Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Irygacja płynem fizjologicznym skuteczniejsza od roztworu mydła

Recommended Posts

Przemycie otwartego złamania płynem fizjologicznym jest skuteczniejsze od irygacji wodą z mydłem.

Naukowcy z McMaster University i McGill University uwzględnili w analizie 2447 ludzi z otwartymi złamaniami rąk lub nóg. Byli oni pacjentami z 41 ośrodków na terenie USA, Kanady, Australii, Norwegii oraz Indii. Większość stanowili mężczyźni w wieku czterdziestu kilku lat ze złamaniami kończyn dolnych. Najczęstszą przyczyną urazu były wypadki komunikacyjne.

Pacjentów losowano do grupy, gdzie ranę irygowano pod wysokim ciśnieniem (>20 psi, czyli funtów na cal kwadratowy), niskim ciśnieniem (5-10 psi) lub bardzo niskim ciśnieniem (1-2 psi) wodą z mydłem kastylijskim lub roztworem soli fizjologicznej. Sprawdzano, ile osób musiało w ciągu roku przejść dodatkową operację z powodu zakażenia lub by przyspieszyć gojenie rany bądź kości.

Okazało się, że ponowna operacja była konieczna u 109 z 826 pacjentów z grupy z wysokim ciśnieniem irygacji (13,2%), 103 z 809 z grupy niskiego ciśnienia (12,7%) i 111 z 812 z grupy bardzo niskiego ciśnienia (13,7%). Ponowna operacja była konieczna u 182 z 1229 pacjentów z grupy potraktowanej wodą z mydłem i 141 z 1218 pacjentów z ranami przemywanymi płynem fizjologicznym.

Wszystkie rany trzeba oczyścić [...], ale dowody pokazują, że irygacja z mydłem nie jest wcale lepsza od soli fizjologicznej, a tego nikt się nie spodziewał - podkreśla dr Mohit Bhandari. Ustalenia te mogą mieć duże znaczenie dla opieki nad pacjentami z otwartymi złamaniami [...], zwłaszcza że to kraje rozwijające się zmagają się nieproporcjonalnie dużą liczbą przypadków. Przeważnie używa się wody z mydłem dostarczanej pod dużym ciśnieniem, ale teraz nie trzeba [już] tego robić, co obniża koszty przemywania [wskaźnik reoperacji był w końcu podobny bez względu na ciśnienie irygacji] - dodaje dr Edward Harvey.

« powrót do artykułu