Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Jajcenty

Gluten - starczych narzekań ciąg dalszy

Recommended Posts

image.png.762bb759f840abdbd75f24ac87eb0eb0.png

I teraz nie wiem... chodzi o to że proszek do pieczenia nie ma glutenu? Czy też istnieje specjalny proszek do pieczenia ciast z mąk bezglutenowych?

Idę pić wódkę.... bezglutenową.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Mariusz Błoński napisał:

Są bezglutenowe proszki do pieczenia.

Do dzisiaj nie miałem co do tego wątpliwości. :D Proszek do pieczenia był dla mnie tak samo bezglutenowy jak sól albo piasek. A tu proszę, takie zaskoczenie.

Autor przepisu to cienias. Skoro jest to przepis z diety ketogenicznej, to zastępowanie bialka (glutenu) węglowodanami jest bez sensu i zwiększa ryzyko przypadkowego wyjścia z ketozy.

Lepiej użyć "amoniaku" do pieczenia czy po prostu sody oczyszczonej, która jest składnikiem aktywnym proszku do pieczenia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Często do proszku do pieczenia dodawana jest mąka pszenna.  Np. mam pod ręką dwa proszki do pieczenia Oetkera.

Skład:

1. difosforany, węglany sodu, mąka pszenna

2. difosforany, węglany sodu, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...