Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Niedobór cynku zaburza pracę układu odpornościowego

Rekomendowane odpowiedzi

Cynk wydaje się wpływać na to, jak układ odpornościowy reaguje na stymulację, zwłaszcza stan zapalny.

Wg naukowców, niedobór cynku może odgrywać pewną rolę w przewlekłych chorobach obejmujących stan zapalny, np. chorobach sercowo-naczyniowych, nowotworach czy cukrzycy. Jak tłumaczą Amerykanie, takie choroby pojawiają się częściej u starszych osób, które skądinąd są bardziej zagrożone niedoborem Zn. Dzieje się tak, bo rzadziej jadają produkty bogate w cynk, takie jak mięso czy skorupiaki, a ich organizmy nie wchłaniają tego mikroelementu już tak dobrze.

Gdy wyeliminuje się cynk, komórki, które kontrolują stan zapalny, wydają się inaczej aktywować i reagować; z tego powodu wywołują silniejszy stan zapalny - podkreśla prof. Emily Ho z Uniwersytetu Stanowego Oregonu.

Podczas eksperymentów zespół Ho zaobserwował, że niedobór cynku nasilał w komórkach odpowiedź zapalną. Naukowcom udało się po raz pierwszy wykazać, że zmniejszenie zawartości cynku prowadziło do nieprawidłowej aktywacji komórek odpornościowych i dysregulacji interleukiny 6 (IL-6). IL-6 jest wydzielana głównie przez monocyty i makrofagi. Wpływa wielokierunkowo na komórki układu odporności wrodzonej i nabytej. Jej podstawowe funkcje to wdrożenie i kontrola ostrej odpowiedzi zapalnej, a także sprzyjanie rozwojowi i ukierunkowanie odpowiedzi nabytej.

Autorzy publikacji z pisma Molecular Nutrition & Food Research porównali również poziom cynku u młodych i starych myszy. U starszych gryzoni występowało niskie stężenie cynku, któremu towarzyszyły dwa zjawiska: nasilony chroniczny stan zapalny i zmniejszona metylacja genu IL-6 (za pomocą tego zjawiska komórki regulują ekspresję genów). Jak podkreśla Ho, zmniejszoną metylację IL-6 zauważono też w komórkach odpornościowych starszych ludzi.

Bez względu na wiek, dzienne zalecane spożycie cynku dla dorosłych kobiet wynosi w USA 8 mg, a dla mężczyzn 11 mg. Niewykluczone, że normy dla starszych ludzi powinny być zmienione, by upewnić się, że zapewniają oni sobie odpowiednią ilość mikroelementu. Problem w tym, że nie ma dobrego klinicznego biomarkera spożycia Zn, w dodatku organizm nie umie go magazynować. Z drugiej strony nadmierna konsumpcja cynku może wpływać negatywnie, bo ogranicza wchłanianie żelaza i miedzi, dlatego ustalono górną granicę spożycia cynku na poziomie 40 mg.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...