Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Do tego profesora lepiej się nie spóźniać

Recommended Posts

Wang Sijun, profesor z University of Electronic Science and Technology of China (UESTC) w Syczuanie, wpadł na pomysł, jak skutecznie zniechęcić studentów do spóźniania. Każe im wykaligrafować 1000 razy znak "biang", najbardziej skomplikowany z obecnie używanych znaków pisma chińskiego. Jego nakreślenie wymaga 56 lub, jak twierdzą niektórzy, 57 pociągnięć długopisem. Nauczyciela zainspirowała nazwa rodzaju makaronu z prowincji Shaanxi - Biángbiáng miàn.

Dotąd sroga kara miała spotkać 2 osoby. Pierwsza studentka poddała się po przepisaniu 200 znaków. Poprosiła profesora o zmianę kary i obiecała, że nigdy więcej się nie spóźni. Drugi student wolał narysować 400 terakotowych żołnierzy. Szkicowanie zajęło mu ponad 4 godziny.

Kara - przez część studentów określana mianem kreatywnej - okazała się skuteczna. Ani pani Cheng, ani pan Zhou Feng nigdy się już nie spóźnili...

« powrót do artykułu

Pierwsza studentka poddała się po przepisaniu 200 znaków. Poprosiła profesora o zmianę kary i obiecała, że nigdy więcej się nie spóźni.

Spodziewałem się honorowego samobójstwa. 57 tysięcy pociągnięć piórem, powiedzmy 3 na sekundę, to ponad 5 godzin kaligrafii.

Z drugiej strony gotowy fach w ręku: mogą się zatrudniać do ręcznego pisania ulotek reklamowych:

Biángbiáng miàn.

Teraz i tak mają łatwiej. Dawniej każdy znak miał jeszcze swoje własne szkoły pisania.

Edited by thikim

Kara - przez część studentów określana mianem kreatywnej

Ta część to lizusy jakieś. Jaka kreacja w tej bezsensownie sadystycznej karze, rodem z tradycyjnego nurtu konfuncjanizmu ?

Guest Astro

Osobiście wolałbym 1000 całek od 10 "biangów". :)

6271611411619326.jpg

Jaka kreacja w tej bezsensownie sadystycznej karze, rodem z tradycyjnego nurtu konfuncjanizmu ?

Taka tradycja i kultura. Nie przekładajmy naszych "osiągnięć" rodem "światła EU" na cały Świat. Bywa niekompatybilnie. ;)

• Upvote (+1) 1

A jak nie wykaligrafuję to co? Nie zdam? Za to, że się spóźniłem? Słabe to jakieś...

(wiem, wiem , taka kultura :) )