Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Lekarstwo w żółtym serze?

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z College'u Farmacji Uniwersytetu Arizony zauważyli, że u myszy annato, pomarańczowoczerwony barwnik spożywczy, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i uszkodzeniu skóry pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.

Annato to mieszanina dwóch karotenoidów (biksyny i norbiksyny), które otrzymuje się za pomocą ekstrakcji różnymi rozpuszczalnikami z zewnętrznych warstw nasion arnoty właściwej (Bixa orellana). Amerykanie mają nadzieję, że w przyszłości rozpuszczalna w tłuszczach biksyna znajdzie zastosowanie w ludzkiej onkologii.

Annato, znane także jako achiote, to popularny składnik kuchni latynoamerykańskiej od czasów prekolumbijskich.

Zespół dr. Georga Wondraka poszukuje małych cząsteczek, często występujących w roślinach jadalnych, które zapobiegają nowotworom skóry. Dr Donna Zhang jest zaś wiodącą ekspertką od czynnika transkrypcyjnego Nrf2, który kontroluje ekspresję genów kodujących enzymy oraz białka cytoprotekcyjne. Ponieważ podczas badań Wondrak co pewnie czas identyfikuje związek aktywujący szlak Nrf2, zaprasza Zhang do współpracy.

W ramach ostatniego studium części myszy podawano zastrzyk z biksyny, a części nie. Wszystkie wystawiano potem na oddziaływanie UV. U gryzoni po iniekcji występowało o wiele mniejsze uszkodzenie skóry.

Wondrak wyjaśnia, że biksyna sprawia, że komórki produkują więcej ochronnych przeciwutleniaczy i czynników naprawczych. Nie zabija więc komórek nowotworowych, ale zapobiega ich powstawaniu.

W kolejnych etapach badań naukowcy zamierzają sprawdzić, czy u ludzi działanie biksyny jest podobne. Kontynuując badania nad jej wpływem, Amerykanie powinni już wkrótce wiedzieć, czy pokarmy z annato, np. żółte sery, mogą zapobiec uszkodzeniom słonecznym, fotostarzeniu i nowotworom.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Astro

 

 

u myszy annato, pomarańczowoczerwony barwnik spożywczy, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i uszkodzeniu skóry

 

Zastanawiam się, jako ignorant, który jednak rozumie, że coś "pomarańczowoczerwonego" łatwiej pochłania niebieską część widma (tę w skobkach raczej "odbija" ;)), czy podkreślenie w tym miejscu nie jest jednak zbędną, prowadzącą na manowce informacją. W końcu:

 

 

części myszy podawano zastrzyk z biksyny, a części nie. Wszystkie wystawiano potem na oddziaływanie UV. U gryzoni po iniekcji występowało o wiele mniejsze uszkodzenie skóry. Wondrak wyjaśnia, że biksyna sprawia, że komórki produkują więcej ochronnych przeciwutleniaczy i czynników naprawczych

No właśnie. Czy "kolor" ma tutaj znaczenie? ;)

 

 

 

Ponieważ podczas badań Wondrak co pewnie czas identyfikuje związek aktywujący szlak Nrf2, zaprasza Zhang do współpracy.

Bardzo cenna informacja. Szczególnie, że dotyczy to zaproszenia hetero-, nie zaś homo-, bo wtedy trzeba by to jakoś wytłumaczyć…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Informacja o kolorze jest tu tylko po to, aby uzmysłowić jak ten barwnik spożywczy wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Astro

Tak samo wygląda w ciemności? ;)

A jak wygląda w zależności od widma promieniowania padającego nań? ;):D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...