Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Smak nowy - węglowodanowy

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.

Australijczycy zademonstrowali, że wrażliwość na ten smak nasila spożycie energii i węglowodanów oraz prowadzi do większego obwodu w talii.

Najbardziej poszukiwanymi węglowodanami są cukry, które cenimy za bardzo przyjemny słodki smak. Nasze badanie pokazało jednak, że niezależnie od słodyczy, istnieje zupełnie inna jakość smakowa wywoływana przez pozostałe węglowodany - opowiada prof. Russell Keast.

Zespół Keasta przyglądał się 2 węglowodanom: maltodekstrynie i oligofruktozie. Oba występują w popularnych pokarmach, np. chlebie, makaronie czy ryżu.

Podczas wstępnych testów dr Julia Low wykazała, że i polisacharyd, i fruktan mogą być wyczuwane w ustach. Akademicy z Centre of Advanced Sensory Science (CASS) postanowili więc sprawdzić, czy wrażliwość na węglowodany wiąże się z nasileniem spożycia pokarmów skrobiowych.

Autorzy publikacji z Journal of Nutrition zebrali grupę 34 dorosłych i odkryli znaczące korelacje między wrażliwością danej osoby na węglowodany a spożyciem węglowodanów i energii oraz obwodem w talii. Im wrażliwszy ktoś był, tym więcej jadł pokarmów skrobiowych i więcej mierzył w pasie. Przyglądaliśmy się obwodowi w talii, bo stanowi on dobrą miarę ryzyka chorób związanych z dietą - wyjaśnia dr Low.

Warto przypomnieć, że 2 lata temu zespół Keasta nazwał tłuszcz 6. smakiem. Co ciekawe, podczas badań nad tłustym smakiem odkryliśmy, że ludzie, którzy są na niego wrażliwsi, zjadają mniej tłustych pokarmów. W przypadku węglowodanów jest dokładnie na odwrót. W przyszłości Australijczycy chcieliby poznać mechanizm leżący u podłoża tego zjawiska.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...