Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Bakterie mikrobiomu mogą chronić przed nadciśnieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Pewien szczep bakterii jelitowych może chronić przed wywołaniem przez sól reakcji zapalnej prowadzącej do nadciśnienia.

Zespół z MIT-u wykazał, że zarówno u ludzi, jak i u myszy wysokosolna dieta zmniejsza populację korzystnych bakterii z mikrobiomu jelit. Wskutek tego rośnie liczebność zapalnych komórek Th17, które wydzielają interleukinę 17 (IL-17). To istotne, bo Th17 powiązano z nadciśnieniem (dokładny mechanizm ich działania pozostaje na razie nieznany).

Amerykańsko-niemiecki zespół wykazał, że terapia probiotykiem może odwrócić te niekorzystne zjawiska.

Eric Alm podkreśla, że choć rzeczywiście w przyszłości może powstać probiotyk naprawiający skutki diety z dużą ilością soli, ludzie nie powinni bezkarnie zajadać się fast foodem, zakładając, że zawsze można później sięgnąć po tabletkę.

Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta z dużą zawartością soli może się przyczyniać do chorób sercowo-naczyniowych. Gdy sód akumuluje się w krwiobiegu, organizm zatrzymuje wodę, by go rozcieńczyć. Przez to naczynia i serce muszą ciężej pracować, by przepompować dodatkową objętość.

Ostatnio część skutków wysokosolnej diety powiązano z układem odpornościowym. Laboratorium Dominika Mullera z Max Delbrück Center for Molecular Medicine in the Helmholtz Association zademonstrowało bowiem, że sól powiększa populację Th17, co stymuluje stan zapalny i może prowadzić do nadciśnienia. Oprócz tego Niemcy stwierdzili, że nadmiar soli może u myszy stymulować rozwój choroby autoimmunologicznej przypominającej stwardnienie rozsiane.

W tym samym czasie ekipa Alma analizowała związki między populacjami bakterii z ludzkich jelit i różnymi rodzajami komórek odpornościowych. Okazało się, że skład mikrobiomu wpływa na równowagę między komórkami prozapalnymi (takimi jak Th17) i przeciwzapalnymi. Amerykanie stwierdzili, że probiotyki mogą zapewnić przewagę komórkom przeciwzapalnym.

Ostatnio zespoły Mullera i Alma sprzymierzyły się, by określić, jak wysokosolna dieta wpływa na mikrobiom i czy ewentualne zmiany można powiązać z negatywnymi skutkami takiego jedzenia.

Przez 2 tygodnie myszy karmiono paszą, w której chlorek sodu stanowił aż 4% (dla porównania, w zwykłej diecie NaCl stanowi tylko ok. 0,5%). Okazało się, że taka dieta prowadziła do spadku liczebności Lactobacillus murinus. U gryzoni wzrosły za to liczebność Th17 i ciśnienie.

Kiedy myszom z nadciśnieniem podawano probiotyk z L. murinus, zmniejszała się liczebność populacji Th17 i ciśnienie.
Podczas badania na 12 osobach zauważono, że dodatek 6000 mg NaCl dziennie przez 2 tygodnie także zmieniał mikrobiom. Zmniejszała się populacja bakterii Lactobacillus, rosły za to ciśnienie i liczba Th17. Gdy przed przystąpieniem do eksperymentu ochotnikom przez tydzień podawano dostępny w handlu probiotyk, poziom pałeczek i ciśnienie utrzymywały się w normie.

Nie wiadomo, w jaki dokładnie sposób Th17 przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia i innych skutków wysokosolnej diety. Dopiero dowiadujemy się, że układ immunologiczny kontroluje wiele funkcji ciała poza samą odpornością - podkreśla Alm.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...