Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego analizowali dane dostarczone przez 1018 osób (kobiety i mężczyzn). Wszystkich poproszono o wypełnienie kwestionariusza dietetycznego i udział w teście pamięciowym.

Średnio panowie w wieku 45 i młodsi przypominali sobie 86 słów. Każdy dodatkowy gram tłuszczów trans dziennie pogarszał jednak wynik o 0,76 wyrazu. Zgodnie z wyliczeniami, w porównaniu do podobnych mężczyzn niejedzących tłuszczów trans, panowie z najwyższym odnotowanym spożyciem mogli sobie przypomnieć aż 12 słów mniej. Związek utrzymywał się po wzięciu poprawki na wiek, poziom aktywności fizycznej, wykształcenie, pochodzenie etniczne i nastrój.

Wcześniej wykazano niekorzystny wpływ tłuszczów trans na inne filary działania mózgu - zachowanie i nastrój. Zgodnie z naszym stanem wiedzy, wcześniej nie powiązano ich z pamięcią czy innymi aspektami funkcjonowania poznawczego - zaznacza dr Beatrice A. Golomb.

Autorzy studium skupili się na mężczyznach z powodu małej liczby kobiet w tej grupie wiekowej. Ich uwzględnienie w analizie nie zmieniało jednak ogólnego wyniku. W starszych populacjach nie zaobserwowano związku trans nienasyconych kwasów tłuszczowych z pamięcią słowną, bo jak tłumaczy Golomb, nabywane z wiekiem urazy mózgu wpływają na wyniki testów pamięciowych, utrudniając wykrycie oddziaływań diety.

Tłuszcze trans powiązano dotąd z pogorszeniem profilu lipidowego i funkcjonowania metabolicznego, insulinoopornością, stanem zapalnym czy chorobami układu sercowo-naczyniowego. Przypomnijmy, że niedawno amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zapowiedziała, że przemysłowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, muszą zostać wycofane w ciągu 3 lat.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oczywista oczywistosc ....

 

widzialem badania, ktore udowadnialy zupelnie iny sklad lipidow dla ludzi z kultur prymitywych, gdzie zjada sie zywnosc maloprzetworzona w porownaniu do tzw. ludzi zachodniej cywilizacji...

 

jesli cos zmienia sklad gleju mozgowego w stopniu znaczacym to moze tez powodowac zaburzenia pracy tego gleju a w konsekwencji - odzywianych przez niego bialkowych czesci komorek mozgowych...

 

co w tym dziwnego, ze jak sie nazre trans tluszczow cz ytez luszczow, ktore poprzylaczal sobie metale ciezkie to m ina mozg padnie? ja w tym nic dziwnego nie widze :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...