Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Szkodliwe trans, neutralne nasycone?

Rekomendowane odpowiedzi

Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2. Badania prowadziła grupa pod kierunkiem profesora Russela de Souzy z Wydziału Epidemiologii Klinicznej i Biostatystyki. Ich wyniki opublikowano w British Medical Journal.

Przez lata radzono nam redukcję spożycia tłuszczów. Tłuszcze trans nie przynoszą żadnych korzyści, a ich spożycie wiąże się ze znaczącym ryzykiem chorób serca. Jednak w przypadku tłuszczów nasyconych sytuacja nie jest tak jasna. Nie oznacza to, że zalecamy zwiększenie spożycia tłuszczów nasyconych, gdyż nie zaobserwowaliśmy, by ich większe spożycie wiązało się z jakimiś korzyściami dla zdrowia - mówi de Souza.

Tłuszcze nasycone w naszej diecie pochodzą przede wszystkim z produktów zwierzęcych, masła, mleka, mięsa, jajek oraz czekolady czy olejów palmowych. Nienasycone tłuszcze trans są wytwarzane przez przemysł w procesie uwodorniania tłuszczów palmowych i są wykorzystywane w margarynach, przekąskach czy ciastkach. Naukowcy z McMaster University zauważyli, że - wbrew temu, co się powszechnie uważa - zbyt duże spożycie tłuszczów nasyconych nie wiąże się ze zwiększeniem ryzyka chorób serca. Takie ryzyko występuje natomiast w przypadku spożywania tłuszczów trans.

De Souza i jego zespół przeanalizowali wyniki 50 badań dotyczących spożycia tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans i zdrowia ludzi dorosłych. Podczas analizy brano pod uwagę jakość badań i sposób ich przeprowadzenia.

Okazało się, że osoby spożywające przemysłowe tłuszcze trans narażają się na 34% większe ryzyko śmierci, 28% większe ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej i o 21% większe ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową.

De Souza mówi, że zmiany zaleceń żywieniowych muszą być przeprowadzane ostrożnie. Jeśli powiemy ludziom,by jedli mniej tłuszczów nasyconych czy tłuszczów trans, musimy zaoferować im coś w zamian. Niestety podczas naszych analiz nie znaleźliśmy na tyle dużo dowodów, by móc ludziom powiedzieć, co najlepiej zastąpiłoby te tłuszcze. Dotychczasowe badania sugerują jednak, że dobrą alternatywną dla mięs czy ciastek są oleje roślinne, orzechy i całe ziarna zbóż.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...