Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Znany wskaźnik pH hamuje starzenie skóry w każdym wieku

Recommended Posts

Badania prowadzone m.in. na hodowlach komórkowych pokazują, że znany jako wskaźnik pH błękit metylenowy może spowalniać lub odwracać objawy starzenia skóry w każdym wieku.

Nasze badania sugerują, że błękit metylenowy może być silnym antyoksydantem, nadającym się do wykorzystania w kosmetykach. Zaobserwowane skutki nie są czasowe. Wydaje się, że związek ten powoduje fundamentalne, długoterminowe zmiany w komórkach skóry - opowiada prof. Kan Cao z Uniwersytetu Maryland.

Amerykanie przez miesiąc testowali błękit metylenowy na komórkach pobranych od zdrowych dawców w średnim wieku, a także na komórkach pozyskanych od pacjentów z progerią. Oprócz błękitu metylenowego testowano także 3 inne antyutleniacze: acetylocysteinę (NAC), MitoQ i MitoTEMPO (mTEM).

Okazało się, że błękit metylenowy wypadał lepiej od pozostałych przeciwutleniaczy; poprawiał różne symptomy starzenia w komórkach osób zdrowych i z progerią. W fibroblastach, które produkują kolagen, następował spadek stężenia reaktywnych form tlenu (RFT) i wskaźnika śmierci komórkowej. Widać było za to wzrost wskaźnika podziałów komórkowych.

W kolejnym etapie eksperymentu zespół Cao testował błękit metylenowy na komórkach pozyskanych od starszych - ponadosiemdziesięcioletnich - dawców. Po koniec miesięcznego badania zaobserwowano m.in. spadek ekspresji 2 biomarkerów starzenia komórkowego: p16 i SA-β-gal.

Byłam podekscytowana, widząc, że fibroblasty osób ponad 80-letnich rosną o wiele lepiej w medium zawierającym błękit metylenowy i że widoczny jest spadek markerów starości komórkowej. Błękit metylenowy wykazuje zatem spory potencjał w zakresie opóźnienia starzenia skóry w każdym wieku - dodaje prof. Zheng-Mei Xiong.

Następnie Amerykanie rozpoczęli serię eksperymentów w symulowanej skórze (specjalnym systemie opracowanym przez Cao i Xiong). Ich trójwymiarowy model składa się z żywych komórek skóry i zawiera wszystkie 3 jej podstawowe warstwy oraz struktury (poza mieszkami włosowymi i gruczołami potowymi). System pozwolił nam zbadać szereg objawów starzenia, których nie da się odtworzyć w hodowlach. Co najbardziej zaskakujące, zauważyliśmy, że skóra potraktowana błękitem metylenowym zatrzymuje więcej wody i zwiększa swoją gęstość - a to 2 cechy młodej skóry.

Gdy na symulowanej skórze przetestowano kosmetyki z błękitem metylenowym, zauważono, że jeśli w ogóle pojawiało się podrażnienie, to niewielkie i to nawet przy dużych stężeniach antyoksydantu.

Zaczęliśmy już projektować kosmetyki zawierające błękit metylenowy. Teraz pracujemy nad przełożeniem wyników na produkty do sprzedaży - podsumowuje Cao.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Znany wskaźnik"

a nieznany?

To tytuł a w treści: "znany jako wskaźnik"

Jedno słowo "jako" a jakże wiele zmienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Znany wskaźnik

Ten wskaźnik jest znany. Powszechnie używany. Przetłumacz to sobie tak: znana substancja powszechnie używana jako wskaźnik pH ma działanie odmładzające. Coś jak "znany antybiotyk zwiększa masę mięśniową bydła". 

Share this post


Link to post
Share on other sites

błękit metylenowy 4zł, błękit metylenowy w kosmetyku 40zł - tak będzie :)

Chyba warto zapłacić za coś, co nie zmieni człowieka w smerfa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba ich poniosło. Przez miesiąc coś tam potestowali i już biorą się za sprzedaż kosmetyków. Nowy związek w kosmetykach to długie badania,testy na zwierzętach i ludziach. Może nie aż tak długie jak przy lekach ale i tak pewnie parę lat. Do tego wysoki poziom antyoksydantów jest bardzo zły jak ktoś już ma w sobie komórki nowotworowe. No chyba że ten błękit nie przenika przez skórę. No i pewnie kolor skóry będzie się zmieniać w razie spocenia, umycia się zasadowym mydłem itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nowy związek w kosmetykach to długie badania,testy na zwierzętach i ludziach.

Nie jest nowy :) Dobrze znany, ma zastosowania medyczne, z dopuszczeniem nie będzie problemu. Zapewne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest nowy :) Dobrze znany, ma zastosowania medyczne, z dopuszczeniem nie będzie problemu. Zapewne. 

Największy problem będzie z tym uroczym niebieskim kolorem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Największy problem będzie z tym uroczym niebieskim kolorem

Ty widzisz smerfy,a ja Mystique Ciekawe co na to Freud :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...