Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Mikrobiom może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.

Recommended Posts

Wszystko wskazuje na to, że bakterie mikrobiomu jelit mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.

Specjaliści z INSERM-u, Université Paris-V, francuskiego Krajowego Centrum Badań Naukowych (French National Centre for Scientific Research, CNRS), Chin i Szwecji skupili się na peptydach antydrobnoustrojowych, w tym na katelicydynach, które pełnią również funkcje immunomodualcyjne. Biorąc pod uwagę dostępne dane, zespół dywagował, że katelicydyny mogą brać udział w kontrolowaniu cukrzycy typu 1.

Już na początku autorzy publikacji z pisma Immunity zaobserwowali, że komórki beta wysp trzustkowych zdrowych myszy produkowały katelicydyny, a u gryzoni chorych ich wytwarzanie było upośledzone.

Iniekcje z katelicydyny hamowały rozwój zapalenia trzustki i w ten sposób nie dopuszczały do rozwoju choroby autoimmunologicznej - podkreśla Julien Diana z INSERM-u.

Ponieważ produkcja katelicydyn jest kontrolowana przez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (KKT) wytwarzane przez mikroflorę jelit, Francuzi badają możliwość, że to pierwotna przyczyna związanego z cukrzycą typu 1. niedoboru katelicydyn.

Już teraz zademonstrowano np., że w porównaniu do zdrowych zwierząt, u myszy z cukrzycą występuje niższy poziom KKT. Przenosząc część mikrobiomu zdrowych myszy do organizmów gryzoni z cukrzycą, przywracano prawidłowy poziom katelicydyn i ograniczano występowanie cukrzycy.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...