Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Na zdrowie i na szczęście

Rekomendowane odpowiedzi

Psycholodzy z Wielkiej Brytanii i Australii wykazali, że jedzenie większych ilości warzyw i owoców znacząco zwiększa poziom szczęśliwości.

Korzyści wykrywano dla każdej dodatkowej porcji owoców i warzyw do 8 porcji dziennie. Brytyjczycy ustalili, że osoby, które przeszły od niemal niejedzenia owoców i warzyw do spożywania 8 porcji dziennie doświadczały takiego wzrostu satysfakcji jak przy przejściu od bezrobocia do zatrudnienia. Do poprawy dobrostanu dochodziło w ciągu 24 miesięcy utrzymywania lepszej diety.

Naukowcy z Uniwersytetów w Warwick i Queensland analizowali dane podłużne z dzienniczków żywieniowych 12.385 dorosłych z Household, Income, and Labour Dynamics in Australia Survey (HILDA); przyglądano się latom 2007, 2009 i 2013. Naukowcy wzięli poprawkę na zmiany w szczęśliwości i zadowoleniu z życia, wynikające ze zmian dochodu i zdarzeń osobistych.

Jedzenie warzyw i owoców zwiększa szczęście o wiele szybciej, niż wpływa na poprawę zdrowia. Motywację, by zdrowo się odżywiać, zmniejsza fakt, że korzyści dotyczące zdrowia fizycznego, np. ochrona przed nowotworami, ujawnią się [dopiero] po kilkudziesięciu latach. Poprawa dobrostanu wskutek zwiększonego spożycia owoców i warzyw ma zaś charakter bardziej natychmiastowy - podkreśla prof. Andrew Oswald.

Naukowcy mają nadzieję, że uzyskane wyniki pomogą w wywieraniu wpływu na ludzi, zwłaszcza z krajów rozwiniętych, by lepiej się odżywiali. Być może nasze wyniki będą skuteczniejsze niż tradycyjne komunikaty w przekonywaniu ludzi, by trzymali się zdrowej diety. Istnieje bowiem natychmiastowa nagroda psychologiczna, a nie tylko niższe ryzyko jakiejś choroby kilkadziesiąt lat później - dodaje dr Redzo Mujic.

Psycholodzy odkryli, że zmiany w spożyciu owoców i warzyw pozwalają przewidzieć późniejsze zmiany w szczęściu i satysfakcji życiowej.

Jedną z części studium była także analiza danych z australijskiej kampanii Go for 2&5, w ramach której promuje się zjadanie 2 porcji owoców i 5 porcji warzyw dziennie.

Brytyjczycy i Australijczycy sądzą, że ostatecznie uda się połączyć ich wyniki z badaniami nad przeciwutleniaczami, które sugerują korelację między optymizmem a poziomem karotenoidów we krwi. Najpierw trzeba jednak przeprowadzić kolejne badania.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Astro

 

 

jedzenie większych ilości warzyw i owoców znacząco zwiększa poziom szczęśliwości

 

Trzeci Świat jest niezmiennie szczęśliwy. Swój radosny przekaz przenosi właśnie do Europy. Bez uśmiechu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapomnieli dodać, że próbę przeprowadzono na wegetarianach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...