Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Browarniane raki monitorują jakość wody

Recommended Posts

Browar Protivin z kraju południowoczeskiego zatrudnił raki do monitorowania jakości wody wykorzystywanej w zakładzie.

Raki, które szybko reagują na zmiany w środowisku, umieszczono w akwariach. Przepompowuje się przez nie wodę z browarnianego ujęcia. Na skorupiakach umieszczono czujniki na podczerwień, które monitorują tętno i przemieszczanie. Dane są analizowane przez komputer.

Gdy co najmniej 3 raki zaczynają się poruszać albo coś dzieje się z ich pulsem, wiemy, że zmieniły się parametry wody. Możemy działać szybko, bo wyniki są już po 3 minutach - wyjaśnia Michal Voldrich z browaru.

System wodny został zaprojektowany i opatentowany przez naukowców z Wydziału Rybołówstwa i Ochrony Wód Uniwersytetu Południowoczeskiego.

Wykorzystujemy raki w roli żywego laboratorium chemicznego: jako połączenie biowskaźnika i bioczujnika - wyjaśnia Pavel Kozak. Raki reagują błyskawicznie na wszystkie niespecyficzne zmiany. Pod tym względem różnią się od czujników, które co prawda szybko reagują na niskie stężenia, ale tylko konkretnych substancji.

Czesi chcą ulepszyć swoją technologię. Wspominają m.in. o zastosowaniu kamer do monitorowania serc raków.

 

 


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesi są znani ze swojej troski o jakość piwa, ale wolałbym aby ta troska została skierowana na jakość wód powierzchniowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...