Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk

Rekomendowane odpowiedzi

Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.

Zespół z Uniwersytetu Stanowego Georgii łączył CO z metronidazolem. Okazało się, że tlenek węgla zwiększał skuteczność antybiotyku przeciwko Helicobacter pylori (bakteriom wywołującym wrzody żołądka).

Odkryliśmy, że podanie tlenku węgla z metronidazolem może aż 25-krotnie uwrażliwić bakterie - podkreśla dr Binghe Wang.

Tlenek węgla jest znany głównie jak toksyczny czad, ale jak tłumaczą Amerykanie, jest on także obiecującym gazem medycznym. Nasz organizm naturalnie go wytwarza; dlatego CO jest nam niezbędny i odgrywa istotną rolę w ograniczaniu stanu zapalnego, regulacji komórkowej odpowiedzi immunologicznej na patogeny czy wspieraniu namnażania komórek. Badania wykazały też, że CO wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Podczas eksperymentów Amerykanie zastosowali kaskadowy układ prolekowy, który uwalniał 3 składniki: CO, antybiotyk i fluorescencyjny związek (ten ostatni wykorzystywano do monitorowania wydzielania tlenku węgla).

Autorzy publikacji z pisma Organic Letters wyjaśniają, że dla ich systemu charakterystyczna jest sekwencja 3 reakcji. Uaktywnienie następuje po umieszczeniu w wodzie.

Naukowcy porównywali wpływ na H. pylori samego antybiotyku oraz systemu prolekowego z metronidazolem i tlenkiem węgla.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...