Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Brunatny tłuszcz wpływa na metabolizm tłuszczów i cukrów

Rekomendowane odpowiedzi

Brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) uwalnia czynniki sygnalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów i cukrów.

W ramach badania, którego wyniki ukazały się w piśmie Nature Reviews Endocrinology, udowodniono, że BAT nie tylko jest motorem termogenezy, ale i pełni funkcje endokrynne.

Tradycyjnie brunatną tkankę tłuszczową postrzega się jako narząd do spalania kalorii, ale my dostrzegliśmy jej rolę endokrynną - podkreśla prof. Francesc Villarroya z Uniwersytetu Barcelońskiego.

Jak wyjaśnia Hiszpan, nowa wizja BAT przypomina odkrycia z końca ubiegłego wieku dotyczące białej tkanki tłuszczowej (ang. white adipose tissue, WAT). Do lat 80. ludzie wierzyli, że WAT to zwykły magazyn tłuszczu. Od lat 90., po odkryciu leptyny, hormonu uwalnianego przez WAT, znaleziono jeszcze inne adipokiny.

Naukowcy wyjaśniają, że przy nasilonym utlenianiu BAT może wysyłać serie sygnałów do całego organizmu, w tym mózgu, by uruchomić globalny metabolizm oksydacyjny. Teraz specjaliści muszą zidentyfikować wszystkie uwalnianie czynniki (batokiny), a także ustalić mechanizm działania docelowych narządów.

Jako punkty regulacji uczucia głodu i pragnienia biała tkanka tłuszczowa, wątroba, serce oraz prawdopodobnie trzustka i serce stanowią docelowe narządy batokin. Czynniki endokrynne uwalniane przez BAT modulują układowy metabolizm niebezpośrednio via ośrodkowy układ nerwowy. Poza tym czynnik wzrostu fibroblastów 21 (ang. fibroblast growth factor 21, FGF21), interleukina 6 (IL-6) i być może białko BMP8b oddziałują na aktywność sympatycznego układu nerwowego oraz zachowania okołodobowe czy żeńskie funkcje endokrynne.

Co ważne, wiemy, że niektóre czynniki uwalniane przez WAT, np. FGF21, potrafią pokonywać barierę krew-mózg i oddziałują na [różne] obszary mózgu.

Podczas badań na myszach ustalono, że u zwierząt po przeszczepie BAT zmniejsza się cukrzyca. Wg naukowców, BAT uwalnia czynniki sprzyjające wykorzystaniu glukozy i wrażliwości na insulinę. Generalnie profil metaboliczny staje się zdrowszy.

Na dalszych etapach studium zespół będzie musiał ocenić, czy wszystkie batokiny uwalniane u zwierząt występują też w brunatnej tkance tłuszczowej ludzi i czy zachowują się w ten sam sposób. W przyszłości batokiny mogłyby posłużyć jako wzór do projektowania leków. W przypadku otyłych pacjentów z niewielką ilością aktywnej BAT i zapewne z mniejszymi ilościami wydzielanych batokin pierwszym krokiem stanie się podanie tych cząsteczek [...].


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...