Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

W restauracji jak na sali operacyjnej

Recommended Posts

Cała obsługa restauracji D.Kebda w Damanhour w Egipcie nosi stroje chirurgiczne i jednorazowe rękawiczki. Podstawowe serwowane danie to kebda, czyli "kanapka" z grillowaną wątrobą wołową. Właścicielami działającego od lipca biznesu są lekarze.

Ponieważ niewłaściwie przygotowany popularny street food może wywołać poważne zatrucie pokarmowe, medycy podkreślają, że w obu miejscach pracy stosują te same (rygorystyczne) standardy.

Kucharze uwijają się za szklanym przepierzeniem, klienci mogą ich więc obserwować przy pracy. Pomysł na restaurację stylizowaną na salę operacyjną najwyraźniej się sprawdza, bo chętnych na kanapki nie brakuje.

Przemysł kulinarno-spożywczy znajduje się pod jurysdykcją Ministerstwa Zdrowia, nie odeszliśmy więc zbyt daleko [od swojej pierwotnej profesji] - podkreśla jeden z właścicieli, Mostafa Basiouny.

Mohamed Shashb, kolejny ze współwłaścicieli, który dodatkowo realizuje się jako kucharz, dodaje, że wg niego, studia medyczne pomogły całej grupie w rozwiązaniu różnych kwestii dotyczących prowadzenia biznesu (o dziwo, chodziło mu nie tylko o właściwe przygotowanie wątróbki, ale i o zwijanie kebdy).

 

 


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie tam bardziej by interesowało czy to dobry pomysł. Na razie marketingowo zyskują.

Pomysł z kucharzami za szybą jest dobry - dopóki kucharze trzymają poziom :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...