Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Delfin jednym z najbardziej zagrożonych ssaków Afryki

Recommended Posts

Mało znany afrykański delfin został uznany za jednego z najbardziej zagrożonych ssaków kontynentu. Trafił na listę, na której znajdują się bardziej znane gatunki, jak np. goryl czy nosorożec czarny.

Ostatnie badania przeprowadzone nad słabo poznanym garbogrzbietem atlantyckim ujawniły, że delfin ten jest krytycznie zagrożony. Garbogrzbiet atlantycki, zwany też delfinem zachodnioafrykańskim żyje u wybrzeży Afryki Zachodniej. Jego cechą charakterystyczną jest garb znajdujący się poniżej płetwy grzbietowej. Delfiny te osiągają długość do 2,5 metra, są płochliwe, żyją w małych grupach i rzadko zapuszczają się dalej niż kilka kilometrów od brzegu. Są one bardzo wrażliwe na działalność człowieka. Często zaplątują się w sieci, padają ofiarami rozwoju infrastruktury wybrzeża, poluje sie na nie dla mięsa.

Nasze ostatnie badania sugerują, że obecnie na wolności żyje mniej niż 1500 zdolnych do rozmnażania się delfinów zachodnioafrykańskich. Są one zgrupowane w wielu izolowanych populacjach, z których większość jest bardzo mała, mówi Tim Collins z Wildlife Conservation Society i International Union for Conservation of Nature. Zasięg występowania delfina zachodnioafrykańskiego rozciąga się na przestrzeni około 7000 kilometrów, pomiędzy Saharą Zachodnią a środkową Angolą. Do niedawna delfin uznawany był za gatunek zagrożony, teraz wiemy, że jest krytycznie zagrożony.

Podczas najnowszych badań stwierdzono, że większość populacji tego zwierzęcia jest niezwykle małych i w każdej znanej populacji doszło do spadku liczebności. Co gorsza, naukowcy obawiają się, że liczba delfinów będzie spadała, gdyż w zasięgu ich występowania dochodzi do ekspansji ludzi. Wiadomo, że na niektórych obszarach ludzie polują na te zwierzęta, rozwijana jest też infrastruktura wybrzeża. Na większości obszaru występowania garbogrzbieta atlantyckiego nie są prowadzone żadne działania w celu ochrony tego zwierzęcia.

Badania nad garbogrzbietem atlantyckim były częścią długoterminowych badań nad garbogrzbietami zamieszkującymi wybrzeża Afryki i Azji. Dzięki nim ostatecznie ustalono, że istnieją cztery podgatunki garbogrzbietów: atlantycki (Sousa teuszii), występujący wzdłuż zachodnich wybrzeży Afryki, indyjski (Sousa plumbea) występujący u wschodnich i południowych wybrzeży Afryki, wokół wybrzeży Półwyspu Arabskiego oraz Indyjskiego; chiński (Sousa chinensis) zamieszkujący wody przybrzeżne Azji Południowo-Wschodniej. Ostatecznie ustalono także, że przynoszące samicom prezenty garbogrzbiety mieszkające u północnych, wschodnich i zachodnich wybrzeży Australii są osobnym podgatunkiem (Sousa sahulensis). Jak już wiemy garbogrzbiet atlantycki jest skrajnie zagrożony, indyjski jest zagrożony, a chiński i australijski to gatunki narażone.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...