Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Wysokie żelazo może zwiększać apetyt

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt. Może to prowadzić do przejadania i szeregu chorób.

Zauważyliśmy, że u zwierząt z wysokim poziomem żelaza w diecie spożycie pokarmów wzrastało. W przypadku ludzi zademonstrowano, że duże stężenia żelaza, nawet te mieszczące się w tzw. wysokiej normie, przyczyniają się do wielu chorób, w tym cukrzycy, stłuszczeniowej choroby wątroby czy alzheimera. Pojawia się więc kolejny powód, by nie jeść zbyt dużo czerwonego mięsa, ponieważ żelazo z takich źródeł [hemowe] jest przez organizm lepiej wchłaniane niż żelazo [niehemowe] z roślin - wyjaśnia dr Don McClain.

W ramach studium samce myszy przez 2 miesiące jadły pasze zawierające duże i mieszczące się w niskiej normie ilości żelaza (odpowiednio 2000 i 35 mg/kg). Po tym czasie mierzono ilość tego pierwiastka w tkance tłuszczowej i stężenie leptyny we krwi. W porównaniu do gryzoni z 2. grupy, u myszy z 1. grupy zaobserwowano 215-proc. wzrost ilości żelaza i 42-proc. spadek ilości leptyny.

Wyniki z badań na modelu zwierzęcym potwierdzały rezultaty wcześniejszych testów klinicznych z udziałem dużej liczby osób, podczas których określano poziom ferrytyny w surowicy (ferrytyna to białko kompleksujące jony żelaza Fe3+ i przechowujące je w wątrobie; niewielkie jego ilości są uwalnianie z tkanek do krwi, a stopień tego zjawiska zależy od zasobów żelaza w organizmie).

Autorzy raportu z Journal of Clinical Investigation wykazali, że tkanka tłuszczowa reaguje na dostępność żelaza, by dostosować ekspresję leptyny, głównego regulatora apetytu, wydatkowania energii i metabolizmu. Na razie nie wiemy, jaki jest optymalny tkankowy poziom żelaza, ale mamy nadzieję przeprowadzić duże badania kliniczne i sprawdzić, czy obniżenie stężenia Fe ma jakiś wpływ na wagę i ryzyko cukrzycy - podsumowuje McClain.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...