Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Browarniane raki monitorują jakość wody

Rekomendowane odpowiedzi

Browar Protivin z kraju południowoczeskiego zatrudnił raki do monitorowania jakości wody wykorzystywanej w zakładzie.

Raki, które szybko reagują na zmiany w środowisku, umieszczono w akwariach. Przepompowuje się przez nie wodę z browarnianego ujęcia. Na skorupiakach umieszczono czujniki na podczerwień, które monitorują tętno i przemieszczanie. Dane są analizowane przez komputer.

Gdy co najmniej 3 raki zaczynają się poruszać albo coś dzieje się z ich pulsem, wiemy, że zmieniły się parametry wody. Możemy działać szybko, bo wyniki są już po 3 minutach - wyjaśnia Michal Voldrich z browaru.

System wodny został zaprojektowany i opatentowany przez naukowców z Wydziału Rybołówstwa i Ochrony Wód Uniwersytetu Południowoczeskiego.

Wykorzystujemy raki w roli żywego laboratorium chemicznego: jako połączenie biowskaźnika i bioczujnika - wyjaśnia Pavel Kozak. Raki reagują błyskawicznie na wszystkie niespecyficzne zmiany. Pod tym względem różnią się od czujników, które co prawda szybko reagują na niskie stężenia, ale tylko konkretnych substancji.

Czesi chcą ulepszyć swoją technologię. Wspominają m.in. o zastosowaniu kamer do monitorowania serc raków.

 

 


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czesi są znani ze swojej troski o jakość piwa, ale wolałbym aby ta troska została skierowana na jakość wód powierzchniowych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...