Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk

Recommended Posts

Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.

Zespół z Uniwersytetu Stanowego Georgii łączył CO z metronidazolem. Okazało się, że tlenek węgla zwiększał skuteczność antybiotyku przeciwko Helicobacter pylori (bakteriom wywołującym wrzody żołądka).

Odkryliśmy, że podanie tlenku węgla z metronidazolem może aż 25-krotnie uwrażliwić bakterie - podkreśla dr Binghe Wang.

Tlenek węgla jest znany głównie jak toksyczny czad, ale jak tłumaczą Amerykanie, jest on także obiecującym gazem medycznym. Nasz organizm naturalnie go wytwarza; dlatego CO jest nam niezbędny i odgrywa istotną rolę w ograniczaniu stanu zapalnego, regulacji komórkowej odpowiedzi immunologicznej na patogeny czy wspieraniu namnażania komórek. Badania wykazały też, że CO wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Podczas eksperymentów Amerykanie zastosowali kaskadowy układ prolekowy, który uwalniał 3 składniki: CO, antybiotyk i fluorescencyjny związek (ten ostatni wykorzystywano do monitorowania wydzielania tlenku węgla).

Autorzy publikacji z pisma Organic Letters wyjaśniają, że dla ich systemu charakterystyczna jest sekwencja 3 reakcji. Uaktywnienie następuje po umieszczeniu w wodzie.

Naukowcy porównywali wpływ na H. pylori samego antybiotyku oraz systemu prolekowego z metronidazolem i tlenkiem węgla.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...