planuja-uproscic-procedury-zwiazane-ze-zmiana-plci-w-dokumentach/

Takie rzeczy już za naszą granicą. "Postępowe" państwo z jajami. Masz dzieci?

Osobiście sądzę, że to brak "motywujących" kar. Gdyby tak maczetą odrąbywać jajka,

Maczetą odrąbywać jajka za posiadanie narkotyków na własny użytek? Serio?

Owszem, a w tym przejawia się tylko BRAK PAŃSTWA. :) Państwo z jajkami ucina problemy  przy samym korzeniu.

Znowu to samo. Pamiętaj, że rewolucja zjada własne dzieci. Jesteś widzę jednym z klaszczących w tłumie gawiedzi jak skazują Bogu ducha winnych ludzi, ale pamiętaj, że w tym kołchozie na pstryknięcie palcami sam możesz się kimś takim stać. Teraz to np. wystarczy, że się zagapisz, nie zauważysz ograniczenia w mieście i możesz poczuć bat "państwa z jajami" na własnej, za przeproszeniem d*pie. Ile teraz najniższy mandacik? Mandaty ho ho, postępowo, na poziomie europejskim, tylko płace nie bardzo. :lol:

Wzrosłyby koszty społeczne

Nie, nie wzrosłyby. Samo odcięcie zorganizowanych grup przestępczych od przychodów miałoby zbawienny wpływ na społeczeństwo. A ile tylko kosztują sprawy sądowe i "robota" policji, za ściganie ludzi ze "skrętem" czy co tam się innego jara/łyka.

Po za tym np. jak ogromnie większe, jak to określasz- "koszta społeczne", generuje palenie papierosów? Przecież papierosy nałogowo pali nieporównywalnie więcej ludzi niż jest "biorących". No i co? Mamy zakazać? Dlaczego papierosy ok, a trawka be?

W DOBRYM państwie NIE ZNAJDZIE

Chyba w marksistowskiej utopii.

Chronologia zdaje się jest Ci obca...

No niekoniecznie. Są stany, które wprowadzają to w zasadzie teraz i o tym mówiłem: https://muno.pl/news/19-stan-usa-zalegalizowal-marihuane/

Tobie za to zdaje się historia jest obca i nie bardzo wiesz jakie były skutki prohibicji w USA w latach 20-tych oraz przykładowo kim był Al Capone. Wypisz wymaluj analogiczna sytuacja co dziś z zakazanymi narkotykami.

Socjaliści zdają się mieć jakąś wadę genetyczną, że nie potrafią się uczyć na cudzych błędach czy wyciągać wniosków z historii. Dlatego znowu mamy na całym świecie próbę zaprowadzenia komunizmu, tylko pod płaszczykiem, tfu, sprawiedliwości społecznej czy poprawności politycznej. I ogłupieni ludzie to kupują, ale będą jeszcze rzewnie płakać, kiedy im kapitan państwo zacznie wchodzić z buciorami i swoimi porządkami do ich życia. Kwestia czasu.

Piękne, ale gównoprawda.

No właśnie nie gównoprawda, tylko szczera obiektywna prawda, której nie dostrzegasz.

Po co komplikować sobie nawzajem życie, co mnie obchodzi, albo jaką krzywdę robi mi sąsiad, że zapali skręta, weźmie grzyba, wypije flachę wódki? Co mnie, Tobie czy państwu do tego? Żeby policja "miała co robić" i ganiała młodzież ze "skrętami"? A później sztab urzędasów w sądzie miał robotę? Niech się zajmą poważnymi sprawami, a nie drobnostkami z prywatnego życia ludzi. Jakie tylko są koszta spraw sądowych, ile policja się nagania po parkach, ile krwi napsuto, bo przy kimś znaleziono 0,5g "dżointa". Dla mnie to są prywatne sprawy ludzi, dla Ciebie problem na poziomie państwowym. To by znaczyło, że my już naprawdę nie mamy problemów w tym kraju, a dobrze wiesz, że tak nie jest.

No i to też znaczy, co już jest raczej oczywiste, że jesteś totalniakiem, a ja po raz kolejny się zastanawiam czy przypadkiem nie jesteś pracownikiem jakiegoś urzędu.

Pytanie gratis: jesteś za czy przeciw karze śmierci dla morderców z zimną krwią?

Edited by Maximus
  • Upvote (+1) 1

Godzinę temu, Maximus napisał:

Jestem urzędnikiem, jestem mądrzejszy i mówię, że to szkodzi

Cóż, zależy, czy rozpatrujemy w warstwie teoretycznej, czy praktycznej. W praktyce jest jakoś tak, że nigdzie nie powiódł się projekt 100%-towego libertarianizmu (niezależnie od tego, że prywatnie by mi najbardziej pasował), więc być może warto szukać jakichś inspiracji w rozwiązaniach "mieszanych", np. https://pl.wikipedia.org/wiki/Singapur#Prawo (dużo wolności gospodarczej ale zarazem surowe prawo w kwestiach wolności osobistej).

Edited by darekp

Kółko mocno komunizującej młodzieży wszecheuropejskiej - z małymi wyjątkami :)
Tylko zabraniać i karać to większości ludzi tu w głowie.
Efekt będzie tylko jeden - jak zawsze w komunizmie - bieda i zacofanie.
Internet też niósł wiele strat - cofnijcie czas i zabrońcie :) hehe
BTC spada - to ja go kupuje. Nie ma dla Was wartości - nie kupujcie.
Tylko jak ja pewnego dnia sprzedam z dużym zyskiem - to nie płaczcie że świat jest niesprawiedliwy. Bo to nie świat jest niesprawiedliwy tylko głupi ludzie zawsze robią sobie sami krzywdę.

Za pewien czas nikt nie będzie pamiętał po ile jest BTC - więc dodaję cenę: 18-21k to jest cena BTC w ostatnich dniach.
Ja uważam że wystarczy poczekać i urośnie. Wy uważajcie co chcecie. Za jakiś czas porównamy efekty myślenia. I cena pokaże kto jest głupi.
Kasparowa (190IQ) też wrzucacie do worka głupich? 
Pal licho nawet test IQ. Same wygrane świadczą o intelekcie poza wyobrażeniem większości ludzi. Tak - Kasparow jest za BTC i to mocno.
Ale faktycznie - po co mam słuchać Kasparowa jak mogę tutaj posłuchać mocno komunizujących użytkowników którzy zawsze wiedzą co jest dla mnie lepsze:D
Np. złe dla mnie jest zarobić, tracić to jest dla mnie dobre - w ich wyobrażeniach. Pewnie do tego jeszcze dołożą ideologię o emisji CO2 i szkodzeniu Matce Ziemi.

Edited by thikim

43 minuty temu, darekp napisał:

np. https://pl.wikipedia.org/wiki/Singapur#Prawo (dużo wolności gospodarczej ale zarazem surowe prawo w kwestiach wolności osobistej).

Za wiki: "Kara śmierci jest wykonywana za morderstwo, piractwo, posiadanie narkotyków, asystowanie przy samobójstwie osoby poniżej 18. roku życia, gwałt, dążenie do wojny, korupcję wśród wysokich urzędników oraz za przestępstwa przeciwko prezydentowi Singapuru."

Z tej listy posiadanie narkotyków aż bije w oczy. Wszystkie te przestępstwa za wyjątkiem posiadania narkotyków dotyczą robienia krzywdy innym ludziom. Zażywaniem narkotyków w, umówmy się- "nieumiarkowanej" ilości można zaszkodzić ewentualnie sobie, nie komuś. Więc z tym kogoś poniosło ewidentnie. Reszta w sumie bardzo adekwatna. Tylko te przestępstwa przeciwko prezydentowi jakieś takie niesprecyzowane w tej rozpisce. Miejmy nadzieję, że nie chodzi tutaj np. o śmieszkowanie z owego prezydenta w jakichś satyrach politycznych itd. ^_^

42 minuty temu, thikim napisał:

Pewnie do tego jeszcze dołożą ideologię o emisji CO2

A propos. Ciekawe czy ktoś policzył ile gazów "cieplarnianych" poleciało w atmosferę i czy przypadkiem w przeciągu minut nie zniweczyło to kilku/kilkunastu lat twardej walki z emisją antropogeniczną. :lol:https://kopalniawiedzy.pl/Hunga-Tonga-wulkan-erupcja,35256

Edited by Maximus

9 minut temu, Maximus napisał:

Z tej listy posiadanie narkotyków aż bije w oczy.

Komuś bije w oczy posiadanie narkotyków, komu innemu gwałt albo korupcja wśród wysokich urzędników. To ostatnie to obstawiam, że całej europejskiej elicie politycznej i dziennikarskiej/prawoczłowieczej.

Nie bardzo mi się chce dyskutować, bo wolę rozwiązania działające w praktyce od tego, co istnieje tylko w teorii, a model singapurski działa w praktyce, więc... ;)

1 minutę temu, darekp napisał:

To ostatnie to obstawiam, że całej europejskiej elicie politycznej i dziennikarskiej/prawoczłowieczej.

Nie no, te pierwsze pewnie też... :lol:

2 minuty temu, darekp napisał:

Nie bardzo mi się chce dyskutować, bo wolę rozwiązania działające w praktyce od tego, co istnieje tylko w teorii, a model singapurski działa w praktyce, więc...

Na pewno lepszy Singapur niż eurokołchoz, w tej kwestii raczej nie trzeba zbyt wiele dyskutować. :P

19 minut temu, Astro napisał:

Dalej już mi się nie chce, bo szkoda czasu. Maximus, wrzuć trochę na luz, bo przegrzewają Ci się obwody. Wkładasz mi w usta coś, czego nigdy nie powiedziałem, a to jest coś, czego cholernie nie cierpię. Aby nie powodować niepotrzebnych zmagań (ukłon @Mariusz Błoński ;)) EOT.

Ciężka sprawa, jak widzę :) Dzięki za ukłon :)

Jeszcze wracając do kwestii "spekulantów", o których była w tym wątku nieraz mowa. Kilka dni temu Youtube podpowiedziało mi filmik (chyba to był ten: https://www.youtube.com/watch?v=0TuYpf2Yass, ale nie chce mi się odsłuchiwać go drugi raz, żeby się upewnić), w którym autor wyjaśnia, że George Lucas nie miał zamiaru kręcić dalszych epizodów Gwiezdnych Wojen po zrobieniu pierwszych sześciu i za prace nad kolejnymi filmami zabrał się dopiero wtedy, gdy - i wyłącznie dlatego, że - Disney wyraził chęć kupna Lucasfilmu. Po prostu  po to, aby "podbić" notowania akcji sprzedawanej firmy. A więc SPEKULANT pełną gębą(!). I co, polecą głosy potępienia na niego (ileż to głodnych dzieci można by nakarmić za "wyspekulantowane" miliony/miliardy)? :)

Edited by darekp

Ba, można przecież kontrolować "produkcję" i czerpać z tego zyski choćby w postaci akcyzy - będzie przecież zysk*, prawda? ;)

Ano będzie, pomysł stary jak świat.

* Mam nadzieję, że każdy doskonale wie, że "zysk" jest tylko pozorny, bo koszty społeczne itd. zeżrą to z ogromną nawiązką.

Koszty społeczne można wyeksportować za granicę do Chin ;)
Hasło: "wojny opiumowe".

W dniu 30.06.2022 o 12:24, Maximus napisał:

Moim zdaniem każdy dorosły pali, pije i bierze na co ma ochotę. O "dziwota" nawet pomimo tego, że wiele rzeczy jest nielegalne ludzie i tak mają do nich dostęp. Obławiają się przy tym mafie, różne męty społeczne i dilerzy. Lepiej, żeby było to dozwolone i wiadomego pochodzenia niż przemycone nie wiadomo skąd i kto wie co w składzie.

Ciekawostka: jako rozcieńczalnik do street drugs powszechnie stosuje się chinę. Czyli pierwszy chinolon. Większość ciężkich przypadków "rozpadających się" narkomanów to zasadniczo efekt tego dodatku. Bogaci gwiazdorzy rocka mogą ćpać całe życie w niezłym zdrowiu - stać ich na dobry towar.
Dlatego narkotyki powinny być dostarczane dorosłym narkomanom za darmo, ale to nie przejdzie - kartele wydawały miliardy na wsparcie kampanii walki z narkotykami.

Bardzo mało zrobiono w kierunku stworzenia bezpieczniejszych form podawania narkotyków - wiadomo na przykład, że zmiana form podawania na doustną minimalizuje ryzyko powstania uzależnień.

W dniu 1.07.2022 o 16:53, thikim napisał:

Kasparowa (190IQ) też wrzucacie do worka głupich? 

Kasparow nie ma tyle i raczej nigdy nie miał.

Tak - Kasparow jest za BTC i to mocno

Nie należy mylić inteligencji z mądrością.
Jak usłyszałem o BTC to uznałem że jest to tak głupia idea, że nawet nie chcę znać algorytmu który to realizuje :P
Po czym powiedziałem, że jeśli bitcoin odniesie widoczny sukces to błyskawicznie zostanie zabroniony, z oczywistych powodów.

Za pewien czas nikt nie będzie pamiętał po ile jest BTC - więc dodaję cenę: 18-21k to jest cena BTC w ostatnich dniach.

To może być efekt padania innych krypto, wyznawcy ciągną do ostatniego bastionu, oraz paniki inflacyjnej.

Tylko jak ja pewnego dnia sprzedam z dużym zyskiem - to nie płaczcie że świat jest niesprawiedliwy. Bo to nie świat jest niesprawiedliwy tylko głupi ludzie zawsze robią sobie sami krzywdę.

To znaczy osoby które odkupią to BTC potem?
A jeśli większych głupków już nie będzie?

4 godziny temu, Astro napisał:

Swoją drogą jesteś pewien, że wiesz co importujemy z tymi chińskimi plastikowymi zabawkami? ;)

Jestem pewien że sprzęt dla audiofili zawiera w opakowaniu substancje euforyzujące i LSD - wystarczy poczytać recenzje ;)

Edited by peceed

Czas rozpocząć jakiś projekt związany z kopaniem. Kopałem zresztą nie raz ale zawsze były ważniejsze sprawy w życiu a teraz już: dom, emerytura - główne cele finansowe w życiu spełnione - można zająć się na spokojnie rzeczami odkładanymi zarówno z powodu braku czasu jak i miejsca w mieszkaniu.
Zatem rozpoczynam kopanie. Myślalem nawet czy by się nie dało jakiejś jednej strony zrobić gdzie z automatu by szły wyniki ale okazało się to nie aż takie proste.
Na razie zestaw wygląda bardzo ubogo: dwie stare karty graficzne pozostałe po komputerach stacjonarnych ale jest możliwość rozbudowy do kilkunastu kart graficznych. System do kopania zainstalowany.
Celem projektu jest dowieść że w długiej skali czasowej to będzie wyjątkowo opłacalne przedsięwzięcie. Generalnie kopię BTC, chociaż czasem kusi żeby to zmieniać.
Wyniki na dziś (można przyjąć za start projektu 23.07.2022, ale to umowne bo były przerwy i różne problemy po drodze):
Liczmy tylko to co na portfelu wewnętrznym czyli: 2035 satoshi, tam przybywa raz, czasem dwa razy na dobę. Wyniki będę wrzucał ale nie za często, raczej raz na tydzień średnio.
Zrzut-ekranu-2022-07-25-082418 — ImgBB (ibb.co)
Za ogrzanie Polski zimą - nie dziękujcie. Zawsze byłem pozytywistą.
Pozytywista był człowiekiem, który trzeźwo patrzył na świat, jego zadaniem było polepszenie sytuacji gospodarczej i ekonomicznej kraju, walka z zacofaniem.

Edited by thikim

Na razie, podczas gdy kiedyś w kopaniu dominowały Chiny i Rosji ... teraz odpada też ta druga: https://decrypt.co/105240/russian-crypto-ban-signed-by-putin

Putin Signs Ban on Crypto Payments in Russia

The drastic move comes after mixed signals from Russia’s leaders and regulators.

Może lepiej NFT - dołączyć do ludzi sprzedających sobie: https://stealthoptional.com/crypto/nft-sales-nft-wash-trading/

Most NFT sales are people buying their own NFTs, evidence suggests

Może na Marsie zadziała?

y3866evr9fd91.png

W międzyczasie można sprzedać rodzinę i znajomych

x5ipEon.jpg

Albo doprowadzić kraj na szczyt

slp4us7bqbc91.jpg

Jarek, to jebnie i nie piszę o BTC tylko o tym za co kupujesz chleb, wodę i to wszystko czego Ci do życia potrzeba :)
To ma wbudowany taki schemat że co te kilkanaście lat jest problem.
Problem był w okolicy 2008 (wtedy Polsce się udało ale gdzie indziej nie było tak wesoło).
Problem jest teraz w okolicy 2022 i tu się już Polsce nie uda.
I tak co kilkanaście lat jest problem bo tak działa system finansowy z drukowaniem kasy przez polityków (nawet a może zwłaszcza jak robią to poprzez banki).
Garść statystyk: jest 21 mln BTC, nie da się dodrukować więcej i większość już "wydrukowano". Nie ma spalania, ale ciągle gdzieś te małe kwoty giną na kontach ludzi. 
Jest 2668 miliarderów, 56 mln milionerów (USD). Nie każdy milioner będzie miał 0,5 BTC. Nie każdy miliarder będzie miał 20k BTC.
Ludzi jest te 7 mld. 0,003 BTC - tyle wychodzi średnio na człowieka. 300 000 satoshi. Ale praktycznie będzie mniej.
Miliarderów w miarę utraty wartości przez USD będzie coraz więcej, tak samo milionerów. Złotówka zaś traci jeszcze szybciej.
BTC mógłby umrzeć gdyby umarł internet. Źle napisałem. Internet może umrzeć. Żeby padł BTC musi umrzeć każda elektroniczna forma komunikacji między ludźmi. Bo nie jest wielkim problemem przerzucić coś do innej sieci niż internet.

No więc kiedy mogłaby paść każda elektroniczna forma komunikacji? Tylko gdyby padła ludzkość. Ale jak padnie ludzkość to wszystko przestanie mieć znaczenie, dolary i złotówki też. I nawet złoto.

Edited by thikim

Złoty rzeczywiście nie wygląda najlepiej, byli bitcoinerzy obecnie raczej kupują USD - z ostatnich dni:

https://newsroompost.com/auto/elon-musks-tesla-sells-75-per-cent-of-its-bitcoin-holdings/5145093.html

Elon Musk’s Tesla sells 75 per cent of its Bitcoin holdings

https://thecryptobasic.com/2022/07/19/the-biggest-off-exchange-btc-whale-has-sold-15500-bitcoin-worth-350-million/

The Biggest Off-Exchange BTC Whale Has Sold 15,500 Bitcoin Worth $350 Million

https://www.binance.com/en/news/top/7157052

Michael Saylor’s MicroStrategy Quietly Dumping Bitcoin (BTC)

Edited by Jarek Duda

Scenariusza typu krypto miejmy nadzieję że nie powtórzy

screenshot-www.etoro_.com-2022.05.12-17_

Waluty czy chociażby tulipany mają jakąś wewnętrzną wartość... dla internetowych tabelek wynosi ona raczej zero

71gmY++-ESL.__AC_SX300_SY300_QL70_ML2_.j

Oczywiście na piramidach finansowych szczególnie góra piramidy np. osoby wpływowe mogą sporo "zarobić" - w sensie: wyciągnąć prawdziwe pieniądze włożone przez krypto-frajerów ...

Zobaczymy jak to się zakończy ... https://www.reuters.com/legal/transactional/elon-musk-sued-258-billion-over-alleged-dogecoin-pyramid-scheme-2022-06-16/

Elon Musk sued for $258 billion over alleged Dogecoin pyramid scheme

On też wykorzystywał swoją pozycję do innych przekrętów np. cyrk z Twitterem: https://www.businessinsider.com/elon-musk-could-lose-tesla-stock-go-prison-over-twitter-2022-7?IR=T

Elon Musk could go to prison and lose control of his Tesla stock if he doesn't comply with a court order in Twitter's suit, legal expert says

ps. Obrazowe wytłumaczenie różnicy między inwestycją o potencjalnie dodatniej sumie ... i krypto - zawsze o ujemnej:

0swkmprgepb91.png?width=640&crop=smart&a

Tak, to prawda - osoby wpływowe wykorzystują swoją pozycję żeby na tym zarabiać. 
Na przykład:
Prof. Adam Glapiński to milioner. Oto ile zarabia prezes NBP - Money.pl
Czy pieniądze tego Pana to się wzięły z powietrza czy też z naiwnych frajerów (pod przymusem) jak pisałeś? :)
Znajdź jedną różnicę. Ano jest: na krypto ludzie oddają dobrowolnie, chcą krypto i dostają krypto, a na Glapińskiego płacą pod przymusem, chcą niskiej inflacji i dostają wysoką  inflację.
A ten premier, jak mu tam? Co wziął obligacje z inflacją mimo iż powinien z inflacją walczyć :)
W pełni zgoda - zarabiają na frajerach - ale z tą różnicą że złotówki a nie krypto.
To jebnie jak wiele razy w historii jebło. Np. moja babka miała srebrne złotówki. Kazali oddać do banku. Oddali zwykłe złotówki.
I to tysiące osób tak miało w Polsce. W USA zrobili obywateli w balona na złocie. W końcu to USA - to zobowiązuje żeby okraść frajerów ze złota a nie z jakiegoś srebra.
A pamiętasz książeczki oszczędnościowe z lat 90 tych?
No więc goli ten system finansowo-polityczny ludzi co parenaście lat. A oni ze szczęścia bronią tego systemu jak niepodległości.

BTW. Zapomniałem o Nancy Pelosi. Zrób ustawę, kup akcje, przegłosuj ustawę. Sprzedaj akcje. Tak się zarabia na naiwniakach jak to napisałeś. W prawdziwym życiu a nie w krypto. Zrobili nawet wskaźnik Nancy do kupowania akcji. Ale to jest legitne według Twojej grafiki :)

Edited by thikim
  • Upvote (+1) 1

Czy coś mogłoby temu zapobiec? Wyrównać szansę graczy?

Niedoskonałe, ale po to właśnie są regulacje - które powinny kryminalizować np. insider trading.

W dniu 25.07.2022 o 18:27, thikim napisał:

A ten premier, jak mu tam? Co wziął obligacje z inflacją mimo iż powinien z inflacją walczyć :)

To jest całkowicie błędne rozumowanie. Inflacja nie jest absolutnie zła, obecnie dla Polski znacznie gorsze będzie walczenie z inflacją. Źle się stało że PiS dał się w to wkręcić: zarzynanie inflacji stopami procentowymi odbywa się pośrednio poprzez zarżnięcie wzrostu gospodarczego i akcji kredytowej. Efekt i tak będzie znikomy (poza skasowaniem polskich misiów) -  mamy odroczoną podaż pustego pieniądza z akcji covidowych, inflację na całym świecie do dookoła i jeszcze podaż pieniądza z zagranicy w postaci różnych KPO. Do tego następuje mylenie inflacji z drożyzną.
Od bardzo dawna mamy do czynienia z utajoną inflacją w postaci baniek giełdowych na całym świecie, teraz dojdzie do urealniani "zysków" poprzez inflację prawdziwą (mierzoną). Urealnienie kursów nie zajdzie poprzez spadki, tylko poprzez wzrost cen ich produktów dla wszystkich co ma swoją interpretację jako inflacja. Generalnie ludzie mający dostęp do taniego pieniądza przez ostatnie półtorej dekady teraz dymią (* od "dymić" ;) ) całą resztę. Nie ma mechanizmów które mogłyby to zastopować.
My mamy wybór - zbić inflację o kilka procent i zarżnąć wzrost gospodarczy albo go nie zarzynać i pozwolić się rozwijać polskim firmom.

W dniu 26.07.2022 o 11:40, Astro napisał:

Thikim, to ty nie jesteś już za pis? Przecież wybraliście całą tę ekipę w d***kratycznych wyborach.

Chętnie się dowiem co PiS popsuł w Czechach i generalnie jakie błędy popełnili Czesi na tle świata/europy. Czy może lepiej jednak przyjąć, że to kwestia własnej waluty średniej wielkości.
Notabene od władzy PiS-u coraz bardziej zaczynam się bać powrotu opozycji. Która wsławiła się przedłużeniem kryzysu o kilka lat w sytuacji gdy kraj doznał rekordowych transferów środków strukturalnych z UE, i brandzlował się brakiem technicznej recesji uzyskanej dzięki własnej walucie (porno spoty o zielonej wyspie) gdy realnie kryzys dotknął nas w podobnym stopniu co resztę krajów.
Jak się nie obrócisz, d*pa z tyłu.

Edited by peceed