Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
Jajcenty

Gluten - starczych narzekań ciąg dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

image.png.762bb759f840abdbd75f24ac87eb0eb0.png

I teraz nie wiem... chodzi o to że proszek do pieczenia nie ma glutenu? Czy też istnieje specjalny proszek do pieczenia ciast z mąk bezglutenowych?

Idę pić wódkę.... bezglutenową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Są bezglutenowe proszki do pieczenia. Do mąk jak najbardziej glutenowych. :) Oczywiście do tych bezglutenowych także.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Mariusz Błoński napisał:

Są bezglutenowe proszki do pieczenia.

Do dzisiaj nie miałem co do tego wątpliwości. :D Proszek do pieczenia był dla mnie tak samo bezglutenowy jak sól albo piasek. A tu proszę, takie zaskoczenie.

Autor przepisu to cienias. Skoro jest to przepis z diety ketogenicznej, to zastępowanie bialka (glutenu) węglowodanami jest bez sensu i zwiększa ryzyko przypadkowego wyjścia z ketozy.

Lepiej użyć "amoniaku" do pieczenia czy po prostu sody oczyszczonej, która jest składnikiem aktywnym proszku do pieczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Często do proszku do pieczenia dodawana jest mąka pszenna.  Np. mam pod ręką dwa proszki do pieczenia Oetkera.

Skład:

1. difosforany, węglany sodu, mąka pszenna

2. difosforany, węglany sodu, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...