Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi

Rekomendowane odpowiedzi

Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.

Trójujemne raki sutka to komórki nowotworowe, charakteryzujące się brakiem ekspresji zarówno receptorów steroidowych (ER/PR; estrogenowych i progesteronowych), jak i receptora HER2. Brak białek receptorowych oznacza, że leki przeciwnowotworowe nie mogą ich namierzyć i podczas leczenia trzeba się uciekać do bardzo agresywnych i toksycznych metod terapii.

Do pokarmów bogatych w asparaginę należą nabiał, serwatka, wołowina, drób, jaja, ryby, owoce morza, szparagi, ziemniaki, orzechy, soja czy pełne ziarna. Niewielkie ilości tego aminokwasu występują w większości warzyw i owoców.

Nasze badanie jako kolejne pokazuje, że dieta może wpływać na przebieg choroby - podkreśla dr Simon Knott z Centrum Medycznego Cedars-Sinai.

Jeśli wyniki zostaną potwierdzone na ludzkich komórkach, ograniczenie ilości asparaginy spożywanej przez pacjentów onkologicznych mogłoby się stać strategią wspomagania istniejących terapii.

Naukowcy z kilkunastu instytucji skupili się na trójujemnych komórkach raka piersi, bo rosną i rozprzestrzeniają się one szybciej od innych typów komórek nowotworowych.

Akademicy podkreślają, że choć większość komórek nowotworowych pozostaje w pierwotnym ognisku, to pewien ich podzbiór dostaje się do krążenia i kolonizuje płuca, mózg i wątrobę. Autorzy publikacji z pisma Nature chcieli ustalić, co je wyróżnia. Okazało się, że obecność syntetazy asparaginy - enzymu wykorzystywanego przez komórki do produkcji asparaginy - w guzie pierwotnym silnie korelowała z późniejszym rozprzestrzenianiem się guza.

Zespół zauważył, że przerzutowanie można było znacznie ograniczyć, obniżając poziom syntetazy asparaginy, podając chemoterapeutyk L-asparaginazę lub wprowadzając dietę eliminacyjną. Kiedy myszom podawano pokarm obfitujący w asparaginę, komórki rakowe rozprzestrzeniały się szybciej.

Nasze wyniki dobitnie sugerują, że zmiany w diecie mogą wpływać zarówno na odpowiedź na pierwotna terapię, jak i na ryzyko, że choroba będzie się kiedyś rozprzestrzeniać - podkreśla prof. Gregory J. Hannon z Uniwersytetu w Cambridge.

Obecnie naukowcy planują wstępne testy kliniczne z udziałem zdrowych osób, które wdrażałyby dietę ubogą w asparaginę. Gdyby dzięki temu dochodziło do spadków asparaginy, kolejnym etapem byłyby badania z udziałem pacjentów onkologicznych.

To studium może mieć znaczenie nie tylko dla raka piersi, ale i dla innych przerzutujących nowotworów - podsumowuje dr Ravi Thadhani z Cedars-Sinai.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...