Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce

Rekomendowane odpowiedzi

Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.

Prof. Jacob Lahne z Drexel University testował odbiór dania głównego - pasta aglio e olio - po podaniu świetnej i niezbyt dobrej przekąski (bruschetty). Tę pierwszą przygotowywano z dodatkowymi składnikami, takimi jak ocet balsamiczny i skórka z cytryny. Poza tym wykorzystywano składniki świeższe i lepszej jakości, np. oliwę extra virgin i świeżą bazylię (w przystawce gorszej jakości stosowano zaś mieszaną oliwę i suszone zioła).

Okazało się, że choć, zgodnie z oczekiwaniami, lepsza bruschetta zyskiwała lepsze noty, serwowany po niej makaron był już oceniany gorzej niż podawany po przeciętnej zakąsce.

Zawsze warto pamiętać, że nasze doświadczenia są kontekstowe - to, czy coś lubimy, czy nie, czy coś nam smakuje, czy nie, nie jest obiektywne, ale ma związek z otoczeniem, naszym stanem umysłu oraz innymi zmiennymi. Jeśli podano ci świetną przekąskę i późniejsze danie główne nie wydaje się najlepsze, może to być skutkiem efektu kontrastu. To oczywiście, nie oznacza, że nie powinniśmy dostawać wyśmienitych przekąsek! - zaznacza Lahne.

Lahne zauważa, że wcześniej mało badań poświęcono wpływowi oceny jednego dania na ocenę późniejszego dania posiłku, dlatego z dr Debrą Zellner z Montclair State University postanowił sprawdzić, czy w naturalnych warunkach hedoniczna wartość przekąski wpłynie na hedoniczną wartość dania głównego Zwykle takie badania prowadzi się w laboratorium, ale opisywany eksperyment realizowano od stycznia do lutego br. w prowadzonym przez studentów akademickim bistro. Dania i składniki wybrano w oparciu o sugestie szefa kuchni Richarda Pepino.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...