Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Gdy jest gorąco, wzrasta liczba samobójstw

Rekomendowane odpowiedzi

Chłodne i deszczowe lato nie należy do przyjemności, jeśli jednak wziąć pod uwagę ostatnie doniesienia psychiatrów, lepiej, by nie było zbyt gorąco. Okazuje się bowiem, że gdy wzrasta temperatura, wzrasta też liczba popełnianych samobójstw.

Naukowcy z londyńskiego Instytutu Psychiatrii przeanalizowali ponad 50 tysięcy przypadków samobójstw z Anglii i Walii, odnotowanych w latach 1993-2003. Okazało się, że ich odsetek wzrastał, kiedy średnia temperatura dobowa przekraczała 18 stopni Celsjusza (British Journal of Psychiatry).

Każdy dodatkowy stopień powyżej osiemnastki oznaczał 4-procentowy skok liczby skutecznych zamachów na własne życie. Jeśli wziąć pod uwagę gwałtowne samobójstwa, wzrost był jeszcze wyraźniej zaznaczony. Każdy kolejny stopień wiązał się z dodatkowymi 5 procentami.

Dr Lisa Page podaje kilka powodów, dla których się tak może dziać. Najprawdopododobniejsze jest wyjaśnienie fizjologiczno-psychologiczne. U niektórych osób ekstremalnie wysokie temperatury wzmagają po prostu poirytowanie, agresję i impulsywność. Zaobserwowane zjawisko może też być powiązane z poziomem kontrolującej nastrój serotniny. W miesiącach letnich jej stężenie w mózgu spada. Ponadto gdy jest gorąco, ludzie piją więcej alkoholu.

Pani doktor wyklucza, że ludzie targają się na życie, ponieważ wpadają w przygnębienie, widząc, jak dobrze bawią się podczas wakacji inni. Efekt ograniczał się bowiem głównie do wyjątkowo upalnych dni, a nie do lata jako takiego. Podczas fali upałów z 1995 roku odsetek samobójstw wzrósł np. o 46,9%. Podobnego zjawiska nie odnotowano już w 2003 roku, ponieważ wysokie temperatury pojawiły się w dwóch rzutach, a organizm miał czas na zaadaptowanie się do nowych warunków.

W 11-letnim okresie popełniono w Anglii i Walii 56.623 samobójstwa (13,3 dziennie). Trzy czwarte samobójców to mężczyźni. Najwięcej przypadków targnięcia się na własne życie odnotowywano 1 stycznia. Najgorszym dniem był poniedziałek, do końca tygodnia liczba samobójstw zmniejszała się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy osiemnastu stopniach to dziewczyny zaczynają chodzić w miniówkach o romans nie trudno o czym ich facet dowiadywał sie w niedzielę gdy niechciała z nim iść do koscioła , pił do wieczora a potem na złość dziewczynie popełniał samobójstwo ( to był już poniedziałek rano) , jeśli dobrze zapił to we wtorek już miał inny powód bo szef go z roboty wylał (ale z powodu pracy pęd do samobójstwa jest mniejszy ;D)

W środę to juz tylko ci co z powodu dziewczyny , dobrej pracy i kredytu do spłacenia. Czwartek tylko kredytu. W piątki to tylko nieliczni z uwagi na możliwości  poznania nowej laski w sobotę. I koło się zamyka bo znów w niedzielę od kogoś odejdzie dziewczyna 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BEZ EKOLOGII,WEGETARIANIZMU,ODNAWIALNEJ ENERGII ZGINIECIE JAK DINOZAURY.ANTYEKOLODZY=DO CZARNOBYLA-ZMIANY KLIMATU TO GŁÓD,SUSZE,POWODZIE,200% WIECEJ HURAGANÓW...

 

KATASTROFA KLIMATYCZNA TO NOWY POTOP-KARA ZA GRZECH=BRAK EKOLOGII,WEGETARIANIZMU,ODNAWIALNEJ ENERGII

 

PROGRAM ZIELONYCH:EKOLOGIA,WEGETARIANIZM,ODNAWIALNA ENERGIA ALBO LOS DINOZAURÓW=ZMIANY KLIMATU,SUSZE,HURAGANY,GŁÓD,BIEDA

ZIELONI OSTRZEGAJĄ:RATUNEK W EKOLOGII,WEGETARIANIŹMIE,ODNAWIALNEJ ENERGII=ZMIANY KLIMATYCZNE SĄ FAKTEM-ANOMALIE KLIMATYCZNE-GWAŁTOWNE ZIMY,UPAŁY,SUSZE,PORYWISTE WIATRY,GWAŁTOWNE OPADY

Naukowcy są zdania, że przyczyną globalnych zmian klimatu są emisje przemysłowe, a największym elementem wpływu ludzi na klimat są gazy cieplarniane. W efekcie ludzi mogą czekać częstsze fale upałów, susze, zjawiska ekstremalne związane z obiegiem wody w przyrodzie, np. związane z nimi pożary, wysokie temperatury, zmiany w wegetacji i podniesienie poziomu mórz np. skrajne zjawiska jak upały i fale zimna W wielu miejscach w Europie latem 2003 roku zanotowano temperaturę 38 stopni C. We Francji zmarło z powodu upałów 14.800 ludzi, głównie osób starszych. W Wielkiej Brytanii zanotowano o dwa tysiące więcej zgonów niż zazwyczaj o tej porze roku. We Włoszech zmarło o ponad cztery tysiące osób więcej, w Portugalii o 1.300 więcej, a w Holandii o ponad 1.000.

?Zielonych? interesuje jeszcze kwestia - braku uzależnienia nas - konsumentów od niszczącej świat ?cywilizacji ropy? - poprzez. m.in. efekt cieplarniany powodujący anomalie pogodowe jak: podniesienie poziomu oceanów, huragany, wichury, ulewne deszcze, powodzie, susze, wielkich koncernów korumpujących polityków i media i działających dla zysku na naszą szkodę, np. hamując rozwój energii odnawialnych (zasoby energii geotermalnej, słońca i wiatru przy dzisiejszych niedoskonałych urządzeniach i technologiach 30 - krotnie przekraczają maksymalnie przewidywane potrzeby energetyczne świata).

PRZYSZŁOŚĆ=ENERGIA ODNAWIALNA=ZASOBY 1000X PRZEKRACZAJĄ POTRZEBY ŚWIATA.

NP.POLSKIE ZASOBY ENERGII Z DOŚĆ KONWENCJONALNEGO ŹRÓDŁA ODNAWIALNEJ ENERGII JAK BIOMASA 10-CIO KROTNIE PRZEWYŻSZAJĄ POTRZEBY ENERGETYCZNE POLSKI, PODOBNIE ZASOBY ENERGII GEOTERMALNEJ RÓWNIEŻ OKOŁO 10 - CIO KROTNIE PRZEWYŻSZAJĄ POTRZEBY. POKRYCIE KOLEKTORAMI SŁONECZNYMI DZISIEJSZEJ 25% POWIERZCHNI TERENÓW ZABUDOWANYCH DOSTARCZYŁOBY WYSTARCZAJĄCEJ ILOŚCI ENERGII.

Chociaż Energetyka Odnawialna też podlega pewnym ograniczeniom środowiskowym (np. nadmierne skupisko elektrowni wiatrowych może powodować np. hałas, zmiany krajobrazu, zmiany klimatyczne - np. podniesienie temperatury na skutek osłabienia wiatru) i napotyka na opór lobby surowcowego i czerpiącego zyski z eksploatacji przestarzałych i szkodliwych społecznie, zdrowotnie i środowiskowo technologii.

Energetyka Odnawialna stwarza także nowe lokalne miejsca pracy i powoduje rozwój gospodarczy (np. elektrownie wiatrowe są atrakcją turystyczną).

EKOLOGICZNE CZYSTE PALIWA,POJAZDY NA ENERGIE ODNAWIALNA-ludzkość na skraju kolejnego przełomu technologicznego-póki co np. paliwa wodorowe pochodzą tez z konwencjonalnych elektrowni-węglowych lub atomowych więc powodują tez zanieczyszczenia tylko w sąsiedztwie elektrowni ZAMIAST NP. ENERGII SŁONECZNEJ CZYSTEJ I DOSTĘPNEJ ZA DARMO - TYLKO KONCERNY NIE CHCĄ PRZESTAĆ ISTNIEĆ GDY ICH PALIWA STANĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE LUDZIOM

ENERGIA SŁONECZNA CZYSTA I DOSTĘPNA ZA DARMO-LECZ NIEZYSKOWNA DLA KONCERNÓW

W zawodach pojazdów słonecznych samochody jeżdzą ponad 300km/h,samolot obleciał ziemie itp.,nie ma tez problemów z magazynowaniem, tylko koncerny nie chcą przestać istnieć gdy ich paliwa staną się niepotrzebne ludziom

np. pierwszy komputer ważył kilka ton i zajmował ogromna halę, wykonując operacje na poziomie dzisiejszego kalkulatora. Nakłady i zainteresowanie jakąś dziedziną techniki powoduje postęp, miniaturyzację, obniżkę kosztów i zwiększenie dostępności...

 

NP. USA ZMIERZA DO ZAGŁADY ŚWIATA-Z NAJWIEKSZA EMISJA ZANIEFCZYSZCZEN,ZUZYCIEM ROPY,WODY,SUROWCÓW - NA SKUTEK TYCH DZIALAN LICZBA HURAGANOW PODCZAS OSTATNICH 5 LAT ZWIĘKSZYŁA SIĘ 2 KROTNIE, Z NP. HURAGANEM KATRINA, KTÓRY ZATOPIŁ AMERYKAŃSKIE MIASTO NOWY ORLEAN!

 

ZMIANY KLIMATYCZNE TO NIE JEDYNE ZAGROZENIE-WYBIERZ WEGETARIANIZM-ZDROWSZA EKOLOGICZNA DIETA- JEDZENIE MIĘSA TO PRZYCZYNA UPADKU CYWILIZACJI - PRZEMOCY, WOJEN, OKRUCIEŃSTWA, CHORÓB (RAK, ZAWAŁY, OTYŁOŚĆ, MIAŻDZYCE, CUKRZYCE), GŁODU, SUSZ,ZMIAN KLIMATU, EROZJI GLEBY, ZATRUCIA WODY I SKAŻENIA ŚRODOWISKA

Każdego roku ludzie zabijają ponad 40 miliardów zwierząt hodowlanych a także olbrzymią ilość ryb oraz zwierząt dzikich. - niepotrzebnie szkodząc środowisku i swojemu zdrowiu. Pokarm, który pochodzi z bólu i cierpienia nie powinien służyć człowiekowi do jedzenia. Świat jest pełen warzyw, owoców, ziaren zbóż, orzechów itp. wspaniałego pożywienia dla wszystkich istot. - nie trzeba przelewać krwi aby żyć.

PRZEMYSŁ MIĘSNY jest współodpowiedzialny za: Panujący na świecie głód! Śmierć milionów ludzi umierających z powodu ataków serca, wylewu, cukrzycy i raka! Wycinanie ogromnych obszarów lasów pod pola uprawne! Skażenie środowiska na dużą skalę (gleba, woda, powietrze)! Powstanie chorób, zagrażających milionom ludzi np. BSE, SARS, tzw. Ptasia Grypa, itd...! Kolosalne zużycie światowych zasobów wody pitnej! Powstawanie kwaśnych deszczów! Powiększanie się dziury w warstwie ozonowej! Powodowanie nieodwracalnej erozji gleby na dużą skalę! Przekształcanie się znacznych obszarów Ziemi w pustynię! Szybko postępujące globalne ocieplenie! Doprowadzanie do śmierci oceanów!

 

ESKIMOSI JEDZĄCY PRAWIE SAMO MIĘSO NIE DOZYWAJĄ NAWET 25-35 LAT.

Obecnie 826 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i niedożywienia - z czego 792 miliony w krajach rozwijających się oraz 34 miliony w krajach uprzemysłowionych. 2 miliardy ludzi (czyli 1/3 populacji) nie dysponuje dostateczną ilością pożywienia. Każdego roku 12 milionów dzieci umiera na choroby związane z niewłaściwym odżywianiem.

Prawda jest taka, że w krajach, których mieszkańcy umierają z głodu, uprawia się zboża, które są następnie eksportowane i przerabiane na paszę dla zwierząt hodowlanych krajów zachodnich. Etiopia dotknięta zarazą w 1984, uprawiała w tym czasie zboża z przeznaczeniem dla europejskich zwierząt hodowlanych, podczas gdy jej ludność umierała z głodu. Wstrząsające jest to, iż 80% głodujących na świecie dzieci żyje w krajach, gdzie istnieje nadwyżka produkowanej żywności, produkowanej niestety dla zwierząt, które zostaną zjedzone przez zaledwie 480 milionów ludzi z krajów bogatych.

Do takiego stanu rzeczy przyczynia się przede wszystkim niewyobrażalne marnotrawstwo pokarmu roślinnego, z którego "produkuje się" mięso.

Aby otrzymać 1kg mięsa, hodowane zwierzę musi zjeść prawie 10 kg paszy lub innego pokarmu roślinnego. Stąd blisko 90% upraw na świecie (w tym obszary pastwisk) przeznaczonych jest na produkcję pokarmu dla zwierząt!

A oto kilka przykładów tego niesłychanego marnotrawstwa człowieka:

Z tego samego kawałka ziemi, można uzyskać pokarm sojowy dla 60 osób, lub zaledwie 2 osób spożywających pokarm mięsny.

1 akr ziemi = 20.000 funtów ziemniaków, 165 funtów wołowiny

amerykański przemysł mięsny wytwarza 158 milionów ton odchodów rocznie

hodowla bydła - nr.1 na liście przyczyn zanieczyszczenia wód w USA

75% zbóż wysyłanych do krajów trzeciego świata zużywa się na wyżywienie bydła

kraje stojące najwyżej pod względem spożycia produktów zwierzęcych to również kraje z najwyższym wskaźnikiem zachorowań na raka, choroby serca, cukrzycę, osteoporozę

50% mężczyzn jedzących mięso umiera z powodu chorób serca, 4% mężczyzn nie spożywających żadnych produktów zwierzęcych umiera na zawał

80% inspektorów hodowli kurcząt USDA nie spożywa drobiu

Amerykanie spędzają ponad miliard godzin w korkach ulicznych rocznie

ponad 8 milionów ton ropy wylewa się każdego roku do oceanów

tylko 1 na 10 małych szympansów przeżywa podróż z dżungli do Zoo

miliard zwierząt zabija się każdego roku podczas eksperymentów

1 tona papieru z odzysku oszczędza 17 drzew, 7000 galonów wody oraz ilość energii wystarczającej do ogrzewania przeciętnego domu przez pół roku

 

Fala niezwykłych upałów, gwałtownych zmian pogody, deszczów i huraganów oraz powodzi, które klimatolodzy tłumaczą jako następstwo efektu cieplarnianego i globalnych zmian klimatycznych, spowodowały wiele ofiar na całym świecie.

 

Ulewne deszcze tropikalne sparaliżowały w czwartek największe miasto Nigerii, 9-milionowe Lagos; ludzie brodzili na ulicach śródmieścia po kolana w wodzie.

 

W Afganistanie 565 osób straciło życie w powodziach, które spowodowane zostały przez niezwykłe ulewy we wschodniej części kraju.

 

W Pakistanie od ubiegłego weekendu cyklon Yemyun pochłonął 256 śmiertelnych ofiar. Na skutek zniszczeń, będących następstwem szalejących wichrów i powodzi, ucierpiało 800 tys. mieszkańców, którym pomoc niosą wojskowe ekipy ratownicze.

 

Jak ogłosiła w czwartek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), na skutek bezpośrednich lub pośrednich następstw zmian klimatycznych w Azji i na wyspach Oceanu Spokojnego ginie co roku 77 tys. ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WEGETARIANIZM=RECEPTA NA BRAK OTYŁOŚCI=BEZ MIĘSA=ZDROWIE+URODA,BRAK CHORÓB:RAKA,

SERCA,ŻOŁĄDKA MIAŻDZYC,ZAWAŁU,WYLEWU,CUKRZYCY,90%ZATRUĆ,OTYŁOŚCI,BSE(SZALONE KROWY)PTASIEJ GRYPY,SARS,PRYSZCZYCY(ŚWINIE)PASOŻYTÓW= o99%MNIEJ CHORÓB SERCA,95%mniej raka-dane z najszacowniejszego pisma medycznego "British Medical Journal" =wyniki z 13 lat badań stanu zdrowia 11 tys. osób-wegetarian. Badania nazwane"Studiami Oksfordzkimi", określiły pozytywne konsekwencje zdrowotne diety wegetariańskiej.

 

WEGETARIANIZM=RADOŚĆ JEDZENIA BEZ CHORÓB,ZABIJANIA=SMACZNIEJ,ZDROWIEJ,SZYBCIEJ,

TANIEJ=SŁAWNI WEGETARIANIE:Pamela Anderson,Briggite Bardot, Kate Winslet, Tina Turner, Kim Basinger+ Dustin Hoffman, Bryan Adams, David Duchowny, Moby,Bono(U2),Leonard Cohen, Bob Dylan, John Cage, Johny Rotten, Beastie Boys, JaRule, KRS-One, RZA, Bruce Lee...Jezus, Platon,Sokrates, LeonardoDaVinci,Newton,Darwin, Einstein,Edison,Tesla,Kafka, Tołstoj,Wolter, Ghandi, Twain, Rifkin

 

WEGETARIANIE SĄ SZCZĘŚLIWSI,ZDROWSI=MAJĄ SPOKOJNE SUMIENIE NIE CHORUJĄ=BEZ MIĘSA= BEZ WSZYSTKICH WEGETARIANIE NIE PIJĄ ALKOHOLU,NIE PALA,NIE NARKOTYZUJA SIĘ

NAJLEPIEJ NIE CHOROWAĆ=JAK? WIECZNIE CHORZY POLACY:MIESO,MLEKO,WÓDKA,PAPIEROSY,KAWA=LEPIEJ ZYĆ ZDROWO I NIE CHOROWAĆ,ZAPOBIEGAĆ NIŻ BEZSKUTECZNIE SIĘ LECZYĆ=CZY TO NIE ZNAK BY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO?

 

WEGETARIANOM NIE PSUJĄ SIĘ NAWET ZĘBY,TO PRZEZ MIĘSO? ZMIENIAJACE NATURALNY ZASADOWY ODCZYN SLINY NA KWAŚNY POJAWIA SIE PRÓCHNICA.

 

Organizacje ekologiczne wskazują także, że hodowla zwierząt i produkcja mięsa jest największym źródłem zanieczyszczenia środowiska, w tym szczególnie poprzez erozję gleby powoduje katastrofalne susze i zniszczenie środowiska (np. Grecja jest przykładem erozji gleb na skutek nadmiernego wypasu zwierząt) a mięso np. jest przyczyna głodu w Afryce-ZBOŻA Z GŁODUJACYCH KRAJÓW TUCZA ZWIERZETA W EUROPIE,z 1 ha można wykarmić 60 osób jedzących soje , a tylko 2 jedzące mięso

 

Z punktu widzenia etyki produkcja i sprzedaż mięsa często wiąże się ze zbędnym okrucieństwem i zabijaniem zwierząt.

 

Mięso zawiera 10-1000x więcej szkodliwych substancji niż rośliny kumulowanych ze środowiska (bo na 1 kg mięsa potrzeba 10 kg paszy roślinnej)+szkodliwe pozostałości tuczu i przemysłowego przetwarzania mięsa:konserwanty,antybiotyki,sztuczne hormony i inne dodatki.

 

Ryby kumulują wszystkie skażenia z wody:związki rakotwórcze,toksyczne,metale ciężkie,PCB,powodujące uszkodzenia genetyczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lol, co za teksty. Bez mięsa z pewnością żyłoby się niełatwo. I jak można twierdzić że to ono jest przyczyną wszystkich chorób? I może jeszcze gdyby ludzie mięsa nie jedli to nie mieliby raka? Ktoś chce być wegetarianinem - ok, tylko wada jest taka, że dieta musi być odpowiednio dobrana tak, by człowiek miał wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze, mikroelementy, itp, których dużą część zwykli ludzie czerpią z mięsa.

 

A co do tych upałów i samobójstw - całkiem możliwe. Ja sam mam w lato jakoś bardziej zryty nastrój niż w zimie ;D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak dotąd sądzono, że to zimą ludzie popełniają więcej samobójstw...ponieważ jest szaro i ciemno, być moze się to zmieniło, aczkolwiek statystyki wykazują również, że więcej ludzi popełnia samobójstwo, gdy brakuje im światła lub dzień jest bardzo krótki...

 

a co do wegetarianizmu, to chyba ejsteśmy już od paru dobrych milionów lat zaprogramowani na jedzenie mięsa...taki jest łańcuch pokarmowy, tak mi sie wydaje...ja bynajmniej z parówek nie zrezygnuje... ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiedz co konkretnie należy zrobić , a nie strasz tymi wszystkimi pierdołami - bo jeśli się zdarzą to dotkną również ciebie 8)

Ja jem mięso bo mój organizm przyswaja białko w całości raczej problem jest w braku umiaru.

Za efekt cieplarniany odpowiada słońce bo to ono dostarcza energii i to że jest aktywne to dobrze.

Gdyby ludzie nie jedli mięsa to nie chodowali by zwierząt co doprowadziłoby do tego ze by się nie mnożyły i nie miały schronienia na zimę a poza tym zjedzona krowa staje się człowiekiem co z jej pkt. widzenia jest awansem - pytaniem jest co zjada ludzi???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zjedzona krowa staje się człowiekiem co z jej pkt. widzenia jest awansem -

 

hehe dobre ;)

 

pytaniem jest co zjada ludzi???

 

no ludzi to zjadają np robaczki ;)

 

więc wychodzi na to że zabijąc robaczka zabijamy człowieka  ???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ty ekolog zryty beret masz od tych warzyw... jak przesledzisz sobie ewolucje to zobaczysz ze gdyby nie mieso to nie bylibysmy inteligentniejsi od szympansa... a z ta krowa ktora po zjedzeniu staje sie czlowiekiem to przesada... buhahahahhahahha sie usmielam... przeciez geny sie nie przenosza droga pokarmowa!!!!!!!!! a zmiany klimatyczne to nie jakas plaga czy kara za jedzenie miesa tylko taka jest kolej rzeczy... jeszcez raz prosze o przesledzenie histori naszej planety to sie dowiesz ze okresy zawirowan pogodowych w przeszlosci nie raz wystepowaly nawet zanim ludzie sie pojawili... prawda ze nie szanujemy naszej ziemi ale na jakas wielka kleske to sie nie zapowiada...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WEGETARIANIE NIE PIJĄ ALKOHOLU,NIE PALA,NIE NARKOTYZUJA SIĘ

 

to moze jeszcze powiesz ze alkohol papierosu czy jakiekolwiek narkotyki to tez mieso...buhahahhahahahahhaha... przeciez to z roslin.... a wegetarianie lubia roslinki

 

a pozatym zdrowe to sa chyba tylko te warzywa z wlasnych ogrodkow o ile mieszkamy gdzies zdala od cywilizacji... teraz warzywa sa bardziej modyfikowane niz mieso...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czy w Afryce połowa ludzi popełnia samobójstwo ? A może ponad połowa ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ty ekolog zryty beret masz od tych warzyw... jak przesledzisz sobie ewolucje to zobaczysz ze gdyby nie mieso to nie bylibysmy inteligentniejsi od szympansa... a z ta krowa ktora po zjedzeniu staje sie czlowiekiem to przesada... buhahahahhahahha sie usmielam... przeciez geny sie nie przenosza droga pokarmowa!!!!!!!!! a zmiany klimatyczne to nie jakas plaga czy kara za jedzenie miesa tylko taka jest kolej rzeczy... jeszcez raz prosze o przesledzenie histori naszej planety to sie dowiesz ze okresy zawirowan pogodowych w przeszlosci nie raz wystepowaly nawet zanim ludzie sie pojawili... prawda ze nie szanujemy naszej ziemi ale na jakas wielka kleske to sie nie zapowiada...

 

Spróbój sobie coś przypomnieć jak miałeś roczek ....

Co , nic nie pamiętasz ??

A co robiłeś 16 maja 2007 o trzynastej 27 też nie pamietasz ??

 

To przestań pieprzyć o historii ziemi bo ona jest jeszcze trudniejsza do przypomnienia.

 

Co do inteligencji to pamiętaj że 5% masz genom inny niż ryba a i tak krótszy niż genom ryżu. Poza tym warto zwrócić uwagę że ludzie którzy dużo wiedzą mało mówią bo zdają sobie sprawę z przepaści umysłowej rozmówcy (braku wspólnego języka).

 

Co do krowy która staje się człowiekiem też racji Ci brak...

Ponieważ połkniety pokarm (spirale DNA) pod wpływem środowiska kwaśnego rozwijają sie ,a następnie enzymy wycinają z niego fragmenty podobne do występujących w organiźmie i zabudowywują (to dlatego żydzi i arabowie nie jedzą świń) a niedość tego to stres zwierzęcia przed smiercią

wydziela w nim adrenalinę którą następnie przyswajasz po zjedzeniu (dlatego wegetarianie nie jedzą mięsa)

 

Dalej znów piszesz o ''... jeszcez raz prosze o przesledzenie histori naszej planety " to podpowiem

Ci że cała ta historia jest wysana z palca aby uspokoić ludzi i wzbudzić poczucie dominującego , najwyżej zaawansowanego gatunku na tej planecie (a to jest nieprawdą bo:

1. Były wcześniej dużo bardziej rozwiniete cywilizacje na ziemi przed naszą

2. Są gatunki które wyewulowały inaczej niż saki (UFO)

3. Wcale nie jest pewne czy jesteśmy stąd czy tylko tutaj się osiedliliśmy.

4. Prawdopodobnie żyjemy w wielowymiarowej przestrzeni (więcej niż 4) i wiedziemy naraz kilka żyć.

 

Z wyrazami Szacunku A.D.2007.10.03.01.16.57 czasu środkowo europejskiego  ;D 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ponieważ połkniety pokarm (spirale DNA) pod wpływem środowiska kwaśnego rozwijają sie ,a następnie enzymy wycinają z niego fragmenty podobne do występujących w organiźmie i zabudowywują

ROTFL ROTFL ROTFL, Waldi, sam siebie przeszedłeś :))))))

 

btw. co to znaczy "zabudowywują"? Chyba miało być "zabudowywowywawywują"?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ROTFL ROTFL ROTFL, Waldi, sam siebie przeszedłeś )))))

 

btw. co to znaczy "zabudowywują"?

 

Zwyczajnie , enzymy tną rozprostowane DNA pokarmu i transportują do komórek gdzie zabudowywują w miejsce uszkodzonego twojego DNA tak w sekwencjach po 1000 zasad. 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ROTFL ROTFL ROTFL, Waldi, sam siebie przeszedłeś )))))

btw. co to znaczy "zabudowywują"?

Zwyczajnie , enzymy tną rozprostowane DNA pokarmu i transportują do komórek gdzie zabudowywują w miejsce uszkodzonego twojego DNA tak w sekwencjach po 1000 zasad. 8)

No, to pokaż mi przykład takiego zjawiska. Chociaż jeden konkretny przykład.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No, to pokaż mi przykład takiego zjawiska. Chociaż jeden konkretny przykład.

 

Na Discovery był film o tym, a wczesniej o tym gdzieś czytałem.

 

Oprócz enzymów z jednym centrum aktywnym mamy także enzymy allosteryczne. Są to związki mające więcej niż jedno miejsce aktywne, które to miejsca kooperatywnie wiążą cząsteczki substratu, dzięki czemu związanie substratu w jednym miejscu aktywnym indukuje w enzymie zmianę konformacyjną, zmieniającą powinowactwo do substratu w innych miejscach aktywnych. Ten typ enzymów może występować w formie białka  złożonego z wielu podjednostek, z których każda ma miejsce aktywne.

 

- model  indukowanego dopasowania -mechanizm opierający się na dopasowaniu kształtu enzymu do substratu lub odpowiedniej grupy substratów i przekształceniu ich w produkty. Poza tym enzym może zniekształcić substrat wymuszając w nim konformację podobną do stanu przejściowego. Przykładem może być związanie glukozy z heksokinazą.

 

W czasie katalizy enzymatycznej cząsteczka substratu jest wiązana w określonym obszarze cząsteczki enzymu w tzw. centrum aktywnym, w którym w enzymach złożonych znajduje się grupa prostetyczna; tworzy się wówczas kompleks enzym–substrat. Dzięki swoistemu układowi grup chemicznych w centrum, enzym oddziałuje na grupy chemiczne substratu rozluźniając określone wiązanie chemiczne. Po powstaniu produktów reakcji cząsteczka enzymu uwalnia się z kompleksu i po powrocie do formy pierwotnej (w enzymach złożonych po przyłączeniu przenoszonych grup do innego związku) tworzy nowy kompleks z następną cząsteczką substratu itd. 

 

tutaj jest wiecej:http://64.233.183.104/search?q=cache:CtnidcnjblsJ:www.chem.uw.edu.pl/people/AMyslinski/cw13/enzymy.html+enzymy&hl=pl&ct=clnk&cd=7&gl=pl    a wcale wiele się nie na szukałem 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dobra, przepisałeś pierwszy z brzegu podręcznik biologii molekularnej, ale nie widzę tu ani słowa o wchłanianiu przez organizm człowieka całych odcinków DNA do swoich komórek. A teraz podaj mi konkretny przykład, że możliwe jest wycięcie z pokarmu fragmentu DNA o wielkości 1000 bp i wklejenie go do własnego genomu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w żołądku wszystko jest rozkladane... a dna nie jest rozcinane i transportowane gdzies gdzie go potrzebuja... skad te teorie...

a swoja drogo czy pamietasz swoje narodziny... a co robiles tydzien temu???? myslisz ze pamietasz...

najpierw sie doucz biologii a potem wyglaszaj teorie... ja biologia zajmuje sie uz dobrych parenaście lat...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ja biologia zajmuje sie uz dobrych parenaście lat...

 

I co z tego ?? Inni zbierają znaczki, inni oglądają telewizję a wszyscy sie duszą i zatruwają dupianym żarciem, nie jesteś tu po to by zajmować się biologią , tylko zajmujesz się biolgią po to by wspierać życie . Łapiesz . A z drugiej strony szacunek za pamiętanie poprzednich postów starałem się mówić prawdę ,więc i ty znajdziesz te informacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra waldi, koniec gadania, teraz konkrety, bo jak zwykle zbaczasz z tematu: rzucaj ten przykład, kiedy połknięty pokarm jest cięty na fragmenty 1000 bp, które potem wnikają do komórek i włącza się do genomu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Waaaldiiii, gdzie jesteś? zapomniałeś odpowiedzieć w tym temaaacieeee! Hop hop, odpowiedz!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Waaaldiiii, gdzie jesteś? zapomniałeś odpowiedzieć w tym temaaacieeee! Hop hop, odpowiedz!

 

Dobra , podaj maila to jak się wkurzę to ci przyslę zdjecie z książki gdzie to wyczytałem.(muszę poszukać) 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wklej na forum link, daj się wszystkim doedukować

- przecież internet nie jest dobrym źródłem informacji. tak to chyba gdzieś napisałeś. ;D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Większość osób przypuszcza, że szczyt samobójstw przypada na miesiące zimowe. Jednak w rzeczywistości najwięcej zamachów na własne życie ma miejsce na przełomie wiosny i lata, gdy nastroje ludzi powinny się poprawiać, a nie pogarszać. Od dawna zjawisko to intrygowało specjalistów. Teraz naukowcy zidentyfikowali miesiąc, w którym ludzie mają najwięcej myśli samobójczych oraz godzinę, kiedy takie myśli ich nachodzą.
      Naukowcy z University of Nottingham, Harvard University i Uniwersytetu w Amsterdamie przez sześć lat gromadzili kwestionariusze od ponad 10 000 osób w USA, Wielkiej Brytanii i Kanady. Osoby te były pytane o nastrój, myśli oraz kwestie związane z samobójstwem i czynieniem sobie krzywdy.
      Uczeni dowiedzieli się, że szczyt myśli samobójczych przypada na grudzień, a największe niebezpieczeństwo odebrania sobie życia ma miejsce w godzinach pomiędzy 4 a 6. Naukowcy opracowali też model wyjaśniający, dlaczego mija kilka miesięcy pomiędzy szczytem myśli samobójczych, a próbą ich zrealizowania. Zauważyli tez, że w ciągu 6 lat badań doszło do wzmocnienia negatywnego obrazu siebie u badanych.
      Dobrze wiemy, że zimą u ludzi z problemami psychicznymi dochodzi do pogorszenia się nastroju. Zaskoczeniem jest więc fakt, że to wiosną, gdy należałoby spodziewać się poprawy nastroju, mamy do czynienia z największym ryzykiem odebrania sobie życia. Przyczyny takiego stanu rzeczy są złożone, ale nasze badania pokazują, myśli i nastroje samobójcze są najsilniejsze w grudniu, a najsłabsze w czerwcu. Pomiędzy tymi miesiącami istnieje największe ryzyko zachowań samobójczych. Sądzimy, że przyczyną jest fakt, iż stopniowe poprawianie się nastroju i zyskiwanie energii przez ludzi z problemami może pozwolić im na zaplanowanie i zrealizowanie samobójstwa. Dodatkowym czynnikiem może być dokonywanie porównania pomiędzy własnym nastrojem, a nastrojem innych, który poprawia się szybciej, mówi główny autor badań, doktor Brian O'Shea z University of Nottingham.
      Osoby biorące udział w online'owym badaniu wypełniały zadania, za pomocą których specjaliści oceniali ich nastrój. Odpowiadali też na pytania kwestionariuszowe. Badani należeli do jednej z trzech grup. Były to osoby, które w przeszłości próbowały popełnić samobójstwo, osoby, które myślały o samobójstwie lub zadawały sobie obrażenia oraz osoby, które ani same się nie raniły, ani nie myślały o samobójstwie.
      Badania, z wynikami których można zapoznać się na lamach Translational Psychiatry, mogą wskazywać ten okres, w którym interwencja specjalisty może najbardziej pomóc osobom narażonym na próby samobójcze.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Po raz czwarty z rzędu światowe oceany pobiły rekordy ciepła. Kilkunastu naukowców z Chin, USA, Nowej Zelandii, Włoch opublikowało raport, z którego dowiadujemy się, że w 2022 roku światowe oceany – pod względem zawartego w nich ciepła – były najcieplejsze w historii i przekroczyły rekordowe maksimum z roku 2021. Poprzednie rekordy ciepła padały w 2021, 2020 i 2019 roku. Oceany pochłaniają nawet do 90% nadmiarowego ciepła zawartego w atmosferze, a jako że atmosfera jest coraz bardziej rozgrzana, coraz więcej ciepła trafia do oceanów.
      Lijing Cheng z Chińskiej Akademii Nauk, który stał na czele grupy badawczej, podkreślił, że od roku 1958, kiedy to zaczęto wykonywać wiarygodne pomiary temperatury oceanów, każda dekada była cieplejsza niż poprzednia, a ocieplenie przyspiesza. Od końca lat 80. tempo, w jakim do oceanów trafia dodatkowa energia, zwiększyło się nawet 4-krotnie.
      Z raportu dowiadujemy się, że niektóre obszary ocieplają się szybciej, niż pozostałe. Swoje własne rekordy pobiły Północny Pacyfik, Północny Atlantyk, Morze Śródziemne i Ocean Południowy. Co gorsza, naukowcy obserwują coraz większą stratyfikację oceanów, co oznacza, że wody ciepłe i zimne nie mieszają się tak łatwo, jak w przeszłości. Przez większą stratyfikację może pojawić się problem z transportem ciepła, tlenu i składników odżywczych w kolumnie wody, co zagraża ekosystemom morskim. Ponadto zamknięcie większej ilości ciepła w górnej części oceanów może dodatkowo ogrzać atmosferę. Kolejnym problemem jest wzrost poziomu wód oceanicznych. Jest on powodowany nie tylko topnieniem lodu, ale również zwiększaniem objętości wody wraz ze wzrostem jej temperatury.
      Ogrzewające się oceany przyczyniają się też do zmian wzorców pogodowych, napędzają cyklony i huragany. Musimy spodziewać się coraz bardziej gwałtownych zjawisk pogodowych i związanych z tym kosztów. Amerykańska Administracja Oceaniczna i Atmosferyczna prowadzi m.in. statystyki dotyczące gwałtownych zjawisk klimatycznych i pogodowych, z których każde przyniosło USA straty przekraczające miliard dolarów. Wyraźnie widać, że liczba takich zjawisk rośnie, a koszty są coraz większe. W latach 1980–1989 średnia liczba takich zjawisk to 3,1/rok, a straty to 20,5 miliarda USD/rok. Dla lat 1990–1999 było to już 5,5/rok, a straty wyniosły 31,4 miliarda USD rocznie. W ubiegłym roku zanotowano zaś 18 takich zjawisk, a straty sięgnęły 165 miliardów dolarów.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Wraz z postępującym globalnym ociepleniem doświadczamy coraz częstszych i coraz bardziej intensywnych fal upałów. Musimy więc zacząć zadawać sobie pytanie, jaka temperatura jest zbyt wysoka dla człowieka. Odpowiedź na to pytanie nie zależy jednak od samej temperatury, ale również od wilgotności. Ostatnie badania wskazują zaś, że obie te wartości – temperatura i wilgotność – zagrażają nam bardziej, niż dotychczas się spodziewano.
      W 2010 roku naukowcy z Purdue University i University of New South Wales postanowili wyliczyć najwyższą tolerowaną przez człowieka temperaturę mokrego termometru. To temperatura odpowiadająca temperaturze odczuwanej, gdy mokra skóra jest wystawiona na działanie poruszającego się powietrza. Z wyliczeń wynikało, że dla człowieka i większości ssaków śmiertelna jest 6-godzinna lub dłuższa ekspozycja na temperaturę mokrego termometru przekraczającą 35 stopni Celsjusza przy 100-procentowej wilgotności lub 46 stopni C przy 50-procentowej wilgotności. Powyżej tych wartości nasze organizmy nie są w stanie są chłodzić. Jak wyjaśniał wówczas profesor Steven Sherwood z Climate Change Research Centre na University of New South Wales, graniczna temperatura mokrego termometru to po prostu punkt, w którym przegrzejemy się nawet wówczas, gdy staniemy nago w cieniu przed włączonym olbrzymim wiatrakiem i będziemy sączyli napoje.
      Same procesy metaboliczne w naszych ciałach generują około 100 watów podczas spoczynku. Aby schłodzić ciało konieczne jest, by skóra była chłodniejsza od jego wnętrza i by otoczenie było chłodniejsze od skóry. Jeśli warunki te nie zostaną spełnione i temperatura mokrego termometru uniemożliwi skórze oddawanie ciepła, istnieje ryzyko śmiertelnego przegrzania organizmu. Do niedawna jednak znaliśmy tylko teoretyczne wyliczenia temperatury mokrego termometru. Niedawno naukowcy z Pennsylvania State University przeprowadzili eksperymenty na młodych zdrowych mężczyznach i kobietach, by sprawdzić, kiedy połączenie temperatury i wilgotności staje się szkodliwe nawet dla zdrowych ludzi.
      Uczestnicy eksperymentu połknęli niewielką pigułkę telemetryczną, która mierzyła temperaturę wnętrza ich ciała. Następnie siedzieli w komorze, w której powoli zwiększano albo temperaturę labo wilgotność. Badani wykazywali przy tym minimalną aktywność odpowiadającą niezbędnym codziennym czynnościom, jak gotowanie czy jedzenie. Naukowcy obserwowali, kiedy temperatura wnętrza ich ciała zaczynała rosnąć. Wzrost ten, przy nie zmieniających się lub zmieniających się na niekorzystne warunkach może być niebezpieczny.
      Eksperyment wykazał, że górna granica bezpieczeństwa temperatury mokrego termometru wynosi 31 stopni Celsjusza przy 100-procentowej wilgotności powietrza i 38 stopni Celsjusza przy wilgotności wynoszącej 60%.
      Fale upałów na całym świecie zbliżają się lub nawet przekraczają te limity. Musimy też pamiętać, że nawet temperatury i wilgotność poniżej tych limitów mogą poważnie obciążać nasz organizm.
      Naukowcy z Pennsylwanii chcą powtórzyć swój eksperyment, badając osoby starsze. Z wiekiem bowiem nasza tolerancja na upał spada, a biorąc pod uwagę fakt, że z wiekiem pojawiają się też problemy z układem oddechowym czy układem krążenia, jesteśmy narażeni na dodatkowe niebezpieczeństwo.
      Żeby ochronić się przed niebezpiecznym upałem, powinniśmy dobrze się nawadniać i szukać zacienionych miejsc. Pamiętajmy przy tym, że o ile nam dość łatwo spełnić te warunki, to zwierzęta mają znacznie większy problem. Tym bardziej, że wiele z nich pokrytych jest futrem, a ich organizmy nie są w stanie chłodzić się równie efektywnie jak nasze.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Dr hab. Kamila Glińska-Suchocka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podpowiada, jak pomóc kotom i psom przetrwać lato w mieście. Wyjaśnia, które rasy psów najgorzej znoszą upał. Ujawnia też, czy koty są bardziej odporne na temperatury powyżej 30°C.
      Co dla kogo jest upałem?
      Na to, jaka temperatura powietrza jest w przypadku danego zwierzęcia upałem, wpływają różne czynniki, m.in. okrywa włosowa. Z tego względu inna temperatura okaże się krytyczna dla owczarka niemieckiego długowłosego, a inna dla grzywacza chińskiego. Przed wysoką temperaturą lepiej chronione są owczarki, zaś grzywacze chińskie ze swoją skąpą okrywą włosową są narażone zarówno na szybki wzrost temperatury, jak i na poparzenia.
      Wysokie temperatury powierza są szczególnie dużym zagrożeniem dla ras brachycefalicznych, np. buldogów francuskich, mopsów, u których ze względu na budowę układu oddechowego szybko dochodzi do przegrzania - dodaje specjalistka.
      Należy także pamiętać o tym, że upały gorzej wpływają na czworonogi otyłe.
      Jak pomóc zwierzęciu przetrzymać upał w mieszkaniu/domu?
      Gdy nie ma klimatyzacji, można zrobić parę innych rzeczy, np. przed wyjściem do pracy zasłonić okna. Jeżeli mamy rolety zewnętrzne, będą one najlepszą ochroną przed upałami. Jeżeli nie posiadamy rolet zewnętrznych, postarajmy się zasłonić okna roletami wewnętrznymi lub zasłonami, dzięki temu mieszkanie znacznie mniej będzie się nagrzewać - mówi dr hab. Glińska-Suchocka.
      Kolejna rzecz to zamykanie okien. Choć może się zrobić zaduch, różnica temperatury będzie zauważalna. Wietrzenie zaplanujmy na noc. Jeśli mieszkamy z kotem, pamiętajmy o zabezpieczeniu okien siatkami.
      Oprócz tego sprawdzają się wentylatory czy wiatraki. W czasie upału zwierzętom powinno się podawać chłodną wodę (nie może ona być lodowata). Wychodząc, warto zostawić kilka misek w łatwo dostępnych dla czworonoga miejscach.
      Spacer w gorące dni
      W ciągu dnia przy najwyższych temperaturach spacer skracamy i chodzimy z zapasem wody w zacienione miejsca. Porą na dłuższy spacer jest wieczór albo wczesny ranek.
      Upał dla psa i kota
      Dr Glińska-Suchocka tłumaczy, że choć koty są ciepłolubne, to gdy temperatura powietrza jest przez dłuższy czas bardzo wysoka, odczuwają ją one tak samo jak psy. To zaś oznacza, że i psy, i koty należy tak samo chronić przed przegrzaniem. Gdy wróciwszy do domu, stwierdzimy niepokojącą zmianę w zachowaniu czworonoga, a w pomieszczeniach jest wysoka temperatura, powinniśmy się wybrać do weterynarza. W ciepłe dni również pamiętajmy, aby nie zostawiać zwierząt zamkniętych w samochodzie oraz małych, łatwo nagrzewających się pomieszczeniach. To może doprowadzić do ich śmierci! - apeluje specjalistka.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Wyjście z łóżka w ciemny zimowy poranek jest dla wielu nie lada wyzwaniem. Nie ma jednak co robić sobie z tego powodu wyrzutów. Neurobiolodzy z Northwestern University odkryli właśnie mechanizm wskazujący, że zachowanie takie ma biologiczne podstawy.
      Naukowcy zauważyli otóż, że muszki owocówki posiadają rodzaj termometru, który przekazuje informacje o temperaturze z czułków zwierzęcia do bardziej rozwiniętych części mózgu. Wykazali też, że gdy jest ciemno i zimno sygnały te tłumią działanie neuronów odpowiedzialnych za przebudzenie się i aktywność, a tłumienie to jest najsilniejsze o poranku.
      To pomaga wyjaśnić dlaczego, zarówno w przypadku muszek owocówek jak i ludzi, tak trudno jest obudzić się w zimie. Badając zachowanie muszek możemy lepiej zrozumieć jak i dlaczego temperatury są tak ważne dla regulacji snu, mówi profesor Marco Gallio z Winberg College of Arts and Sciences.
      W artykule opublikowanym na łamach Current Biology autorzy badań jako pierwsi opisali receptory „absolutnego zimna” znajdujące się w czułkach muszki. Reagują one wyłącznie na temperatury poniżej strefy komfortu termicznego zwierzęcia, czyli poniżej 25 stopni Celsjusza. Po zidentyfikowaniu tych neuronów uczeni zbadali ich interakcję z mózgiem. Okazało się, że głównym odbiorcą przesyłanych przez nie informacji jest mała grupa neuronów mózgu, która jest częścią większego obszaru odpowiedzialnego za kontrolę rytmu aktywności i snu. Gdy obecne w czułkach receptory zimna zostają aktywowane, wówczas komórki w mózgu, które zwykle są aktywowane przez światło, pozostają uśpione.
      Odczuwanie temperatury to jeden z najważniejszych stymulantów. Podstawy jego działania, jakie znaleźliśmy u owocówki, mogą być identyczne u ludzi. Niezależnie bowiem od tego, czy mamy do czynienia z człowiekiem czy z muszką, narządy zmysłów mają do rozwiązania te same problemy i często jest to robione w ten sam sposób, dodaje Gallio.

      « powrót do artykułu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...