Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Alergie pokarmowe wiążą się z pobudzonym układem odpornościowym przy porodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Badanie ponad 1000 dzieci pokazało, że te, które przy urodzeniu mają hiperaktywne komórki odpornościowe we krwi pępowinowej, z większym prawdopodobieństwem zapadają na alergie pokarmowe w 1. r.ż.

Jak podkreśla prof. Len Harrison z Instytutu Waltera i Elizy Hallów, opisano sygnaturę immunologiczną z krwi pępowinowej, która pozwala zidentyfikować dzieci zagrożone rozwojem alergii pokarmowych.

U zagrożonych dzieci komórki odpornościowe zwane monocytami ulegały pobudzeniu przed lub w czasie porodu. Sygnały z tych komórek wyzwalały zaś rozwój odpowiedzi immunologicznej limfocytów T [...] - wyjaśnia dr Yuxia Zhang.

W badaniu wykorzystano dobrze udokumentowane dane nt. alergii pokarmowych, zebrane w ramach Barwon Infant Study (BIS).

W ostatnich dziesięcioleciach odnotowaliśmy 3-krotny wzrost liczby zgłoszeń do szpitala z powodu alergii pokarmowej; większość tego skoku przypada na dzieci poniżej 5. r.ż. [...] W Melbourne nawet 1 dziecko na 10 zapadnie w 1. r.ż. na alergię pokarmową - dodaje prof. Peter Vuillermin z Uniwersytetu im. Alfreda Deakina. Nie wiemy, co odpowiada za ten trend. Ważne, że w ramach badania udało nam się wykazać, że do czasu narodzin układ odpornościowy dzieci zapadających na alergię pokarmową jest w pełnym sensie poddawany primingowi pod kątem chorób alergicznych.

Kolejnym krokiem Australijczyków będzie ustalenie, czemu chorujące później dzieci mają hiperaktywne komórki odpornościowe. Czy są one pobudzone z natury, czyli z powodu genów, czy też raczej stają się pobudzone w czasie porodu albo wcześniej? Jeśli tak, jak do tego dochodzi? - zastanawia się prof. Harrison.

Prof. Harrison nie sądzi, by genetycznie odziedziczona nieprawidłowość była jedyną przyczyną opisanego fenomenu i wskazuje na czynniki środowiskowe.

Istniała zależność między zmianami dot. komórek odpornościowych we krwi pępowinowej a długością porodu. Nie stwierdzono jednak istotnego statystycznie związku między długością porodu a samą alergią pokarmową. Harrison podejrzewa, że stan zapalny wywołany przedłużającym się porodem może ukierunkowywać układ odpornościowy części dzieci na reagowanie na zdarzenia z pierwszego roku życia.

Australijczycy badają też potencjalny wpływ innych czynników środowiskowych, m.in. infekcji łożyska lub płynu owodniowego, matczynego lub własnego mikrobiomu jelitowego, a także poziomu różnych składników odżywczych. Z alergią u niemowląt powiązano np. niedobory witaminy D. Sprawdzamy [więc], czy dzieci z charakterystyczną sygnaturą [immunologiczną] przy porodzie albo ich matki mają niższe poziomy witaminy D. Na razie nie możemy tego potwierdzić.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...