Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

Rekomendowane odpowiedzi

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.

Ograniczanie spożycia sodu to dobrze znana metoda obniżania ciśnienia, ale dowody sugerują, że zwiększanie zawartości potasu w diecie może mieć równie istotny wpływ na nadciśnienie.

McDonough przyglądała się związkowi między ciśnieniem krwi a zawartością sodu i potasu, a także stosunkiem sód-potas w diecie. Jej metaanaliza objęła badania populacyjne, interwencyjne oraz dotyczące mechanizmów molekularnych.

Autorka publikacji z American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism znalazła parę badań populacyjnych, które wykazały, że wyższe spożycie potasu (szacowane na podstawie samoopisu i parametrów moczu) wiązało się z niższym ciśnieniem, bez względu na spożycie sodu. Badania interwencyjne z suplementacją potasem także sugerowały bezpośrednie korzyści związane z potasem.

By zilustrować mechanizm wpływu potasu, pani doktor przejrzała wyniki ostatnich badań na gryzoniach. Kiedy w diecie występuje dużo potasu, nerki wydzielają więcej soli i wody, co nasila wydalanie potasu. Zjadanie dużych ilości K jest jak zażywanie środków moczopędnych (diuretyków).

McDonough podkreśla, że zwiększanie zawartości potasu w diecie wymaga świadomego wysiłku. Prymitywna dieta naszych przodków była bowiem bogata w zawierające sporo potasu owoce, korzenie, warzywa, strączki oraz zboża i uboga w sód. Wskutek tego ludzie wyewoluowali, by mieć ochotę i zapewniać sobie sód, nie potas. Dlatego, by zaspokoić nasze zachcianki, współcześnie koncerny spożywcze dodają do pokarmów sól, a przetworzone pokarmy generalnie zawierają mało potasu.

Jeśli stosujesz się do typowo zachodniej diety, twoje spożycie sodu jest duże, a potasu niskie, a to znacząco podwyższa ryzyko rozwoju nadciśnienia. Gdy K jest w diecie mało, organizm ucieka się do retencji sodu, by zachować ograniczoną ilość potasu. To tak, jakby trzymać się diety z wyższą zawartością sodu.

Amerykanka dodaje, że zgodnie z raportem z 2004 r., by obniżyć ciśnienie, ograniczyć wpływ spożycia sodu i obniżyć ryzyko rozwoju kamieni nerkowych i spadku masy kostnej, dorośli powinni spożywać co najmniej 4,7 g potasu na dobę. Jak wyjaśnia, zjedzenie np. 3/4 szklanki fasoli mungo zaspokoi aż 50% dziennego zapotrzebowania na potas.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...