Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Chili najlepiej popijać mlekiem

Recommended Posts

By ugasić pieczenie po zjedzeniu papryczek chili, najlepiej wypić mleko - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Nowego Meksyku.

Okazuje się, że mleku występuje białko, które może wypierać kapsaicynę z receptorów na języku. To najszybszy sposób na pozbycie się pieczenia - opowiada Paul Bosland.

Amerykanin wyjaśnia, że gdy kapsaicyna przyłączy się do receptorów w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu czegoś gorącego. To dlatego niektórzy ludzie pocą się po zjedzeniu pikantnych papryczek. W takiej sytuacji pomogą mleko i produkty mleczne, np. śmietana czy lody.

Bosland dodaje, że węglowodany również zastępują kapsaicynę w receptorach, ale nie tak skutecznie jak mleko. Jeśli weźmie się pod uwagę chleb i cukier, cukier będzie lepszy [...].

Naukowiec podkreśla, że ani alkohol, ani woda nie pomogą, bo nie zablokują kapsaicyny, tylko rozprowadzą ją po całej jamie ustnej.

Ludzie często pytają, które papryczki są bardziej pikantne: czerwone czy zielone. To [oczywiście] zależy od odmiany, ale generalnie czerwone będą łagodniejsze, bo zawierają więcej pomagających zneutralizować pieczenie cukrów.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nobla im! Nobla!

 

O tym, że pieczenie wywołane papryczkami chili najlepiej ugasić szklanką mleka czytałem w czasopiśmie dla dzieci „Kaczor Donald” (na stronach z poradami dla kaczych skautów) w latach 90. poprzedniego wieku. I na co komu jakieś tam Nature! :V

Edited by nantaniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja widzę gdzie indziej bezsens. Ostre je się żeby poczuć ostrość a nie gasić ją

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja widzę gdzie indziej bezsens. Ostre je się żeby poczuć ostrość a nie gasić ją

Ale już kapsaicynę z gazu pieprzowego, która dostała się do ust, przydałoby się jednak czymś zneutralizować ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nobla im! Nobla!

 

O tym, że pieczenie wywołane papryczkami chili najlepiej ugasić szklanką mleka czytałem w czasopiśmie dla dzieci „Kaczor Donald” (na stronach z poradami dla kaczych skautów) w latach 90. poprzedniego wieku. I na co komu jakieś tam Nature! :V

Widac mielismy dostep do tej samej literatury, bo dokladnie to samo chcialem napisac widzac naglowek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że mleko niweluje ostrość kapsaicyny to obserwacja. Naukowcy odkryli , że powoduje to zawarte w mleku specyficzne białko.

I to jest ciekawostka, bo dotychczas tłumaczono ten efekt zawartym w nim tłuszczem.

  • Upvote (+1) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że mleko niweluje ostrość kapsaicyny to obserwacja. Naukowcy odkryli , że powoduje to zawarte w mleku specyficzne białko.

I to jest ciekawostka, bo dotychczas tłumaczono ten efekt zawartym w nim tłuszczem.

No proszę, robimy tutaj taki hejt na te doniesienia, że czasem umyka clou problemu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

:D

TrzyGrosze, jak wiesz, jako całkowity ignorant nie zauważyłem jednak by istniały obserwacje, że zapijanie papryczek olejem/ oliwką odnosi skutek. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś obserwacje być musiały, skoro na uśmierzenie kapsaicyny dalej ( o TYM białku w mleku pewnie jeszcze :D nie wiedzą) poleca się płukankę olejem roślinnym czy spożywanie masła orzechowego: http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/58/48/

Ed.

W tym linku doczytałem: "wypiciu szklanki tłustego mleka lub jogurtu, ponieważ białko kazeiny rozbija więź kapsaicyny z receptorami bólu". Coś mi mówi, że w Nowym Meksyku odkryto Amerykę.;)

Hmm, ale po co tłuste, skoro kazeiny tyle samo w chudym.

Edited by TrzyGrosze

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm, ale po co tłuste, skoro kazeiny tyle samo w chudym.

To tylko obserwacja: ser ze śmietaną wymaga 4 razy więcej pieprzu niż ser bez śmietany. Lubię na ostro i w moim przypadku białe szaleństwo bardziej  przypomina ziemię :D

Tak więc jestem zdumiony, że chodzi kazeinę.

Edited by Jajcenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

w moim przypadku białe szaleństwo bardziej  przypomina ziemię :D

 

Czyli używasz pieprzu czarnego. W nim ostrość daje piperyna.Notka dotyczy kapsaicyny. Kapsaicyna jest w pieprzu cajeńskim.

Potrzebne dalsze badania nad tą obserwacją w celu odkrycia, co takiego w śmietanie głuszy ostrość piperyny.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

:D :D :D

Kurdę, u mnie białe szaleństwo jest zwykle na zielono + cebulka i rzodkiewka (o ile jest). ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Notka dotyczy kapsaicyny. Kapsaicyna jest w pieprzu cajeńskim.

Prawda. Jak robię b.sz. z pieprzem cayenne, to też sypię dużo więcej, ale to może być przeniesienie doświadczeń z pieprzem czarnym.

No cóż, szykuje się smakowite doświadczenie wieloczynnikowe: Ból(śmietana,kapsaicyna). Nie mam pomysłu na mierzenie poziomu bólu jęzora.

Edited by Jajcenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba porównać działanie chudego i tłustego mleka.

Stawiam, że tłuste działa lepiej z 2 powodów:
1. Tłuszcz zabiera ze sobą oderwaną kapsaicynę, dzięki czemu nie przyczepia się ona nigdzie ponownie.

2. Tłuszcz oblepia usta powodując uczucie, że wszystko wydaje się łagodniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

Nie znam się, ale jaki cienias na KW pije "chude mleko"? Może mu chudego przywalenia w paszczękę brakuje? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi ze to nowe odkrycie czyli wypierane kapsycyiny przez białko z receptorów, nie spowodowało, że kapsycyiny przestała być rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu. Dlatego jeśli nie mamy pod ręką akurat mleka to przeplukanie jamy ustnej czymś tłustym lub alkoholem zmniejszy efekt w odróżnieniu od przeplukania woda czy czymś co nie zawiera tłuszczu czy alkoholu.

Edited by ww296

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

 

 

Dlatego jeśli nie mamy pod ręką akurat mleka to przeplukanie jamy ustnej czymś tłustym lub alkoholem

 

To jest bardzo dobry punkt odniesienia. Kto lubi płukać paszczękę olejem? :)

Piwo, jak wiadomo, to piwo. Właściwie to płukanie wodą. Nie jestem też takim hardcorem, by płukać wódką (nie wiem, może i na forum są tacy amatorzy).

Cóż zatem zostaje? Wiadomo – czerwone wytrawne. ; ) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja akurat nie piję oleju ale znam takich co piją jako element diety. Generalnie okazy zdrowia. Ale to nie musi mieć nic wspólnego z tym że to piją. Zdrowi byli pewnie i wcześniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

 

 

Generalnie okazy zdrowia

 

Jak to powiedziałeś? Poczekamy, zobaczymy… ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątpię abym mógł tyle poczekać ;)

Dopóki nie rozwiniemy badań: genetycznych, środowiskowych, zwyczajów żywieniowych, i kto wie jeszcze jakich to nasze badania co i jak wpływa na zdrowie będą wyglądały jak odnajdywanie kolejnych obiektów Plutonopodobnych. Od czasu do czasu fuksem coś znajdujemy błądząc po omacku poprzez drogi wskazywane przez firmy z branży medycznej, spożywczej i kto wie jeszcze jakiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

Obawiam się, że "obiekty plutonopodobne" są zdecydowanie bardziej przewidywalne. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ydaje mi ze to nowe odkrycie czyli wypierane kapsycyiny przez białko z receptorów, nie spowodowało, że kapsycyiny
 

Kapsaicyna. Wiem ...cyina brzmi lepiej. Pozwalam sobie zwrócić uwagę, bo sam nagminnie popełniam ten błąd  w piśmie i w mowie. COś jak kordła, owółek, bierdonka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...