KopalniaWiedzy.pl 368 Posted December 21, 2017 Zastąpienie części białek zwierzęcych białkiem roślinnym korzystnie wpływa na cholesterolowe markery ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jak podkreśla dr John Sievenpiper ze Szpitala św. Michała w Toronto, korzyści mogą być jeszcze większe, jeśli białka roślinne połączy się z innymi produktami obniżającymi poziom cholesterolu, np. rozpuszczalnymi w wodzie włóknami z owsa czy sterolami roślinnymi. Kanadyjczyk przeanalizował 112 badań z losowaniem do grup. Ich uczestnicy przez co najmniej 3 tygodnie zastępowali część białek zwierzęcych białkami roślinnymi. Wg Sievenpipera, zastąpienie 1-2 porcji białka zwierzęcego białkiem roślinnym, głównie soją, orzechami i roślinami strączkowymi, np. soczewicą czy ciecierzycą, może obniżyć główne markery cholesterolowe o ok. 5%. Może się wydawać, że to niewiele, ale ponieważ ludzie z Ameryki Północnej [generalnie] jedzą bardzo mało białka roślinnego, pojawia się dobra okazja, by za pomocą drobnej modyfikacji diety uzyskać [wymierne] korzyści zdrowotne. Kanadyjczyk wyjaśnia, że wcześniejsze badania wskazywały na potencjał konkretnych pokarmów i grup pokarmów w zakresie obniżania cholesterolu, natomiast jego studium dotyczyło korzyści wynikających z zastąpienia białek zwierzęcych białkiem roślinnym jako takim. Warto jednak zauważyć, że w przypadku większości badań uwzględnionych w metaanalizie zastępowanym białkiem zwierzęcym był nabiał, a wprowadzanym białkiem roślinnym soja. Od supermarketów po kliniki widać olbrzymie zainteresowanie dietami obfitującymi w produkty roślinne, np. śródziemnomorską czy wegetariańską. Porównawcza analiza [...] dowodów z randomizowanych badań daje nam większą pewność, że te diety są naprawdę dobre dla serca. W artykule opublikowanym na łamach Journal of the American Heart Association przyglądano się 3 cholesterolowym markerom: 1) poziomowi złego cholesterolu LDL, 2) cholesterolowi frakcji nie-HDL (ang. non high density lipoprotein cholesterol, non-HDL-C; by wyliczyć tę wartość, od cholesterolu całkowitego należy odjąć dobry cholesterol HDL) oraz 3) poziomowi apolipoproteiny B (apoB jest głównym białkowym składnikiem lipoprotein o niskiej gęstości LDL; podwyższony jej poziom jest uznawany za czynnik ryzyka chorób układu krążenia, bo apoB odpowiada za odkładanie cholesterolu w tkankach). « powrót do artykułu Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted December 26, 2017 Nic nowego... po przejs iu na diete roslinna spadl mi cholesterol o 75% a po roku HDL i LDL powrocily z alarmujacych poziomow do normalnych. Noe potrzebowalwm do tego badan naukowych. Share this post Link to post Share on other sites
OtByt 11 Posted December 27, 2017 po przejs iu na diete roslinna spadl mi cholesterol o 75% a po roku HDL i LDL powrocily z alarmujacych poziomow do normalnych Pięknie. Można poprosić o jakieś namiary w kontekście czegoś zwyczajnego w świecie nauki jak publikacja? Głos w radiu maryja się nie liczy. Literówki odpuszczamy, jako i wy nam odpuście. Share this post Link to post Share on other sites